Ode
Eneco ontwikkelt grootste warmtepomp van Nederland

Eneco ontwikkelt grootste warmtepomp van Nederland

29 oktober 2018

Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen een warmtepomp met een vermogen van 25 megawatt. De warmtepomp gaat in 10 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht voorzien.

Een overeenkomst voor de ontwikkeling van de warmtepomp werd vorige week door Eneco en De Stichtse Rijnlanden ondertekend.

Duurzame warmte voor 10.000 huishoudens

De warmtepomp wordt de grootste van Nederland en kan ongeveer tienduizend huishoudens van duurzame warmte uit gezuiverd afvalwater voorzien. In 2021 moet de warmtepomp klaar zijn voor gebruik.

“Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van twaalf graden. Dat is warmte die nu elke dag wegvloeit”, vertelt Constantijn Jansen op de Haar, hoogheemraad van De Stichtse Rijnlanden.

Warmtepomp dichtbij de bron

Het Hoogheemraadschap stelt een gedeelte van zijn terrein ter beschikking aan Eneco. De energieleverancier kan dan dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Daardoor gaat er zo min mogelijk warmte verloren. De restwarmte kan ook gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving.

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater is een volledig duurzame warmtevoorziening een stap dichterbij.

“De gemeente is enthousiast dat Eneco en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de kans grijpen om warmte uit het gezuiverde rioolwater te halen. Dit is een belangrijke stap om het warmtenet van Utrecht aardgasvrij te maken”, stelt wethouder Lot van Hooijdonk.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl