Ode
EnergyVille geeft startschot voor oPEN Thor: woonwijk Genk wordt energiepositief

EnergyVille geeft startschot voor oPEN Thor: woonwijk Genk wordt energiepositief

28 oktober 2021

De woonwijk Nieuw Texas en tuinwijk Waterschei in Genk vormen samen met Thor Park van EnergyVille/VITO het toneel van een nieuw Europees innovatieproject dat moet leiden tot energiepositieve wijken.

Genk is daarmee naast Tartu in Estland en Pamplona in Spanje de derde stad die deelneemt aan het project oPEN Lab dat 20 miljoen euro subsidie krijgt. Het startschot voor het project werd gegeven op het 100 hectare grote wetenschaps- en bedrijvenpark Thor Park.

30 woningen
Onder de coördinatie van VITO / EnergyVille werken 33 partners uit 7 landen in het project samen aan energiepositieve wijken – zogenaamde Positive Energy Neighbourhoods (PEN) – die meer energie produceren dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte, duurzame energie.

Energieopslag en slimme en flexibele vraagsturing zorgen daarbij voor een interactie met – en ontlasting van – het energiesysteem. In oPEN Lab Genk zullen meer dan 30 woningen, zowel privé- als huurwoningen, een transformatie naar een testomgeving ondergaan door gekoppeld te worden aan het living lab op Thor Park – onder andere via een eigen slim dataplatform.

Lees meer