Ode
Eerste elektrische vliegtuig mag jaar gratis landen in Londen

Eerste elektrische vliegtuig mag jaar gratis landen in Londen

30 november 2018

De luchtvaartmaatschappij die als eerste een elektrisch vliegtuig inzet op vluchten naar Londen Heathrow, mag het vliegtuig een jaar lang gratis aan de grond zetten. Met de maatregel wil de luchthaven bereiken dat er sneller elektrisch gevlogen wordt.

De luchthaven laat het eerste vliegtuig een jaar lang geen landingsgeld betalen. Op Londen Heathrow kan dit voordeel oplopen tot bijna  £ 1 mln (€ 1,13 mln).

De CEO van de grootste Britse luchthaven deed de aankondiging eerder deze week. “Heathrow is al lange tijd een leider in duurzame luchtvaart. We zijn blij met de CO2-neutrale groei die er vanaf 2020 moet plaatsvinden”, zei John Holland-Kaye. De volgende stip aan de horizon is 2030, als er emissievrij gevlogen moet gaan worden. “Ik hoop dat deze prijs zal helpen om dat waarheid te maken”, stelde Holland-Kaye.

Investeren in elektrisch vliegen

Met de actie wil de luchthaven airlines aansporen om te investeren in elektrische technologie, om de vraag naar elektrisch vliegen te vergroten en om ook de eerste elektrische vluchten sneller te laten plaatsvinden. Gemiddeld zijn er per dag zo'n 650 landingen op de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij moet het vliegtuig wel op reguliere lijnvluchten inzetten; af en toe een vluchtje is niet genoeg. Ook kleine sportvliegtuigjes die elektrisch vliegen, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Lucratieve bonus

De bonus is lucratief voor airlines; de Londense luchthaven is niet goedkoop om te landen. Het landingsgeld varieert per vliegtuigtype en per aankomsttijd; een vliegtuig met motoren die veel geluid en CO2-uitstoot produceren, betaalt meer dan vliegtuigen met stille en zuinige motoren. Daarbij maakt het ook nog uit wanneer een vliegtuig landt: landingen in de vroege ochtend zijn duurder dan landingen op een later tijdstip.

Groene ontwikkelingen

Initiatieven om de luchtvaart te vergroenen en te verduurzamen zijn er de laatste jaren te over. Vliegtuigbouwers en maatschappijen investeren veel geld in ontwikkelingen om schoner en zuiniger te vliegen. Een initiatief zoals Heathrow nu voorstelt, is nog niet eerder vertoond.

Belangrijk aspect

Voor Heathrow, dat de komende jaren mag uitbreiden met een derde landingsbaan en daardoor veel extra vluchten kan toevoegen, is duurzaamheid een belangrijk aspect. Zo worden duurzame restaurants gestimuleerd om zich te vestigen op de luchthaven. De Britse regering en milieuactivisten eisten eerder dat de luchthaven alleen mag uitbreiden als dit CO2 neutraal gebeurt.

Bron:www.duurzaambedrijfsleven.nl