Ode
Europa wordt koolstofvrij tegen 2045

Europa wordt koolstofvrij tegen 2045

21 december 2018

De Europese energiesector zou al tegen 2045 volledig koolstofvrij zijn.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van Eurelectric, waarin staat dat Europa de doelstellingen van het Akkoord van Parijs voor 2050 zou kunnen overtreffen door belangrijke economische sectoren te elektrificeren.

In het rapport wordt gesuggereerd dat er meer moet worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie en netten, evenals in een schone elektriciteitsvoorziening van 80%, diverse energiebronnen om de betrouwbaarheid en flexibiliteit te garanderen, weg van conventionele stroomopwekking voor de back-up van energie en de volwassenheid van koolstofdioxidecompensatietechnologieën.

Volgens het rapport zullen de totale kosten voor het koolstofvrij maken van de economie lager uitvallen dan verwacht, dankzij de meer concurrentiële kosten van hernieuwbare energiebronnen.

De organisatie voegt er nog aan toe dat minstens 60% van de Europese economie tegen 2050 geëlektrificeerd moet zijn om een reductie van de uitstoot te hebben van 95% ten opzichte van het niveau van 1990.

Francesco Starace, voorzitter van Eurelectric, zei: "hernieuwbare energie wordt steeds kostenefficiënter, is gemakkelijker te ontwikkelen en te bouwen en speelt als zodanig een sleutelrol in de energietransitie.

Eurelectric heeft gezegd dat er meer flexibiliteit en meer samenwerking nodig zal zijn - betrokkenheid met autoriteiten en klanten essentieel is om de vraag naar en de acceptatie van koolstofarme oplossingen door het publiek te stimuleren.

Bron: www.energylivenews.com