Ode
Coca-cola gaat duurzame CO2 gebruiken

Coca-cola gaat duurzame CO2 gebruiken

29 januari 2019

Het Zwitserse bottelbedrijf Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) gaat klimaatneutrale CO2 gebruiken om dranken van koolzuur te voorzien. Het bedrijf vult onder andere flesjes voor Coca-Cola.

De CO2 wordt door het Zwitserse bedrijf Climeworks uit lucht gehaald. Climeworks gebruikt daarvoor Direct Air Capture (DAC). Hierbij wordt normale buitenlucht door een vezelig sponsachtig filtermateriaal geduwd, dat is geïmpregneerd met chemicaliën uit ammonia, die zich aan CO2 binden.

Wanneer het filter is verzadigd, wordt het gas vrijgelaten door het te verwarmen met warmte afkomstig van een nabijgelegen gemeentelijke afvalverbrandingsinstallatie. Vervolgens kan het gas ondergronds worden opgeslagen, waarna het op een later tijdstip gebruikt kan worden.

Klimaatneutraal bronwater

CCHBC voegt de neutrale CO2 als eerste toe aan bronwatermerk Valser. De CO2 wordt gebruikt om het water te laten bruisen. Dit bronwater uit Zwitserland, werd in november uitgeroepen tot eerste ‘klimaatneutrale’ bronwater. Bij de productie van het bronwater wordt het klimaat niet beschadigd.

420 miljoen liter drank

De drankenindustrie is wereldwijd één van de grootste gebruikers van CO2. Door de techniek van Climeworks kan CCHBC nu de CO2 duurzaam gebruiken. Voor Climeworks is de samenwerking met het bottelbedrijf een kans om de techniek verder uit te rollen.  CCHBC levert de dranken voor 12 grote merken, waaronder Coca-Cola, Fanta en Sprite. In 2015 werd 420 miljoen liter aan dranken geproduceerd.

“We zijn trots dat we het eerste drankenbedrijf ter wereld zijn die deze baanbrekende techniek inzetten. We zijn ook blij dat we een lokaal Zwitsers bedrijf kunnen ondersteunen”, stelt Nigel Davis, algemeen directeur van CCHBC.

Gerecycled plastic

Coca-cola doet wereldwijd meer om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo gebruikt het bedrijf duurzame energie en wil Coca-Cola Nederland dat tegen het einde van 2019 de plastic flessen voor de helft bestaan uit gerecycled plastic.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl