Ode
Energiekaart toont hoeveel zonnepanelen en windturbines er in jouw gemeente zijn

Energiekaart toont hoeveel zonnepanelen en windturbines er in jouw gemeente zijn

31 januari 2019

Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie, lanceert de Energiekaart, ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap. Op www.energiesparen.be/energiekaart kan je bekijken hoeveel zonnepanelen en windturbines er zijn in je gemeente, je provincie en Vlaanderen. Daarnaast vind je er ook terug hoeveel en welke energiecoöperaties actief zijn in je omgeving. “

In de toekomst wordt de Energiekaart uitgebreid met o.a. cijfers over de energiezuinigheid van ons gebouwenpark, een overzicht van de lokale Energiehuizen, premie-info, enzovoort. Kortom: alle energie-informatie op één centrale plek.

Wat zie je vandaag op de Energiekaart?

We bereikten eind 2017 ruim driekwart van de Vlaamse doelstelling groene energie die tegen eind 2020 behaald moet zijn. De productie van groene stroom (42%) heeft groene warmte (40%) ingehaald, de resterende 18% bestaat uit biobrandstoffen voor transport. Ook het aandeel groene stroom in de totale stroomproductie steeg verder, tot boven de 13%.

Eind 2018 waren er minstens 365.744 Vlaamse daken van zonnepanelen voorzien, ze vormen samen een vermogen van 2759 MW. Er staan ook ten minste 528 windturbines op het vasteland in Vlaanderen, goed voor 1208 MW. Voor het volledige overzicht van 2018 is het echter nog even wachten op definitieve cijfers van de netbeheerders.

We zien momenteel de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen de leiding nemen. Op gemeentelijk vlak nemen Lo-Reninge, Ardooie, Olen en Zele een koppositie in. Iedereen kan met de Energiekaart maand na maand de stand mee opvolgen

Meer informatie

Bron: Persbericht kabinet minister van Energie Peeters