Op 20 en 21 maart komen de Europese staatshoofden op de Lentetop bijeen om het energiebeleid van Europa na 2020 te bespreken. Daar moet onder andere een akkoord uitgewerkt worden over de doelstellingen inzake broeikasgasemissies, hernieuwbare energie productie en energie-efficiëntie.
Volgens de Eurobarometer 360 vindt ruim 90 procent van de Belgen het belangrijk dat de regering doelstellingen vastlegt om het aandeel van hernieuwbare energie - zoals zon en wind - tegen 2030 ingrijpend te verhogen. Daarbij speelt de Europese beslissing een grote rol, wanneer ambitieuze en bindende doelstellingen voor alle landen vastgelegd worden.
“Op het vlak van energiebeleid is een stemming binnen de Europese instellingen vaak een dubbeltje op zijn kant”, zegt Bart Bode van de Organisatie Duurzame Energie (ODE). België kan dus een beslissende rol spelen. ODE verwacht dat de Europese Lentetop de standpunten voor bindende doelstellingen van het Europees Parlement bekrachtigt: minstens 30% hernieuwbare energieproductie, 40% reductie van de CO2 uitstoot en een ambitieuze verbetering van de energie-efficiëntie met 30%.
De mening van de Belgen over het energiebeleid is duidelijk: volgens de recente Europese peiling geeft 69% van de Belgen de voorkeur aan hernieuwbare energie voor de volgende 30 jaar. “De Belgen streven duidelijk naar een groener energiebeleid. We verwachten dan ook dat de Belgische vertegenwoordigers de mening van het overgrote deel van hun kiezers mee vertaalt in een sterk en bindend Europees beleid, dat het groeipad naar 100% hernieuwbare energie in 2050 verder uitstippelt”, stelt ODE.