Ode
Centrale banken investeren 100 miljard in duurzame energie

Centrale banken investeren 100 miljard in duurzame energie

27 mei 2019

De centrale banken in Europa hebben sinds 2013 meer dan € 100 miljard geïnvesteerd in duurzame energie. Dit stelt de investeringstak van kredietbeoordelaar Moody’s in een rapport. Het bedrag is echter nog lang niet voldoende.

 “De recente ontwikkelingen voorspellen veel goeds voor projecten met hernieuwbare energie, met technologische vooruitgang en afnemende kapitaalkosten. Andere hoopvolle ontwikkelingen zijn grote techbedrijven die 100 procent hernieuwbare energie kopen”, stelt Mathias Kuelpmann, senior vice president bij Moody’s.

Europees doel

De Europese Unie heeft zichzelf een doel opgelegd om in 2030 32 procent van de energievoorziening uit duurzame bronnen te halen. In 2017 was dat percentage nog 17,5 procent.

Grote Europese banken als BNP Paribas en UniCredit investeren volgens Moody’s bedragen tussen € 8 en € 12 miljard in duurzame energie, wat neerkomt op ongeveer 16 procent van het investeringsvermogen. Bij sommige banken ligt het investeringspercentage nog hoger, stelt Moody’s zonder daar getallen bij te noemen.

Investeringen omhoog

Eerder deze week stelde het internationaal energieagentschap IEA nog dat er niet voldoende geïnvesteerd wordt in schone energie. Landen moeten hun investeringen verdubbelen om de doelen uit het Parijsakkoord te halen. Dat signaal geeft Moody’s ook af.

Als Europa de klimaatdoelen wil halen dan moeten de investeringen omhoog naar € 180 miljard per jaar. De Europese investeringsbank EIB stelde volgens Moody’s eerder dat de investeringen nog verder omhoog moet om de Europese economie competitief te kunnen houden, richting € 270 miljard per jaar.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl