Ode
Hernieuwbare energie en werkgelegenheid - Jaaroverzicht 2019

Hernieuwbare energie en werkgelegenheid - Jaaroverzicht 2019

21 juni 2019

De wereldwijde toepassing van hernieuwbare energietechnologieën creëert werkgelegenheid in de toeleveringsketen. Volgens deze zesde editie van de Renewable Energy and Jobs-series  biedt de sector eind 2018 wereldwijd werk aan 11 miljoen mensen.

Meer landen produceerden, verhandelden en installeerden hernieuwbare energietechnologieën. Het rapport merkt op dat terwijl toonaangevende markten zoals China, de Verenigde Staten en de Europese Unie de grootste concentratie van banen in hernieuwbare energie hebben, andere Aziatische landen naar voren zijn gekomen als exporteurs van fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen.

De PV sector bleef in 2018 de belangrijkste werkgever onder de hernieuwbare energietechnologieën, goed voor een derde van de workflow in de sector. In Azië waren er meer dan 3 miljoen banen in de PV-sector, of bijna negen tiende van het totaal aantal banen in de wereld. De Latijns-Amerikaanse landen kenden ook een groei, in lijn met de stijgende regionale vraag naar fotovoltaïsche apparatuur.

Terwijl China in 2018 een voorsprong had op Europa op het gebied van investeringen in offshore windenergie, zijn de Amerikaanse en Noord-Afrikaanse markten ook begonnen met het vervangen jobs in olie en gas naar jobs in offshore windenergie. Autonome hernieuwbare energiesystemen - samen met de toenemende toegang tot elektriciteit – hebben bijgedragen tot het scheppen van werkgelegenheid in Afrika en Azië.

De mogelijkheid tot werkgelegenheid is een belangrijke overweging bij de planning van een koolstofarme economische groei. Veel regeringen hebben voorrang gegeven aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie, in de eerste plaats om de uitstoot te verminderen en te voldoen aan internationale klimaatdoelstellingen, maar ook om bredere sociaaleconomische voordelen na te streven.

Bron: www.irena.org