Ode
6,5 miljoen euro voor nieuwe energiebesparende maatregelen in gebouwen van hogescholen en universiteiten

6,5 miljoen euro voor nieuwe energiebesparende maatregelen in gebouwen van hogescholen en universiteiten

21 juni 2019

Vlaams ministers Hilde Crevits, Lydia Peeters en Koen Van den Heuvel investeren opnieuw 6,5 miljoen euro voor nieuwe energiebesparende maatregelen in het hoger onderwijs. Het is de derde keer dat er een oproep wordt gedaan aan hogescholen en universiteiten om hun bestaande gebouwen beter te isoleren en energie te besparen. De instellingen kunnen tot 15 oktober 2019 projecten indienen. De projecten die de meeste CO2-besparing per euro subsidie opleveren, komen in aanmerking voor maximaal 50% subsidie van de kosten.

Het Vlaams hoger onderwijs heeft met zijn uitgebreid gebouwenpatrimonium een belangrijke verantwoordelijkheid in efficiënt gebruik van energie. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten gaat vandaag al veel aandacht naar energie-efficiëntie. In bestaande gebouwen kan nog heel wat energiewinst geboekt worden. Daarom stelt de Vlaamse overheid subsidies ter beschikking voor energiebesparende maatregelen.

Na het succes van de eerste (2016) en de tweede (2017) oproep waarbij respectievelijk 86 en 91 projecten werden toegekend, is er voor deze derde oproep opnieuw in 6,5 miljoen euro voorzien. Volgende energiebesparende investeringen komen in aanmerking voor 50% subsidiëring:

  • Dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie
  • Vervanging van glas door hoogrendementsglas
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Vervanging ketel door hoogrendementsketel

 

De hogescholen en universiteiten kunnen tot 15 oktober 2019 een voorstel indienen voor energiebesparende ingrepen in hun onderwijsinfrastructuur. De focus ligt op energiebesparing en dus ook CO2-reductie in bestaande gebouwen. Een ambtelijke commissie zal de aanvragen beoordelen en de projecten rangschikken op basis van de bespaarde CO2-reductie per euro gevraagde subsidie. De projecten kunnen dan gerealiseerd worden in de loop van 2019-2021.

Bron: persbericht kabinet ministers van Energie, Leefmilieu en Onderwijs