Ode
Montea plant eerste fossielvrije gebouw voor logistieke activiteiten in België

Montea plant eerste fossielvrije gebouw voor logistieke activiteiten in België

26 juli 2019

Onder de naam ‘Lummen Carbonfree’ plant Montea de ontwikkeling van het eerste fossielvrije gebouw voor logistieke activiteiten in België. Zonnepanelen zullen in combinatie met een systeem van warmtepompen elke fossiele brandstof overbodig maken. Dit project van ca. 30.000 m² zal gerealiseerd worden op een strategische locatie nabij het knooppunt Lummen (knooppunt tussen de E314 en E313) op een terrein van ca. 5,5 ha.

Energie via water en zon

De noodzakelijke energie voor het volledige gebouw wordt aangeleverd via een aanzienlijke investering aan zonnepanelen op het dak in combinatie met hoogtechnologische warmtepompen. Er wordt zowel op logistieke activiteiten als productie- en assemblage bedrijven gemikt.

Lummen, locatie voor het eerste fossielvrije magazijn

Het fossielvrije gebouw wordt ingepland in Lummen op de bedrijvenzone Zolder-Lummen, nabij de kruising van de E313 en de E314 in de onmiddellijke nabijheid van het Albertkanaal. Multimodaliteit betekent niet alleen een troef, maar wordt binnenkort zelfs een noodzaak om de tranportkosten te beperken en beheren.

Financiële aspecten

De aankoop van het terrein van 5,5 ha werd gekoppeld aan de sale-and-rent back transactie van de aanpalende bedrijfsgebouwen van Bosal Emission Control Systems.

Het bestaande complex bestaat uit een magazijn van ca. 8.000 m² met 2.400 m² bijhorende kantoren en parkings. Het geheel wordt terug gehuurd voor een vaste duurtijd van 16 jaar. De jaarhuur bedraagt 0,4 miljoen euro, hetgeen een aanvangsrendement betekent van 6,3%.

Deze aankoop en sale-and-rent back transactie vertegenwoordigen samen een totale investeringswaarde van ca. € 31,7 miljoen en zal bij oplevering een verwacht netto aanvangsrendement genereren van ca. 6,3%. De commerciële gesprekken met kandidaat-huurders voor het nog te bouwen fossielvrije gebouw zijn volop aan de gang.

Bron: www.montea.com