Ode
Studie: Hernieuwbare energie groeit de komende vijf jaar met 50%

Studie: Hernieuwbare energie groeit de komende vijf jaar met 50%

29 oktober 2019

Het IEA zegt dat zonne-energie sneller zal groeien dan de voorspelde groei van hernieuwbare energiebronnen.

Zonne-energie zal naar verwachting de grootste drijvende kracht zijn achter de groei van hernieuwbare energiebronnen.

Het wereldwijde aanbod van groene stroom groeit sneller dan verwacht en zou de komende vijf jaar met 50% kunnen groeien, aangedreven door een heropleving van zonne-energie.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft vastgesteld dat zonne-, wind- en waterkrachtprojecten zich in het snelste tempo in vier jaar tijd ontwikkelen.

Het laatste rapport voorspelt dat tegen 2024 een nieuw tijdperk aanbreekt voor goedkope zonne-energie met een mondiale groei aan capaciteit met 600GW, bijna het dubbele van de totale geïnstalleerde capaciteit aan stroom van Japan. In het algemeen wordt verwacht dat groene stroom de komende vijf jaar met 1.200 GW zal groeien, het equivalent van de totale elektriciteitscapaciteit van de VS.

The Guardian meldde eerder deze maand dat een duurzame energierevolutie een einde zou kunnen maken aan de stijgende vraag naar olie en kolen in de jaren 2020, decennia eerder dan de prognoses van olie- en mijnbouwbedrijven.

Hernieuwbare energiebronnen maken momenteel 26% van de elektriciteit uit in de wereld, maar volgens het IEA zal dit aandeel tegen 2024 naar verwachting 30% bedragen. De opleving volgt op een wereldwijde vertraging van vorig jaar als gevolg van de dalende technologiekosten en de toenemende bezorgdheid over het milieu.

Het IEA waarschuwde echter dat de rol van hernieuwbare energiebronnen in het wereldwijde energiesysteem nog sneller zou moeten groeien als de wereld haar klimaatdoelstellingen wil halen.

In het rapport wordt gesteld dat de groeiende klimaatambities in de Europese Unie en de VS de grootste rol hebben gespeeld bij het verhogen van de voorspellingen van het IEA, maar dat China het voortouw zal nemen bij de uitrol van wind- en zonne-energieprojecten.

Het IEA verwacht dat zonne-energie de grootste rol zal spelen bij het op gang brengen van een nieuwe groei van hernieuwbare energie wereldwijd, omdat door de dalende kosten de prijs van hernieuwbare energiebronnen in de meeste landen al onder de kleinhandelsprijzen voor elektriciteit liggen.

Verwacht wordt dat de kosten van zonne-energie in 2024 met nog eens 15% tot 35% zullen dalen, wat in de tweede helft van het decennium tot verdere groei zal leiden.

De honger van energieverslindende de bedrijven en fabrieken zal naar verwachting de grootste drijvende kracht zijn achter de sterke stijging van de zonne-energiesector, aangezien de bedrijfsleiders door de dalende kosten hernieuwbare energiebronnen aanwenden om hun energiefacturen te kunnen verlagen.

Maar het aantal zonne-installaties voor particulieren zal naar verwachting ook meer dan verdubbelen tot ongeveer 100 meter daken in 2024, met de sterkste groei per hoofd in Australië, België, Californië, Nederland en Oostenrijk.

Zelfs na de "spectaculaire" groei die voor zonne-energie de komende vijf jaar wordt verwacht, zullen de panelen slechts 6% van de beschikbare daken ter wereld bestrijken, waardoor er nog ruimte is voor verdere groei.

"Hernieuwbare energiebronnen zijn nu al de op een na grootste elektriciteitsbron ter wereld, maar de inzet ervan moet nog versnellen als we de langetermijndoelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie willen bereiken," aldus het IEA.

Het rapport waarschuwt dat, hoewel het potentieel voor zonne-energie "spectaculair" is, de snelle uitrol de elektriciteitsmarkten zou kunnen verstoren, tenzij de regelgevers en nutsbedrijven zich aanpassen.

Bron: https://www.theguardian.com