De VREG heeft de distributienettarieven goedgekeurd voor 2020.
De inkomsten uit de distributienettarieven elektriciteit dalen globaal met 83 miljoen euro en die uit aardgas met 14 miljoen euro. Voor gezinnen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit het derde jaar op rij, mede door de efficiëntieprikkels die door de VREG aan de distributienetbeheerders werden opgelegd. Ook de distributienettarieven voor aardgas dalen opnieuw, al is de daling beperkter. Concreet betaalt een gezin in 2020 gemiddeld 31 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 10 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.
Ook het prosumententarief gaat gemiddeld met 5% omlaag. Ook bedrijven zullen in 2020 de distributienettarieven verder zien dalen. Een KMO met een standaardverbruik betaalt ten opzichte van vorig jaar gemiddeld 369 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 31 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor grotere bedrijven op middenspanning dalen de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld met 5%. Net als de afnametarieven dalen ook de injectietarieven. De gemiddelde daling voor de injectieklanten aangesloten op middenspanning bedraagt ruim 5%.
Naast de jaarlijkse distributienettarieven legt de VREG de aansluittarieven voor 2020 vast, waarbij het tarief voor een door de klant gevraagde vervanging van een bestaande meter door een digitale meter significant naar beneden is bijgesteld. Het tarief daalt van 274 euro in 2019 naar 88 euro in 2020, inclusief btw. De vervanging van een bestaande meter door een digitale meter op initiatief van de distributienetbeheerder blijft gratis.
Bron: nieuwsflits VREG