Ode
Innovatieve batterij bij Peleman Industries houdt Belgisch stroomnet mee in balans

Innovatieve batterij bij Peleman Industries houdt Belgisch stroomnet mee in balans

31 augustus 2018

Slim aansturen van elektriciteit (SAVE) vindt meer en meer ingang in Vlaanderen. ODE stapte 4 jaar geleden in het project SAVE om meer slimme net toepassingen te stimuleren. Een mooie toepassing ervan werd vorige maand operationeel.

Bij Peleman in Puurs wordt voor het eerst in België een enorme batterij op een industriële site geïnstalleerd die zal dienen om pieken en dalen op het stroomnet op te vangen. Duurzame energieleverancier Eneco installeert de accu om situaties te voorkomen zoals die van enkele maanden geleden, toen digitale klokken achterliepen. De batterij zorgt er ook voor dat Peleman Industries de door de windturbines opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf, lokaal, kan gebruiken.

Voor het eerst is in België een industriële site uitgerust met een batterij van Eneco met levering ‘achter de meter’.
Dankzij de batterij wil Peleman Industries 10% elektriciteit minder afnemen van het elektriciteitsnet en de stroom van de windturbines op het terrein nog efficiënter gebruiken. Zo past de nieuwe batterij in het duurzaamheidsbeleid van Peleman Industries.

Eneco zet het batterij-opslagsysteem, geleverd door Alfen, ook in om het net in balans te houden bij pieken en dalen in de elektriciteitsproductie.

Eneco installeert de batterij op de terreinen van Peleman Industries, de ontwikkelaar van presentatiesystemen die ook al twee windturbines heeft laten bouwen. Het batterij-opslagsysteem van Alfen, specialist in toekomstgerichte energieoplossingen, heeft een capaciteit van 2MW/2MWh en is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. Hierdoor kan deze batterij zo’n 200 gezinnen een dag lang van stroom voorzien.

Het is voor het eerst dat een batterij bij een bedrijf ook wordt ingezet om de impulsen op het stroomnet constant te houden op 50Hz. Ze staat daardoor niet alleen ter beschikking van het bedrijf zelf, maar ook van het elektriciteitsnet. Wanneer alle Europeanen samen meer stroom verbruiken dan er geproduceerd wordt, kan de batterij helpen om het tekort aan te vullen. Wanneer de productie hoger ligt dan het verbruik, laadt de batterij zich weer op. Op dit moment zijn het gas- en kolencentrales die die reservecapaciteit beschikbaar houden, maar een batterij heeft geen CO2-uitstoot. Een te lage frequentie op het elektriciteitsnet zorgde er enkele maanden geleden nog voor dat digitale klokken achterliepen, als gevolg van een storing op het elektriciteitsnet in Zuid-Oost-Europa.

“Je moet het elektriciteitsnet zien als een weegschaal, met de productie aan de ene kant en het verbruik aan de andere kant. Die moet voortdurend in evenwicht zijn om iedereen van energie te kunnen voorzien. Bij een te grote afwijking komt de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het gedrang en bestaat het gevaar dat er mensen zonder stroom komen te zitten. De batterij pompt indien nodig net genoeg stroom weg of bij zodat de weegschaal voortdurend in evenwicht is.”

Bron: Eneco, Peleman Industries