Ode
Opslagbatterijen maken festivalseizoen een stukje duurzamer

Opslagbatterijen maken festivalseizoen een stukje duurzamer

31 augustus 2018

Dit voorbeeld van Slim Aansturen van Elektriciteit (SAVE) mag gerust op alle festivals worden doorgevoerd!

Festivals maken van oudsher veel gebruik van vervuilende dieselgeneratoren voor hun stroomvoorziening. Mobiele opslagbatterijen zijn echter een duurzamer alternatief. Greener en Alfen brengen deze verduurzamingsslag in de praktijk.

Greener is een energieleverancier speciaal voor evenementen en off-grid situaties, terwijl Alfen zich specialiseert in energietoepassingen van de toekomst, zoals mobiele opslagsystemen. Greener heeft een bestelling voor acht van deze opslagsystemen geplaatst bij Alfen.

Een van de mobiele batterijen werd afgelopen weekend al ingezet, tijdens het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Daar werd de opslagbatterij ingezet om te voorzien in de piekvraag naar elektriciteit voor onder andere licht en geluid, een rol die eerder was weggelegd voor dieselgeneratoren.

Energieopslag

Mobiele opslagbatterijen kunnen een belangrijke functie vervullen in de elektriciteitsvoorziening van off-grid situaties en locaties. Denk daarbij aan festivals, bouwplaatsen, mijnwerkzaamheden of zelfs gehele eilanden. Deze plekken of situaties hebben vaak geen toegang tot het elektriciteitsnet, waardoor er op een andere manier voor elektriciteit gezorgd moet worden. Vervuilende dieselgeneratoren zijn vaker dan niet de ‘go-to oplossing’.

"Steeds meer steden verbieden oude dieselauto's, maar bij evenementen en op bouwplaatsen wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van vervuilende dieselgeneratoren”, vertelt Dieter Castelein, mede-oprichter van Greener. “Met onze, door Alfen gebouwde, mobiele batterijopslagsystemen hoeft dat niet meer.”

Kosten

De kosten voor deze duurzamere vorm van elektriciteitsvoorziening liggen vooralsnog iets hoger dan die van dieselgeneratoren, maar dat is langzaam maar zeker aan het veranderen. Andreas Plenk, global sales director Energy Storage bij Alfen: “Batterijopslag in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zon en wind kan steeds meer concurreren met dieselgeneratoren.”

De markt voor energieopslag is dan ook fors aan het groeien. Zo steeg deze in 2017 met 49 procent. Bloomberg New Energy Finance verwacht dat deze trend zich in de aankomende jaren door zet. Zo voorspelde het bureau eerder al dat de markt voor energieopslag tot en met 2030 zeker zes keer zo groot wordt.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl