Ode
COVID19: uitzonderlijke toestand vergt pragmatische oplossingen

COVID19: uitzonderlijke toestand vergt pragmatische oplossingen

30 maart 2020

De Vlaamse hernieuwbare energie sector ondervindt net als zoveel andere economische sectoren zware gevolgen van de Corona-crisis. Dat blijkt uit een snelle peiling door ODE bij de eigen leden. Specifiek voor de sector is het gevolg van door de crisis opgelopen vertraging op reglementaire deadlines.

Maar liefst 78% van de respondenten voelt de gevolgen van de maatregelen vandaag al. Nog eens 16% verwacht die te voelen binnen de maand. Gemiddeld verwachten de respondenten een omzetverlies van 34%.

Niet verwonderlijk liggen personeelsproblemen aan de basis van de negatieve impact. Bevoorradingsproblemen zijn door sommigen deels verholpen door een verhoogde stock aan te leggen. De meeste moeilijkheden treden op in de verkoop en bij installaties of werven. Deadlines voor vergunningen of subsidies spelen vooral de wind- en zonnesectoren parten.

Pragmatische oplossingen om de nood te lenigen dringen zich op. De meest eenvoudige is rekening houden met deze overmacht en dus deadlines voor vergunningen en steunniveaus achteruit te schuiven. Daarnaast vraagt de sector om betere communicatie over wat mag, soepelheid met  netaansluitingsregels…

Tegelijk moeten we vooruit kijken, voorbij de crisis. De Europese Unie krijgt de dubbele uitdaging om de economie na de crisis nieuw leven in te blazen en tegelijk de Green Deal gericht op het klimaatakkoord van Parijs op de rails te zetten. Beide combineren is de enige haalbare kaart. Het is bovendien een uitgelezen kans. In de woorden van Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap: “Dit is een historische kans voor de wereld om enerzijds pakketten te creëren om de economie te herstellen, maar anderzijds om vuile investeringen te verminderen en de energietransitie te versnellen”.

Het dossier corona in de hernieuwbare energiesector