Ode
De drijvende turbine in Schotland verpulvert records in getijdenenergie

De drijvende turbine in Schotland verpulvert records in getijdenenergie

30 september 2018

Leidt tot oproepen voor 'een volwaardig hernieuwbaar elektriciteitssysteem vanuit milieugroeperingen

De SR2000-turbine aan de voorkant, genereerde meer energie dan de huidige getijdestroominstallatie van Schotland.

Een drijvende getijdestroomturbine voor de kust van Orkney heeft in één jaar meer groene energie geproduceerd dan wat de gehele golf- en getijdensector van Schotland in 12 jaar tijd heeft geproduceerd voordat deze getijdencentrale operationeel werd.

In de 12 maanden dat ze voltijds operationeel is, leverde de SR2000-turbine het jaarlijkse equivalent aan stroom van ongeveer 830 huishoudens.

De ontwikkelaar beweert dat de machine - de krachtigste in zijn soort ter wereld – door zijn prestaties de maatstaf heeft bepaald voor zijn industrie.

Het produceerde 3GWh aan groene stroom tijdens het eerste testjaar in het European Marine Energy Centre.

Volgens Ofgem hadden golf- en getijdenenergieën in Schotland in de 12 jaar voorafgaand aan de in bedrijfsstelling in 2016 gezamenlijk 2,983 GWh geproduceerd.

Andrew Scott, hoofd ontwikkeling van Scotrenewables Tidal Power, zei: "De fenomenale prestaties van de SR2000 hebben een nieuwe maatstaf bepaald voor de getijdenindustrie.

"Het eerste testjaar heeft een prestatieniveau opgeleverd dat vergelijkbaar is met veel gebruikte volwassen hernieuwbare energietechnologieën."

Hij voegde hieraan toe: "De gemakkelijke toegang tot de SR2000 voor routine-onderhoud is een belangrijke factor geweest om elektriciteit op te wekken op dergelijke niveaus in de afgelopen 12 maanden, ook tijdens de winter."

Het team van Scotrenewables zei dat hun succes - in combinatie met Meygen's productie van meer dan 8 GWh in het afgelopen jaar van de vier getijdenturbines die in de Pentland Firth zijn ingezet - het bewijs is dat de productie van getijdenenergie op grotere schaal kan worden toegepast.

Hannah Smith, senior beleidsmanager bij het handelsorgaan Scottish Renewables, zei: "Deze mijlpaal voor de getijdenenergiesector toont echt het onbenutte potentieel van deze opkomende sector.

"Deze opmerkelijke Schotse maritieme energiebron heeft de ontwikkeling van deze industrie met een wereldwijd potentieel een enorme boost gegeven.

"Om vooruitgang te blijven boeken, is het van cruciaal belang dat zowel de Schotse als de Britse overheid het potentieel van deze technologieën erkennen en samenwerken met de industrie om deze innovaties volledig te commercialiseren."

Gina Hanrahan, waarnemend hoofd beleid bij WWF Schotland, voegde hieraan toe: "Als we overgaan tot een volledig hernieuwbaar elektriciteitssysteem, is het erg belangrijk dat we een mix aan hernieuwbare elektriciteitsbronnen hebben.

"We hebben de afgelopen jaren een enorme groei gezien in onshore en offshore windenergie, en het is geweldig om te zien dat nieuwe getijdetechnologieën nu grenzen verleggen."

Bron: PA, www.independant.co.uk