In Vlaanderen ijveren ODE en de partners van het project SAVE (Slim Aansturen Van Elektriciteit) om elektrische energie zo efficiënt mogelijk in te zetten. In Duitsland zijn ze al een hele stap verder in de realisatie van energieopslag. Een thuisbatterij is er een voorbeeld van.
Bij een huishouden net buiten Berlijn namelijk is de 100.000e netgekoppelde thuisbatterij van Duitsland geïnstalleerd. In 12 maanden tijd zijn er daarmee 50.000 thuisbatterijen verkocht.
Thomas Bareiß, staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Energie, woonde in Eichwalde de officiële ingebruikname van het systeem bij.
Bareiß bestempelde het als een ‘belangrijke mijlpaal’ die Duitsland heeft bereikt in zijn energietransitie - in eigen land de Energiewende genoemd. De politicus zei dat de accukosten sinds 2013 met meer dan 50 procent zijn gedaald, waardoor de Energiewende betaalbaarder is en flexibiliteitsopties zijn ontstaan voor netbeheerders.
Carsten Körnig, de voorzitter van zonne-energiebranchevereniging BSW Solar, roemt vooral de bereidheid van Duitsers om in opslagtechnologie te investeren en het financiële stimuleringsprogramma dat 5 jaar geleden door de overheid werd ingevoerd. De volgende mijlpaal waarnaar volgens Körnig moet worden gestreefd, is 200.000 systemen in de komende 2 jaar. Ter illustratie: halverwege 2017 waren er ongeveer 50.000 systemen geïnstalleerd.
Bron: https://Smartstoragemagazine.nl