Ode
Vlaamse Regering hervormt PV steun maar duwt hierbij het KMO segment uit de markt

Vlaamse Regering hervormt PV steun maar duwt hierbij het KMO segment uit de markt

05 juni 2020

2021 kondigt zich aan als een kanteljaar voor PV in Vlaanderen. Vanaf 2021 start een veiling van investeringssteun voor middelgrote en industriële PV. Deze zal het aantal ondersteunde projecten beperken, zeker in het KMO segment. Tegelijk krijgen huishoudens die investeren in PV op hun dak een eenmalige premie in plaats van het jaarlijks voordeel van het terugdraaiende tellerprincipe.

Brussel, 5/6/2020 – De Vlaamse Regering voert vanaf 2021 een veiling in voor de ondersteuning van middelgrote en grote PV projecten. Het potentieel voor dergelijke projecten is in Vlaanderen inderdaad zeer groot. De administratieve complexiteit, de risico’s en vooral de onzekerheid die gepaard gaan met de veiling zijn echter een belangrijke drempel voor projecten uit het KMO segment. Die markt dreigt dan ook zo goed als stil te vallen. ODE en Techlink vinden dit onbegrijpelijk. Bram Claeys, algemeen directeur van ODE: “Het is alle hens aan dek om de economie na de corona lock-down terug boven water te krijgen. De Vlaamse regering wil spaarders mobiliseren om te investeren in lokale KMO’s. Net dan maakt de Vlaamse regering het moeilijker om PV te leggen op de vele daken van scholen, KMO’s en lokale overheden.” Dit is typisch ook het segment waar coöperaties het meest actief zijn. ODE breekt ook eens lans voor carports met PV die een zeer interessant dubbelgebruik van ruimte toelaten.

Tegelijk voert de Vlaamse Regering een investeringspremie in voor zonnepanelen installaties bij huishoudens. Deze éénmalige premie komt in de plaats van het jaarlijks voordeel van het terugdraaiende tellerprincipe dat wegvalt voor nieuwe installaties vanaf 2021. Met deze premie behoudt de Vlaamse Regering de rendabiliteit voor residentiële installaties, iets waar ODE en Techlink steeds voor gepleit hebben. Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink: “We verwelkomen dat de Vlaamse Regering huishoudens verder wil stimuleren om PV te plaatsen. Om PV nog beter te integreren hopen wij dat deze premie in de toekomst gekoppeld kan worden aan flexibiliteit zoals opslag en vraagsturing.” Zeker nu ook de uitrol van de digitale meter versnelt. De berekening van de premie houdt wel nog te weinig rekening met het door de Vlaamse regulator, de VREG, aangekondigde capaciteitstarief.