Ode
Lancering van de eerste call in het kader van het innovatiefonds

Lancering van de eerste call in het kader van het innovatiefonds

25 juni 2020

De Europese Commissie zal de eerste call in het kader van het innovatiefonds lanceren tussen de 4e week van juni en de 2e week van juli (zie de tijdslijn hieronder).

De Europese Commissie zal dan de volgende jaren steeds in de maand september voor 1 miljard euro aan calls publiceren.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het innovatiefonds:

- Alle reguliere calls zullen in twee fasen verlopen.

  • In fase 1 van de projecten worden schattingen gemaakt van het vermijden van broeikasgassen, de mate van innovatie en de rijpheid van de projecten.
  • In fase 2 geven de projecten een gedetailleerde beoordeling van het bovenstaande en van de schaalbaarheid van het project en de relevante kosten (aangevraagde EU-bijdrage).

 

- Het innovatiefonds zal tot 60% van de extra CAPEX- en OPEX-steun voor 10 jaar in verband met de innovatie ondersteunen.

- De subsidies worden uitbetaald na het bereiken van ten minste (maar misschien wel meer) mijlpalen: tot 40% voor het bereiken van de Financial close en de rest jaarlijks gedurende de eerste 10 jaar van de operatie (op basis van de broeikasgassen die elk jaar wordt vermeden).

- De toegekende subsidies zijn forfaitair. De aanvragers hoeven niet te rapporteren over de wijze waarop de financiering wordt besteed. Alleen hoe zij de vooraf overeengekomen mijlpalen en ten minste 75% van de beloofde broeikasgasvermindering bereiken.

- Voor projecten die nog niet rijp zijn, zal de EIB steun voor projectontwikkeling verlenen (bijvoorbeeld door haalbaarheidsstudies te financieren).

Op 5 juni heeft de Europese Commissie een online workshop gehouden om de methodologieën voor de beoordeling van projecten in detail te bespreken. De presentaties zijn hier beschikbaar en u kunt de opname van de bijeenkomst hier  bekijken. Er zullen open webinars zijn voor stakeholders over de aanvraagprocedure, hoogstwaarschijnlijk in de tweede helft van juli, wanneer de eerste call tot het indienen van projecten is gelanceerd.

Al het materiaal van de bijeenkomsten is terug te vinden op de website van het innovatiefonds