Ode
Overal Stroomversnellers: reeds 117 gemeenten Vlaamse steun voor lokale energieprojecten binnen

Overal Stroomversnellers: reeds 117 gemeenten Vlaamse steun voor lokale energieprojecten binnen

29 oktober 2018

Dankzij een campagne van het Vlaams Energieagentschap en de Vlaamse minister van Energie kan elke Vlaming een lokaal energieproject mee helpen realiseren. Onder de noemer ‘Overal stroomversnellers’ worden alle Vlamingen opgeroepen om te kiezen voor een energieproject in hun gemeente. Behaalt een gemeente voldoende stemmen dan krijgt ze een startkapitaal van maximaal €1 per inwoner om één of meerdere projecten te realiseren. Op die manier wisten reeds 117 steden en gemeenten zich te verzekeren van de Vlaamse subsidie voor lokale energieprojecten.

Maar liefst 169 steden en gemeenten gingen in op de oproep en schoven de voorbije maanden 406 lokale energieprojecten naar voren. Zodra 1% van de volwassen inwoners van een gemeente heeft gestemd, ontvangt deze gemeente een startbudget tot €1 per inwoner.  De Vlaamse Regering heeft hiervoor een budget van 6,5 miljoen euro voorzien.

Intussen hebben al meer dan 34 000 Vlamingen hun stem uitgebracht voor hun favoriete energieproject in hun gemeente. Met nog een week te gaan in de campagne bereikten reeds 117 van de 169 deelnemende steden en gemeenten hun doel.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is tevreden met de voortgang. ‘Reeds 70% van de gemeenten en steden behaalden hun doelstelling en kunnen rekenen op een startbudget. Ik hoop dat de resterende steden en gemeenten deze week nog een tandje bij steken om hun doelstelling te halen. Want het is dankzij deze projecten dat we Vlaanderen een stukje groener maken.’

Belang lokaal niveau    

De actie ‘Overal Stroomversnellers’ is de opvolger van de succesvolle uitdaging ‘Overal Zonnepanelen’, waarin burgers werden aangespoord om daken van niet-woongebouwen te nomineren die volgens hen zonnepanelen verdienden. Met deze tweede campagne hoopt het Vlaams Energieagentschap lokale energieprojecten onder de aandacht te brengen en wil het benadrukken dat lokale besturen een cruciale partner zijn binnen de energietransitie.

Hasselt als eerste van de centrumsteden over de meet

Hasselt wist als eerste centrumstad voldoende inwoners te mobiliseren. Na Hasselt, slaagden intussen Kortrijk, Aalst en Brugge er ook in om als Vlaamse centrumsteden hun mijlpaal te halen.

Gent en Antwerpen hebben als de twee grootste Vlaamse steden de grootste uitdaging: 2094 en 4039 stemmen verzamelen. Ze maken zo ook kans op de grootste subsidies, respectievelijk tot 259.083 en 520 504 euro. Gent heeft intussen 62% van de nodige stemmen kunnen verzamelen. Antwerpen loopt wat achter met zo’n 24% van de 4039 benodigde stemmen.

Maar ook heel wat kleinere gemeenten/steden scoren bijzonder goed 

Zo scoren Ninove evenals Herent en Kontich heel goed wat binnengehaalde stemmen betreft. Een puike prestatie wanneer je de binnengehaalde stemmen afzet ten opzichte van hun inwonersaantallen. 

 Populaire projecten    

Heel wat projecten slagen erin om veel stemmen in hun gemeente te verzamelen. Met 628 stemmen is het populairste energieproject van de campagne voorlopig “Groene stroom laadpaal en elektrische deelwagen met CoopStroom (Brugge)”. De top drie wordt vervolledigd door de projecten “Zon-licht en warmte voor uw school (Aalst 613 stemmen)” en “Een duurzame jeugdbeweging voor kinderen met een beperking (Herent 559 stemmen).

 Meer cijfers    

Op https://www.stroomversneller.be kan je steeds de meest recente cijfers vinden over het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal gemeenten dat hun doel al heeft behaald. Ook per gemeente en per project kunnen de binnengekomen stemmen bekeken worden.        

Bron: Vlaams Energie Agentschap