Ode
Digitale meter is dé onmisbare vriend van de prosument

Digitale meter is dé onmisbare vriend van de prosument

23 februari 2021

Nu de Vlaamse Regering besliste de uitrol van de digitale meter bij prosumenten (gezinnen met zonnepanelen) te pauzeren roept dat de vraag op: gaan digitale meters en zonnepanelen wel samen?

Als Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen (ODE) en Techlink (Belgische federatie van elektrotechnische & HVAC-Sanitair installatiebedrijven) vinden we dat uitstel verstandig. Zijn we dan tegen digitale meters? Nee, absoluut niet!

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat een einde maakte aan de terugdraaiende teller heeft het draagvlak voor de digitale meter sterk aangetast. Toch is die digitale meter essentieel voor een succesvolle duurzame energietransitie. Hij zal toelaten om nog veel meer hernieuwbare energie te integreren in onze dagelijks bestaan en deze slim te gebruiken.

Maar die meters uitrollen bij prosumenten en consumenten vergt, zoals de hele energietransitie, een draagvlak.
Om maatschappelijke meerwaarde te realiseren, moet de digitale meter immers actief gebruikt worden. De kans dat dit gebeurt is voorlopig klein, omdat velen er nu niet voor open staan. Dat beperkte uitstel van de uitrol tot 2025 is dus zinvol. Tenminste, als de regering niet alleen op de pauzeknop duwt, maar ook de voordelen en mogelijkheden van de digitale meter op een positieve manier aantoont. Dat moet het draagvlak weer opbouwen bij iedereen, maar zeker bij de prosumenten.

Vergis u niet, er komen nog veranderingen aan. Zo biedt de komst van de digitale meter zicht op dynamische stroomprijzen (die bv. reageren op het feit dat een kerncentrale uitvalt of dat er veel/weinig zon- of wind is). Dat biedt heel wat kansen voor actieve gebruikers. De digitale meter biedt nu al voordelen voor veel prosumenten, door het verdwijnen van het prosumententarief en de verkoop van de productie die niet onmiddellijk verbruikt wordt. We pleiten ervoor dat wie overtuigd is en de digitale meter als een opportuniteit en niet als straf ziet, hem snel en gratis kan laten plaatsen.

We rekenen erop dat de steeds verder dalende prijzen van batterijen en elektrische voertuigen, vehicle-to-grid, warmte- en koudeopslag (via bv. warmtepompen en warmtepompboiler), een interessante vergoeding voor injectie van zonnestroom onder andere via energiegemeenschappen, enz., de energietransitie in een stroomversnelling gaan brengen. Om hiervan optimaal gebruik te maken en uw elektriciteitsfactuur in handen te nemen, is de digitale meter een belangrijk instrument. In de toekomst wordt het moment van gebruik even belangrijk als de hoeveelheid. Dit maakt van de digitale meter dé onmisbare vriend van de prosument. Het is dus belangrijk om even de tijd te nemen om hen te overtuigen de digitale meter te omarmen.

Dirk Van Evercooren - directeur Organisatie Duurzame Energie