• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

   

  REthinking Energy 2017: het versnellen van de wereldwijde energietransitie

  vrijdag, 12 mei 2017 15:46

  Hernieuwbare energie heeft een fundamenteel en groeiend aandeel in de wereldwijde energietransitie.

  Hernieuwbare energiebronnen zijn in groeiende mate de eerste keuze voor de uitbreiding, het op peil brengen en de modernisering van energiesystemen in de hele wereld.

  Rethinking Energy, het gerenommeerde rapport van het Internationale Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA), onderzocht de trends en ontwikkelingen in de globale zoektocht naar een duurzame energietoekomst. Deze derde editie benadrukt dat een versnelde uitrol de economische groei stimuleert, nieuwe werkgelegenheid creëert, het menselijke welzijn stimuleert en bijdraagt tot een klimaatveilige toekomst.

  Hernieuwbare energie is bijgevolg van cruciaal belang voor een duurzame ontwikkeling, inclusief de uitvoering van SDG 7, van de doelstelling van de Verenigde Naties om te zorgen voor een "betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen".

  Beleid en wetgeving blijven van cruciaal belang voor een stabiele en aantrekkelijke markt voor hernieuwbare energie. Er is een sterk engagement van het beleid nodig om de risico's en de kosten van de financiering te verminderen.

  • Tot op heden hebben meer dan 170 landen streefcijfers voor hernieuwbare energie opgesteld, en bijna 150 hebben beleidsmaatregelen ingevoerd om investeringen in hernieuwbare energietechnologieën te stimuleren.
  • Tegen eind 2016 hebben ten minste 67 landen veilingen gehouden in hernieuwbare energie, in vergelijking met slechts zes in 2005. Er waren nieuwe recordlage prijzen in fotovoltaïsche zonne-energie (PV) in verschillende landen.

  Door doorbraken in complementaire systemen, in het bijzonder opslag, zal er in de elektriciteitssector een groter aandeel van groene stroom kunnen worden geïntegreerd. Autonome hernieuwbare energietoepassingen - via zowel stand-alone systemen en mini-grids – zullen in toenemende mate complementair zijn met net-gebaseerde opties om de toegang tot duurzame energie uit te breiden.

  • Volgens schattingen van IRENA kan batterijopslag voor elektriciteit groeien van minder dan 1 GW nu tot 250 GW in 2030. De marktwaarde van de batterijopslag bereikte 2,2 miljard dollar in 2015 en zal naar verwachting stijgen naar 14 miljard dollar tegen 2020.
  • De globale PV-capaciteit steeg van 40 GW in 2010 naar 219 GW in 2015. PV kan instaan voor maar liefst 7% van de totale elektriciteitsproductie in 2030 - een zesvoudige toename in vergelijking met vandaag.

  Er was een gestage groei in de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energiebronnen sinds meer dan een decennium, een stijging van minder dan 50 miljard dollar in 2004 tot een record van 348 miljard dollar in 2015.

  Bron: IRENA.org

 • angeltorrents.com