• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

   

  Kost offshore windenergie duikt onder de kost van nieuwe kerncentrales in VK

  vrijdag, 15 september 2017 13:42

  De kosten voor het opwekken van elektriciteit van offshore windparken daalden scherp in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot onder de kostprijs van nieuwe kernreactoren, waardoor schone energie één van de goedkoopste manieren is om het net van elektriciteit te voorzien.

  In een overheidsveiling waar jaarlijks koopovereenkomsten worden afgesloten ter waarde van 176 miljoen pond (232 miljoen dollar) lagen alle biedingen om offshore windparken en andere hernieuwbare technologieën te bouwen lager dan de 92,50 pond per megawatt-uur prijs die werd toegekend aan de controversiële Hinkley Point die in het volgende decennium afgewerkt zal zijn.

  De winnaars zijn het Deense nutbedrijf Dong Energy A/S, met een aanbod van 57,50 pond per megawattuur voor de stroom van zijn Hornsea 2 offshore windpark, en EDP Renovaveis SA en Engie SA, die hetzelfde zullen krijgen voor hun Moray Fifth East project. Milieu- en hernieuwbare energie-organisaties gaven aan dat de kostendaling van 50 procent van stroom uit offshore windturbines er kwam omdat hernieuwbare windenergietechnologieën snel concurrentieel zijn geworden met traditionele vormen van opwekking zonder zware subsidies.

  "Dit is een doorbraak voor offshore windenergie," zei Matthew Wright, directeur van Dong in het Verenigd Koninkrijk in een verklaring. "Het zal ook hoogwaardige banen leveren."

  Het was de tweede veiling van CfD’s (contracts for differences) van het Verenigd Koninkrijk, waar zogenaamde ontwikkelaars meedingen naar projecten door het bieden van de prijs die zij zouden willen aannemen voor hun elektriciteit. De veiling was voor "minder gevestigde technologieën" zoals offshore wind, getijdenenergie en anaërobe vergisting.

  Goedkopere stroom

  De stroomafnameovereenkomsten zijn voor 15 jaar vastgelegd met een CfD-mechanisme. Als het groothandelspercentage lager ligt dan de vastgestelde prijs, betaalt de overheid de ontwikkelaar het verschil. Als deze hoger is, vergoedt het bedrijf de staat. De groothandelsprijzen in het Verenigd Koninkrijk bedroegen het afgelopen jaar gemiddeld ongeveer 47 pond per megawattuur.

  Volgens de overheid bewijst de veiling dat ze erin slaagt om investeringen aan te trekken die nodig zijn om verouderende krachtcentrales te vervangen door milieuvriendelijke productie-installaties.

  "In onze bedrijfsstrategie staat de groei van groene energie centraal zodat er zoveel mogelijk kansen worden benut en de koolstofemissies worden verminderd", aldus Richard Harrington, minister van energie en industrie. "Alleen al in de offshore windsector zal in het Verenigd Koninkrijk tot 2021 17,5 miljard pond investeren en zullen er duizenden nieuwe banen worden gecreëerd in Britse bedrijven door de projecten die vandaag worden aangekondigd."

  Andere winnaars

  Volgens een verklaring van het departement Ondernemingen, Energie en Bedrijfsstrategie zijn de andere projecten die contracten hebben ontvangen, twee biomassa-installaties en zes geavanceerde conversietechnologieën, waaronder afval naar energie. Innogy SE en Statkraft AS rijfden ook een contract binnen voor hun Triton Knoll offshore windpark, hoewel het over een hoger bod ging dan Dong's.

  Al de 11 geselecteerde projecten, met een totale capaciteit van 3 gigawatt, waren goedkoper dan de prijs voor de controversiële kerncentrale in Hinkley Point. Het duurste was 19 procent goedkoper en offshore windenergie ligt nu ruim een ​​derde goedkoper.

  Aangezien de hernieuwbare energie betaalbaarder wordt, krijgt de beslissing van de overheid over het nieuwe nucleaire project nog meer kritiek. Het werd goedgekeurd in september 2015 en de ontwikkelaar Electricite de France SA heeft de kostenraming verhoogd van 18 miljard pond tot meer dan 20 miljard pond.

  Dalende kosten

  De kosten van de offshore windindustrie daarentegen zijn gedaald, aangezien de capaciteit van de turbines is verdubbeld sinds 2007. Het zal tegen 2020 opnieuw verdubbelen, waardoor de kosten nog verder dalen, volgens onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

  "We zien een energierevolutie in het VK," zegt Hannah Martin, hoofd energie van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, dat zich decennialang heeft verzet tegen kernenergie. 'De overheid moet de kansen van deze belangrijke evolutie benutten.'

  Tot vorig jaar hadden de ontwikkelaars van offshore windontwikkelaars in Europa als doel hun kosten tegen 2020 te doen verminderen tot 100 euro per megawattuur. Deze doelstelling werd in juli 2016 door Dong Energy behaald, terwijl in april een veiling in Duitsland drie projecten opleverde die geen subsidies zullen nodig hebben van ​​zodra ze zijn afgerond.

  De Britse veiling leverde geen projecten op die zo goedkoop waren als in Duitsland, deels omdat de regering in Berlijn de kosten betaalt om windparken aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet. In Groot-Brittannië moeten de ontwikkelaars deze kosten betalen, zodat hun projecten duurder worden om rendabel te kunnen blijven.

  Het voorafgaandelijk faciliteren door de overheid ligt in sommige Europese markten hoger; kosten voor de selectie van mogelijke sites en sommige voorbereidende ontwikkelingskosten hoeven de kapitaalverstrekkers dan niet te dragen, wat leidt tot een lagere kapitaalkost (..;) ", aldus Rob Marsh, hoofd hernieuwbare energie in het advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP. " de diepte van het water is ook een factor."

  Bron: https://about.bnef.com

 • angeltorrents.com