• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  HIER EN NU

  Ik heb even geaarzeld om voor deze titel de Latijnse vertaling te gebruiken. Niet uit plotse pedanterie, maar omdat hic et nunc nu eenmaal zoveel gebiedender klinkt. Omdat je daaronder het mêlee voelt van talloze legioenen, ritmisch opgedeeld in cohorten, manipels en centuries en volgens de linies verdeeld in jongeren (hastati), mannen in de bloei van hun leven (principes) en achterin de veteranen (triarii).

  Omdat je daarbij de geurenmix kan ruiken van dampende paarden, ongewassen lijven met het zweet van angst of glorie, opgepoetste borststukken en geoliede zwaarden, vertrappeld gras, aangekoekte modder en vers gegraven aarde. Omdat dit zoveel beslissender klinkt, de impact zoveel groter kan zijn.

  Nee, dit is geen verheerlijking van de Romeinse tijden en ik weet ook dat één Obelix volstaat om dat hele zaakje allemaal in mekaar te rammen, om daarna triomfantelijk de helmen te verzamelen. Het gaat enkel om een taalgevoel, Fingerspitzengefühl zoals ons Mutti zou zeggen.

  Hier en nu doet me eerder denken aan een tijdschrift inzake literatuur, over de Rederijkers, de Romantici of zo. Hic et nunc is een bevel, dat je kan blaffen, waar je onmiddellijk beweging mee veroorzaakt. En daar gaat het in essentie over.

  Er zijn twee terreinen, die met elkaar verbonden zijn, waarbij onmiddellijke actie nodig is. Zowat elke week krijgen we duidelijke signalen dat we ons inzake klimaatverandering geen verder uitstel kunnen permitteren. Stormen worden heviger, net als bosbranden, extreme droogte en overvloedige regenval komen steeds meer voor. Zelfs het IMF – niet direct de falanx voor klimaatactie – spreekt over roosteren. Onze aarde is in groot gevaar, en daarmee ook de huidige en toekomstige bewoners. We zitten al de hele tijd in het rood, maar we blijven zitten als de kikkers in het opwarmende water. Er is het bijna georganiseerde tijdverlies van discussies tussen ontkenners, die de klimaatfenomenen toeschrijven aan enkel al of niet cyclische natuurverschijnselen, en overtuigden die de feiten onder ogen zien. We hebben echt geen tijd meer voor dergelijke debatten. Doortastende actie hic et nunc kan in deze materie niet bevelend genoeg klinken.

  Het andere terrein is onze energievoorziening. Hoe duurzamer we die maken, hoe beter voor het klimaat. Met energie-efficiëntie en hernieuwbare energie kunnen we ook onze verwarming en ons transport verduurzamen. Geopolitieke conflicten zijn zeer nauw verbonden met energiebronnen; ook daar kan dit effect ressorteren.

  Zoals het steentijdperk niet opgehouden is omdat er geen stenen meer waren, zo hoeft het fossiele tijdperk niet te eindigen met de uitputting van die bronnen. Hier en nu betekent dat we zo snel mogelijk stoppen met fossiele brandstoffen boven te halen. In feite mag er vanaf vandaag geen enkel brok steenkool meer bovengehaald worden. De mijnwerkers scholen we om, want de werkgelegenheid in de hernieuwbare energiesector is vele malen groter.

  Het Belgische energiebeleid, in tegenstelling tot wat in de eigen gewesten gebeurt, blinkt uit in aarzeling. Het argument van de kostprijs is achterhaald: windenergie b.v. is vandaag de goedkoopste vorm van nieuwe energie opwekking. Om de federale aarzeling te verdoezelen, wordt er nog even een krakkemikkige burgerconsultatie georganiseerd. Een fundamentele energievisie, die omgezet wordt in een effectief en efficiënt energiebeleid moet inderdaad gedragen worden van onderuit – maar elke peiling wijst uit dat een zeer grote meerderheid al lang hernieuwbare energie wil. Dus moet van bovenuit ook durven beslist worden om de keuze voor de volledige transitie naar hernieuwbare energie zo snel mogelijk te maken. Elk uitstel hierover is quasi misdadig ten opzichte van de volgende generaties, de hastati van morgen. Bijgevolg zetten we al onze legioenen in voor hernieuwbare energie, hic et nunc!

  Bart Bode

 • Latest 100