• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

   

  BROL

  vrijdag, 22 december 2017 11:03

  Naar het einde van het jaar toe worden telkens weer allerlei lijsten opgesteld. Ik heb het niet over deurlijsten of broeklijsten, maar over lijsten zoals jaaroverzichten, de beste sporter, voetballer, wielrenster, de mooiste 100 of 1000 liedjes, Vlaams of Belgisch of tout court alle muziek. Wie daar volgens mij steevast in ontbreekt, is Willem Vermandere met zijn ballade: “de wereld zit vol met onnozele brol”.

  Akkoord, muzikaal is Mozart een groter genie. En toegegeven, tekstueel is Tennyson veel virtuozer. Denk maar aan zijn wondermooie versie van het verhaal van The Lady of Shalott, dat niet over een soort ajuinen gaat, maar over een dame die de wereld en haar geliefde alleen via een spiegel mag bekijken. Dit literaire meesterwerk wordt ook vandaag nog door Loreena McKennitt bezongen. Het situeert zich in de sfeer van de Koning Arthur legendes; de geliefde van de dame is natuurlijk Lancelot en het drama speelt zich af nabij het kasteel Camelot. En toevallig is kamelot in de taal van Vermandere een synoniem van brol. De cirkel is rond.

  Het is de boodschap van Vermandere die ik essentieel vind: we zitten gewoon met veel te veel brol op onze aardbol. In onze havens worden dagelijks duizenden containers gelost, afkomstig uit vele uithoeken van deze wereld. Deze containers worden vervolgens over de weg naar hun bestemming vervoerd, waarbij de inhoud – nadat die b.v. in een sorteercentrum werd uitgeladen en geselecteerd op nog een tussenbestemming of het eindadres – in een aangepast vervoermiddel nog eens wordt getransporteerd en – na uren in de file gestaan te hebben – eindelijk wordt afgeleverd, om daarna gretig door de bestemmeling uit een enorme hoeveelheid verpakking te worden gehaald. En als het de verkeerde bestelling is, moet laatstgenoemde opnieuw naar de website “brol.com” en kan de hele reutemeteut opnieuw beginnen, desnoods tot in China, waar het bruto nationaal product verder floreert met elke bijkomende bestelling. En ja (ootmoedige bekentenis), ik doe daar ook al eens aan mee. Soms wil een mens al eens tot een massa behoren…

  De gevolgen zijn niet gering: onze wegen staan vol, onder meer met bestelwagens vol onnozele brol; onze oceanen zitten vol plastic, grotendeels afkomstig van die onnozele brol; grondstoffen raken uitgeput door het maken van…

  Maar daar hebben we het volgende op gevonden: we zorgen dat we zoveel mogelijk recycleren en opnieuw gebruiken, zodat we de aarde niet verder uitputten en we kunnen spreken van een circulaire economie.

  Akkoord, dit is een meer dan eerbaar doel en we moeten absoluut voor een maximale recyclage gaan, maar dat alles vraagt de nodige energie. En als we de cirkel echt willen sluiten, dan kan dat enkel met hernieuwbare energie. En ook al is het hernieuwbare energie, dat betekent niet dat we daar minder efficiënt moeten mee omgaan. Zo niet komen we in een Kerstboomdilemma: omdat het led lichtjes zijn, hangen we er tweehonderd i.p.v. twintig en verbruiken we uiteindelijk toch niet minder.

  Hmm (ootmoedige toegeving), ik ben wat aan het doordrammen. Duidelijk het gevolg van een tekort aan zonlicht in deze wel erg sombere december. Behoefte aan een nieuw jaar, met meer fotonen en een frisse wind – liefst zoveel mogelijk. Goede voornemens maken en nieuwe lijstjes opstellen, met te schrappen: zoveel mogelijk onnozele brol.

  Bart Bode

 • Latest 100