• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Portugal flirt met 100 % groene stroom

  Dit blijkt uit cijfers van Redes Energéticas Nacionais (REN), de Portugese netbeheerder: in maart produceerde Portugal het equivalent van 87 % van haar interne elektriciteitsbehoefte door middel van hernieuwbare energiebronnen. Gedurende de eerste drie maanden in 2013 kwam 70 % van de gegenereerde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

  Portugal treedt hierdoor toe tot de club van Europese lidstaten waarvan meer dan 50 % van de elektriciteitsproductie van hernieuwbare origine is, samen met Noorwegen, Zweden en Oostenrijk.  Portugal toont daarmee aan dat ook zonder een bloeiende economie en een hoge levensstandaard, men een energiemix kan samenstellen die resoluut kiest voor een koolstofvrije economie. Zonder black-out of bankroet.

  Het Portugese elektrische productiepark heeft een vermogen van 18,6 GW, met een vermogen  10,7 GW uit hernieuwbare energie: 5,2 GW waterkracht (waarvan 0,4 GW kleine waterkracht), 4,2 GW windenergie, 0,6 GW uit thermische bio-energiecentrales (waarvan de helft WKK) en 0,2 GW fotovoltaïsche zonne-energie.

  De prestatie van het Portugees park  is niet direct gelinkt aan het groot aantal uren zonneschijn waarover het land beschikt.  Het geïnstalleerd vermogen aan fotovoltaïsche zonne-energie is namelijk maar de helft van het Waalse vermogen. De Portugese hernieuwbare energieproductie  komt uit waterkracht en windenergie.

  Door zijn productiemiddelen handig te combineren samen met een regenachtig begin van het jaar, heeft Portugal weer aansluiting gevonden bij de groep van elektriciteitsexporterende landen (13 % van de 5.000 GWh geproduceerde elektriciteit in maart). 75 % van de uitgevoerde elektriciteit was van hernieuwbare origine, de rest kwam uit WKK en en kolencentrales.

  Meer info over APREN: www.apren.it

  Meer info over de elektriciteitsproductie: www.centrodeinformacao.ren.pt/PT en www.centrodeinformacao.ren.pt/EN

  Bron: Apère

 • Latest 100