• Today torrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Electrawinds naar de beurs

  Groenestroomproducent Electrawinds gaat nu toch naar de beurs. Ook de gewone beleggers zullen kunnen deel namen aan de operatie.

  Electrawinds uit Oostende is een toonaangevend energiebedrijf dat het vooral moet hebben van windenergie, biomassa en zonnecentrales. Het bedrijf is gegroeid uit het persoonlijk initiatief van Luc Desender, een voormalig garagist. Die startte de onderneming in 1998 op en heeft ondertussen een vermogen van 251 megawatt aan stroom geïnstalleerd. Ter vergelijking: de kerncentrale Doel 1 heeft een geïnstalleerd vermogen van 430 megawatt.

  Desender heeft in de opbouw van Electrawinds financiële steun gekregen van verscheidene investeringsmaatschappijen. Zo de GIMV, PMV en Saffelberg Investments. Om de verdere expansie van de groep te garanderen is evenwel bijkomend kapitaal nodig.

  Desender zet daartoe een fusie-operatie op met de Duitse investeringsmaatschappij European Cleantech (ECT). Dit is een zogenaamde lege beursschelp die weliswaar over financiële middelen beschikt doch nog niet geëngageerd is in een industriële onderneming.

  ECT heeft evenwel als objectief de productie van groene stroom vooropgezet. De onderneming beschikt over zowat 115 miljoen euro aan kapitaal. ECT is nu al genoteerd op de beurs van Frankfurt.

  ECT is er nu toe bereid gevonden om de fuseren met Electrawinds. De Oostendse onderneming krijgt daarbij 95 miljoen aan vers kapitaal toegezegd. Tenminste indien de algemene vergadering van aandeelhouders die plannen goedkeurt. De bijeenkomst is gepland voor midden juni. Indien de operatie doorgaat zou Electrawinds-SE daarna ook een beursnotering aanvragen in Brussel.

  Luc Desender wil met de bijkomende middelen de internationale expansie van de groep versnellen. Electrawinds is nu al actief in onder meer Frankrijk, Italië, Bulgarije, Polen en Roemenië. Verleden jaar werd een omzet gerealiseerd van 116 miljoen euro.

  Bron: www.vandaag.be