• Today torrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Nieuwe studie: meer hernieuwbare energie is goedkoper

  Het tijdperk van dure hernieuwbare energie ligt achter ons. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het studiebureau 3E in opdracht van BBL, Greenpeace en WWF.

  Briefing Our Energy Future

  Studie Our Energy Future 

  Zonnepanelen hebben vandaag al geen subsidies meer nodig om rendabel te zijn. Door de drastische prijsdalingen van wind- en zonne-energie, leveren deze energievormen ons binnenkort bovendien goedkoper stroom dan gas- of kerncentrales. Windturbines op land zijn dankzij de dalende leercurves binnen dit en drie jaar de goedkoopste manier om energie op te wekken. De kostprijs van zonnepanelen daalde de afgelopen drie jaar met een factor drie en zal vanaf 2019 de goedkoopste energie produceren.

  Uit de studie blijkt dat door de lage energieprijzen op de energiemarkten vandaag geen enkele technologie rendabel is zonder steun. Aangezien we door ons verouderde productiepark behoefte hebben aan veel nieuwe investeringen in elektriciteitsproductie, zullen we - onder de huidige marktomstandigheden - sowieso in de geldbuidel moeten tasten. Willen we nieuwe gascentrales, of -godbetert- kerncentrales bouwen, dan zullen we evengoed geld moeten ophoesten.

  Studiebureau 3E berekende dat we tussen nu en 2030 14 miljard subsidies zullen moeten betalen als we verder doen zoals vandaag en vasthouden aan veel gascentrales en grootschalige biomassa. Wanneer we echter we volop kiezen voor wind- en zonne-energie, dan hebben we slechts 12 miljard subsidies nodig. Bovendien sparen we in een scenario met meer wind en zon tegen 2030 5 miljard op onze brandstoffactuur.

  Een zeker investeringsklimaat zorgt voor een lagere factuur

  Vandaag hebben we bovenal nood aan duidelijke toekomstgerichte keuzes. Deze keuzes moeten zorgen voor een zeker investeringsklimaat. Ook zo kunnen we de kosten van de energietransitie gevoelig laten dalen. Uit de berekeningen van 3E blijkt dat een zeker investeringsklimaat de benodigde subsidies met nog eens 2 miljard kan terugschroeven.

  Bron: BBL