• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  België in wereldtop van zonne-energie

  Ons land behoort tot de absolute wereldtop als het gaat over plaatsing van zonnepanelen. Dat blijkt uit een studie van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Uit die studie blijkt ook dat Europa goed is voor ruim drie kwart van alle nieuwe zonnepanelen die in 2009 wereldwijd werden geïnstalleerd.

  De plaatsing van zonnepanelen blijft vooral een Europese zaak, zo blijkt uit de studie van de Europese Commissie. Eind vorig jaar bedroeg het totaal van de fotovoltaïsche energiecapaciteit wereldwijd zo'n 22 gigawatt. Daarvan bevindt zich ruim 70 procent of 16 gigawatt in Europa.

  Voor alle duidelijkheid: 1 gigawatt aan zonne-energie is goed voor het elektriciteitsverbruik van 250.000 gezinnen in een jaar. Met andere woorden: in Europa krijgen momenteel zo'n 4 miljoen gezinnen energie van de zon.

  In 2009 is het aantal nieuwe zonnepanelen fors gestegen. Wereldwijd werd voor 7,4 gigawatt energiecapaciteit geïnstalleerd, waarvan ruim 75 procent of 5,8 gigawatt in Europa. Van alle nieuwe elektriciteitsproductie die in 2009 werd geïnstalleerd, maakt 21 procent gebruik van zonlicht.

  België

  Het is geen verrassing dat Duitsland wereldwijd de absolute nummer één is op vlak van zonne-energie. Meer dan de helft van de geïnstalleerde energiecapaciteit (9,8 gigawatt) in Europa bevindt zich immers in Duitsland. Opvallend is de achterstand van de Verenigde Staten. Daar komt slechts 1,65 gigawatt aan elektriciteit uit zonne-energie.

  België doet het verre van slecht, zo blijkt uit de studie. In ons land was eind vorig jaar voor ruim 0,36 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Alleen al in 2009 werd in ons land voor maar liefst 0,3 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Daarmee doet ons land niet zoveel slechter dan de Verenigde Staten, waar vorig jaar 0,46 gigawatt aan zonnepanelen bijkwam.

  Uit een ander onderzoek blijkt dat in België vorig jaar evenveel zonnepanelen werden geïnstalleerd dan in Californië, de Amerikaanse staat die bekend staat voor zijn milieubewustzijn en mooi weer.

  Goedkoper

  De toenemende vraag naar fotovoltaïsche cellen heeft ook zijn impact op de prijzen. De voorbije twee jaar zakte de prijs met maar liefst 50 procent. Eind 2009 bedroeg de gemiddelde prijs 1,5 euro per Watt.

  Europa mag dan wel zonnepanelen installeren, de cellen worden vooral in China, Taiwan en Maleisië geproduceerd. Ondanks de groei blijft het aandeel zonne-energie in de totale elektriciteitsproductie te verwaarlozen: slechts 0,4 procent in de EU.

  Bron: Concentra

 • Latest 100