• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  We gebruiken vandaag 4,4% van het zonnepotentieel van onze daken. Hoe goed scoren de provincies, steden en gemeenten

  Na de Vlaamse regering heeft nu ook het Vlaams parlement de hervorming van de registratierechten goedgekeurd. ‘Wie zijn of haar aankoop uitgesteld heeft mag op twee oren slapen. Vanaf 1 juni zal wie een eigen huis of appartement koopt minder belastingen betalen’ aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein.

  Volgens het energieplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein moet er tegen eind 2020 een totaalvermogen van 3.700MW zonnepanelen liggen in Vlaanderen. Uit een recente analyse van de zonnekaart blijkt dit zeker haalbaar is: de Vlaamse daken kunnen immers ruim 57.000 MW aan. Het Vlaams Energieagentschap deed een beroep op de data van de zonnekaartom dit zonnepotentieel te bepalen. Het Agentschap zette het vermogen van de zonnepanelen die al op de daken liggen tegenover het potentiële vermogen van elke gemeente. Het nam daarvoor enkelde meest geschikte dakdelen in rekening – de groengekleurde of ‘ideale’ dakdelen, waar per dakdeel over minstens 5 m² een zoninstraling van meer dan 1000 kWh/m²/jaar opgemeten werd. 

  Vandaag realiseert Vlaanderen met ruim 2.500 MW aan geplaatste zonnepanelen 4,4% van het zonnepotentieel. De doelstelling van 3.700 MW eind 2020 behalen we reeds als we 6,5% zouden benutten. Het grootste potentieel vinden we in centrumsteden. Als we op provincieniveau kijken, zien we dat West-Vlaanderen het grootste potentieel heeft. Maar dat vertaalt zich niet evenredig in de benuttingsgraad van de daken. 

  De top 10 gemeenten waar het zonnepotentieel van de daken het best benut wordt* (met benuttingsgraad in %):

  Dilsen-Stokkem (10,5%)

  Opglabbeek (10,4%)

  Wijnegem (10,3%)

  Heusden-Zolder (10,0%)

  Lommel (8,8%)

  Hechtel-Eksel (8,0%)

  Niel en Nieuwerkerken (7,9%)

  Diepenbeek (7,7%)

  Kinrooi (7,6%)

  *Om dit aandeel te bepalen, werden de cijfers van de netbeheerders gecorrigeerd: alle gekende installaties met een vermogen groter of gelijk aan 750 kW die rechtstreeks op de grond geplaatst zijn, werden uit de telling geschrapt.

  In sommige steden en gemeenten wordt duidelijk al meer geïnvesteerd in zonnepanelen dan in andere. Op provincieniveau is Limburg (met gemiddeld 6,6%) de absolute koploper wat de benuttingsgraad van de daken voor zonnepanelen betreft. Nagenoegalle Limburgse steden en gemeenten doen het beter dan het Vlaamse gemiddelde. Ook in de provincie Antwerpen (4,6%) overstijgen heel wat steden en gemeenten het Vlaamse gemiddelde (ruim zes op de tien). In Oost-Vlaanderen (4,1%), Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen (3,8%) is het net omgekeerd. Daar blijven zes tot bijna acht op de tien steden en gemeenten onder het gemiddelde. 

  De top 3 van zonnegemeenten per provincie (met benuttingsgraad in %):

  provincie

  eerste plaats 

  tweede plaats 

  derde plaats 

  Limburg (6,6%)

  Dilsen-Stokkem (10,5%)

  Opglabbeek (10,4%)

  Heusden-Zolder (10,0%)

  Antwerpen (4,6%)

  Wijnegem (10,3%)

  Niel (7,9%)

  Meerhout (7,4%)

  Oost-Vlaanderen (4,1%)

  Temse (7,5%)

  Beveren (6,9%)

  Buggenhout (5,8%)

  Vlaams-Brabant (3,8%)

  Bekkevoort (7,2%)

  Begijnendijk (6,0%)

  Zoutleeuw (5,8%)

  West-Vlaanderen (3,8%)

  Waregem (6,6%)

  Harelbeke (6,3%)

  Anzegem (5,9%)

  ‘Ik wil de steden, gemeenten en provincies van harte feliciteren met de inspanningen die ze al geleverd hebben. Maar ik wil hen vooral aanmoedigen om nog meer bedrijven, scholen, verenigingen en zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van hernieuwbare energie.Zonne-energie is voor de meeste gebouwen haalbaar en bovendien bijzonder interessant. Zonnepanelen op een woning kosten gemiddeld 5.500 euro, zijn in een achttal jaar terugverdiend en kunnen tot 19.000 euro opbrengen’ aldus Bart Tommelein. 

  De zonnekaart maakt voor elk gebouw een eerste inschatting van wat zonne-energie kan opleveren en is ondertussen al door 550.000 mensen bezocht. ‘Ik zou echt iedereen willen warm maken om zijnof haar gebouw eens op te zoeken. Laten we samen onze Vlaamse daken nog beter benutten’, besluit de minister.

  De zonnekaart (www.energiesparen.be/zonnekaart) is een initiatief van het Vlaams Energieagentschap (VEA) in samenwerking met het agentschap Informatie Vlaanderen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) binnen de Beeldverwerkingsketen Vlaanderen.

   Meer informatie: 

  • rangschikking van alle Vlaamse gemeenten, centrumsteden en provinciale-top-3 volgens benuttingsgraad zonnepotentieel op daken (xlsx)

  • zoek uw dak op www.energiesparen.be/zonnekaart

  • dossier: Hoe en met welke data kwam de zonnekaart tot stand?(pdf)

  • veelgestelde vragen: www.energiesparen.be/zonnekaart/faq

   Bron: persbericht kabinet minister Tommelein

 • Latest 100