• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Eerste proef ter wereld met flexibele zonnecellen in geleiderail N194 bij Heerhugowaard in Nederland

  Zonnecellen op een geleiderail: deze wereldprimeur is te vinden naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard in Nederland. Op een stuk van 72 meter heeft Heijmans flexibele folie met zonnecellen aangebracht.

  Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar. In de proefopstelling langs de N194 bij Heerhugowaard zijn 2 soorten folies gebruikt om de resultaten te vergelijken: met een breedte van 37 centimeter en 50 centimeter.

  Vorig jaar is ervaring opgedaan met een kleine pilotopstelling. Dit gaf vertrouwen om de proef bij de N194, onderdeel van project N23 Westfrisiaweg, te bouwen. Nu is het wachten op de eerste resultaten: is en blijft er een goede elektriciteitsproductie? Blijft de folie goed functioneren langs een weg in alle seizoenen? Is de energie goed te verzamelen en transporteren, ook als er bijvoorbeeld een onderdeel uitvalt?

  Om op deze en andere vragen antwoord te geven, is er apparatuur geplaatst die data verzamelt van de pilot en doorstuurt voor analyse. Of de proef succesvol is, wordt in het najaar van 2019 bekend. De volgende stap is dan onderzoek op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen.

  Het project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving (iDEEGO)-regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

  Bron: SolarMagazine.nl

 • Latest 100