• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Warmtenet Oostende: IVOO wordt warmteleverancier

  De Raad van Bestuur van IVOO besliste onlangs om zich aan te sluiten als warmteleverancier op het warmtenet van Oostende, uitgebaat door de hernieuwbare energiecoöperatie BeauVent. Zo draagt de afvalbeheerder met haar verschillende warmtebronnen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

  Warmtenet Oostende

  Het warmtenet in Oostende zal gefaseerd aangelegd worden. In een opstartfase komt er een warmtenet tussen IVOO en het AZ Damiaan. Dit is goed voor zo’n 12.000 MWh vermeden gasverbruik, ofwel het verbruik van zo’n 800 gezinnen. Er liggen nog heel wat potentiële pistes op de tekentafel. Zo is het de bedoeling om uiteindelijk zowel IVOO als Biostoom als bronnen aan te sluiten en een net tot aan de zeedijk te realiseren met een totale warmtevraag van meer dan 60.000 MWh.

  Warmteleverancier IVOO

  Afvalbeheerder IVOO zal zich als warmteleverancier aansluiten op het Oostendse warmtenet. ‘De IVOO heeft namelijk meerdere warmtebronnen die BeauVent kan en wil gebruiken voor de warmtelevering aan het warmtenet. “Er zijn de rookgassen uit de schouw, waaruit na stoomopwekking warmte wordt gewonnen. Een tweede bron is de live steam of “frisse stoom” vanuit de ketel en in een latere fase kan eventueel ook de condensatiewarmte (stoomcircuit na de turbine) aangewend worden en kan de capaciteit van de livesteam nog uitgebreid worden.”, aldus IVOO-voorzitter Johan Seynaeve.

  Uitrol vanaf november

  De werken aan het warmtenet starten in november 2017. Als alles volgens plan verloopt, zal de eerste warmte geleverd kunnen worden na de zomer van 2018. De aanleg van het warmtenet loopt samen met andere geplande openbare werken langs het traject, zoals de werken aan het nieuwe fietspad langs de Zandvoordestraat en de Groene 62. Deze efficiënte werkwijze beperkt ook de hinder voor de omwonenden.

  Op de IVOO-site zal BeauVent een utiliteitsgebouw voor het warmtenet inrichten met collectoren voor de bronnen, de pompen, drukhuishouding, … Naast het gebouw van de IVOO komt ook nog een expansietank. IVOO doet een investering van 955.000 euro, waarvan 350.000 euro voor de kost van het aansluiten aan het warmtenet. IVOO laat zelf deze werken op haar terrein uitvoeren, BeauVent blijft als exploitant eigenaar van de leiding en zal deze onderhouden.

  Voor de aansluiting op het warmtenet krijgt IVOO een subsidie van 39.650 euro via de call groene warmte.

  Warmteplan 2020

  Warmtenetten spelen een centrale rol in het realiseren van de doelstelling hernieuwbare energie voor 2020”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ”Tegen dan willen we via warmtenetten 1 miljoen MWh groene warmte en restwarmte vervoeren, wat overeenkomt met de verwarming van 50.000 gezinnen. Daarvoor rekenen we ook op lokale besturen en gedreven marktspelers met de juiste know-how”.

  BeauVent

  BeauVent is een hernieuwbare energiecoöperatie met ruim 15 jaar ervaring en meer dan 3.300 vennoten, die mee genieten van de opbrengsten van projecten energiebesparing en hernieuwbare energie.

  “BeauVent is blij met dit akkoord met IVOO en haar maatschappelijk engagement. Hiermee kunnen we van start gaan met het warmtenet. We zullen er hard aan werken om deze samenwerking met alle betrokken actoren verder uit te diepen in een mooi verhaal voor Oostende”, aldus Stefaan Soenen, projectontwikkelaar bij BeauVent.

  Bron: persbericht kabinet minister Tommelein

 • angeltorrents.com