• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Warmtenet Roeselare breidt uit dwars door centrum

  Het Roeselaarse warmtenet, gevoed door restwarmte van de verbrandingsoven van intercommunale MIROM, breidt uit met een vertakking dwars door de stad. Dinsdag 3 oktober openen MIROM Roeselare, de stad Roeselare en de warmteklanten officieel de kraan van het nieuwe tracé.

  Duurzame warmte voor meer Roeselaarse gezinnen en organisaties

  Het warmtenet is in 1986 gestart met een ondergronds leidingnet van 7,5km naar tuinbouwbedrijven, het zwembad en diverse scholen. In 2016 besliste MIROM Roeselare samen met de stad om het warmtenet uit te breiden, dwars door de stad. De nieuwe vertakking is 4,5 km (9 km buislengte) lang en levert duurzame warmte aan 15 bijkomende gebouwen: scholen, appartementen, zorginstellingen en andere organisaties. Goed geïsoleerde buizen (40 cm diameter en 6 cm isolatie) zorgen ervoor dat de warmte slechts met maximaal 1°C per 1 km afkoelt. De buizen zitten 60-80 cm onder de grond.

  Minder CO2

  De ondertekening van de burgemeestersconvenant lag mee aan de basis van de beslissing om uit te breiden: de stad engageert zich om 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020. Het warmtenet zorgt vanaf eind 2017 jaarlijks voor een vermindering van 15.500 ton CO2 en 5 miljoen liter stookolie. Het stadsbestuur schaarde zich graag achter deze investering in het klimaat, ondanks de vele wegenwerken voor het project. Aan de uitbreiding van het warmtenet richting AZ Delta werkten meer dan 100 mensen en dankzij de goede samenwerking van stadsdiensten, aannemers en inwoners was dit huzarenwerk in 14 maanden tijd klaar.

  Toekomst

  Op site Schiervelde is een ander deel van de uitbreiding van het warmtenet in aanleg. De expohallen, het nieuwe zwembad en enkele bedrijven in de buurt zullen eind dit jaar hun gebouwen kunnen verwarmen via het warmtenet. Maar Roeselare heeft nog meer potentieel om het warmtenet uit te breiden, zoals de dakserre op de loods van de REO veiling en de serres langs de Rijksweg.

  Partners

  De afvalintercommunale MIROM Roeselare is een echte trendsetter: als eerste in Vlaanderen heeft ze het aangedurfd om een warmtenet dwars door een stad aan te leggen. Een inspirerend voorbeeld voor andere steden, waar momenteel nog veel restwarmte niet benut wordt. MIROM stond ook mee aan de wieg van de sectorvereniging Warmtenetwerk Vlaanderen.

  De stad Roeselare is een pionier in warmtenetten in Vlaanderen, met haar jarenlange ervaring bij zowel de uitrol in nieuwe verkavelingen als de uitbreiding in bestaand bebouwd gebied.

  Voor deze nieuwe investering van 4 miljoen euro in de uitbreiding van het warmtenet kan MIROM Roeselare rekenen op overheidssteun via de Call restwarmte, groene warmte en biomethaan.

 • Latest 100