• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Eerste fase van de Tondelier-site aangesloten

  EDF Luminus en Tondelier Development nv zullen alle 530 nieuwbouwwoningen van de Tondelier-wijk in Gent aan de Gasmeterlaan in 5 fasen aansluiten op het stadsverwarmingsnet van EDF Luminus. Vandaag opende de Gentse burgemeester Daniël Termont de kraan van het warmtenet in De Nieuwe Molens, het eerste nieuwbouwgedeelte op de site. De eerste 51 appartementen zullen binnenkort 750 kilowatt aan warmte afnemen.

  Om de hele Tondelier-wijk aan te sluiten is een forse uitbreiding van het warmtenet nodig, vertrekkend vanuit de bestaande warmteleidingen aan de Blaisantvest dwars doorheen het Rabotpark naar de nieuwe stadsontwikkeling. In de wijk zelf komt een lokaal verdeelnet van 4,4 kilometer voor ruimteverwarming en voor sanitair warm water.

  Duurzaam en zorgeloos verwarmen

  Elke warmteklant krijgt een individuele slimme meter, waarmee de gebruiker via smartphone of tablet zelf zijn warmteverbruik kan beheren, maar die EDF Luminus ook toelaat om het warmtenet optimaal te sturen.

  Bruno Terryn, bestuurder Tondelier Development nv: “De keuze om de Tondelier-wijk aan te sluiten op het stadsverwarmingsnet was een keuze voor het milieu én het comfort van de bewoners. De nieuwe wijk is bovendien een aantrekkelijke woonplek in een nieuw groot park vlakbij het centrum van Gent.

  Frank Schoonacker, EDF Luminus: Dankzij de aansluiting op ons warmtenet daalt de CO2-uitstoot voor verwarming met 35% in vergelijking met individuele gasketels De goede samenwerking met de stad en het feit dat ons warmtenet er al enkele decennia ligt zijn de sleutels voor het slagen van dit project. We investeren tegen eind 2018 ook in een nieuwe warmtekrachtkoppeling met nog minder CO2-uitstoot op onze site in Ham.

  Essentiële schakel in klimaatbeleid

  De Stad Gent streeft er naar om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Daniël Termont, burgemeester van Gent: “De stad Gent heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het stadsverwarmingsnet is daarin een belangrijke schakel. We willen niet alleen een smart city zijn, maar hebben ook smart citizens nodig: we moeten alle burgers en bedrijven enthousiasmeren om mee hun schouders onder ons klimaatbeleid te zetten.

  Grootste stadsverwarmingsnet van België

  Het warmtenet in Gent heeft een sleuflengte van 23 km en is op vlak van warmteleveringen het grootste van België. Het voorziet diverse klanten van warmte: bedrijven, de universiteit, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale woningen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad. Per jaar levert het warmtenet 70.000 MWh warmte, het equivalent van ongeveer 5500 gezinnen.

 • Latest 100