• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

  Hoe werkt het?

  Elektriciteit uit licht

  In een 'fotovoltaïsche' zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Zonnecellen zijn dunne schijfjes of laagjes met speciale elektrische eigenschappen. De hoeveelheid stroom die ze produceren hangt af van het invallende licht. Alle vormen van licht zijn bruikbaar, maar direct zonlicht levert wel de meeste energie.

  Zonnecellen worden aan elkaar gekoppeld in grotere zonnepanelen (PV-modules). Daarin zitten de zonnecellen beschermd tussen een glasplaat aan de voorkant en een waterdichte kunststof folie aan de achterkant.

  Wat betekent fotovoltaïsch?

  De term fotovoltaïsch komt van het Griekse woord photos, licht, en Volta, de naam van een Italiaanse graaf die in 1800 de eerste elektrische batterij uitvond.

  Meestal gebruikt men de afkorting PV van het Engelse photovoltaic. PV-modules zijn zonnepanelen, een PV-systeem is een volledige installatie bestaande uit zonnepanelen, bekabeling, regelapparatuur, koppeling aan batterijen of stroomnet en draagstructuur.

  Hoeveel energie levert de zon?

  De Belgische zon levert per jaar gemiddeld 1000 kWh per vierkante meter. Dat komt overeen met een vat olie van 100 liter. Op een zuidgericht dakvlak met een hellingshoek van 30° stijgt dit cijfer in Ukkel tot gemiddeld 1083 kWh per m2 per jaar. Er zijn ook verschillen tussen de verschillende regio's. De kuststreek en de Gaume in het zuiden van de provincie Luxemburg zijn het zonnigst.

  De ingestraalde zonne-energie varieert gedurende de dag en naargelang het seizoen.

  Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen leveren in Vlaanderen?

  Een voorzichtig cijfer voor de jaarlijkse gemiddelde opbrengst in Vlaanderen is 850 kWh/kWp. Dat betekent dat een PV-systeem met een opgesteld vermogen van 1 kilowattpiek per jaar 850 kilowattuur zonnestroom produceert als wisselstroom na de omvormer. Een goed opgesteld PV-systeem met polykristallijne zonnepanelen kan uit de zon ongeveer 110 kWh wisselstroom  per m2 per jaar halen. Het jaarlijkse gemiddelde verbruik van een Vlaams gezin bedraagt ongeveer 3500 kWh. Dat betekent dus dat 32 m2 zonnepanelen volstaan om over een volledig jaar het totale stroomverbruik van een gezin te dekken.

 • Latest 100