• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

  10 tips

  Zonne-energie zonder zorgen:
  10 punten voor de kritische consument

  Waarop moet u letten als u zonnepanelen op uw dak wil? We presenteren u 10 aandachtspunten voor de kritische consument om met kennis van zaken een correcte keuze te maken.

  1. Mik lager dan uw verbruik

  Het heeft geen zin om meer zonnepanelen te installeren dan uw gemiddeld jaarlijks stroomverbruik. Vervang misschien ook eerst uw oude diepvries met 1000 kWh verbruik per jaar door een zuinig A++ model. Doe uw gloeilampen voorgoed uit en vervang ze door spaarlampen of binnenkort de betere LEDs.

  Vergeet ook niet om de gratis kilowatturen af te trekken van het totale verbruik (100 kWh per gezin en 100 kWh per gezinslid). Dat scheelt al vlug enkele zonnepanelen minder op uw dak.

  Meer informatie over zuiniger stroom verbruiken:

  Brochure 'Ideeën voor energiezuinig wonen' (Vlaams Energieagentschap, 553 kB, 20 blz.)

    • Infofiche "Zuinig met elektriciteit" van Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo)

    • Website met zuinige elektrische huishoudtoestellen (Topten)

  2. Laat een vakman aan huis komen

  Wie een nieuwe auto koopt, doet dat bij een merkgarage. Zonnepanelen laat je installeren door een ervaren professionele installateur. Vraag naar zijn referenties met telefoonnummers van tevreden klanten. Vertrouw niet op algemene offertes, laat de installateur aan huis komen. Een goede offerte kan alleen na een bezoek ter plaatse gemaakt worden.

  Professionele installateurs vind je in de ledenlijst van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie voor fotovoltaische zonne-energie

  3. Kwaliteit is meer waard dan prijs

  Professionele installateurs die kwaliteit garanderen zullen meestal niet de goedkoopste zijn. Kwaliteit heeft zijn prijs. Wie een degelijke PV-installatie op zijn dak wil en daaronder op zijn twee oren wil slapen, kijkt best verder dan de prijs.

  Professionele installateurs stellen een uitgebreide offerte op die rekening houdt met de situatie van uw woning. En ze controleren ook de werking van de zonnepanelen na de installatie met behulp van een controlelijst.

  Quest is het nieuwe onafhankelijke kwaliteitscentrum voor kleine duurzame energietechnieken, waaronder fotovoltaïsche zonne-energie. Meer info op de website van Quest.

  4. Blijf niet wachten op lagere prijzen

  Over vijf jaar zullen zonnepanelen zeker goedkoper zijn, maar wachten loont niet: de klimaatverandering wacht ook niet. Wie wil bijdragen aan meer groene energie, doet dat best snel.

  5. Kijk kritisch naar offertes

  De ene offerte is de andere niet: kijk verder dan de prijs. Welke garanties biedt de installateur? Welke dienst na verkoop? Hoeveel ervaring heeft hij? Welke referenties kan hij voorleggen? Heeft hij een controlelijst voor het correct afhandelen van de volledige installatie? Welke merken van omvormer en zonnepanelen biedt hij aan?

  Het kwaliteitscentrum Quest heeft een code van goede praktijk opgesteld als basis voor een kwaliteitsprocedure voor installateurs. Daarin staat in bijlage 1 een controlelijst die opsomt welke informatie een offerte moet opgeven. Quest is een onafhankelijk kwaliteitscentrum voor kleine duurzame energietechnieken. Deze controlelijst voor de offerte is ook apart beschikbaar op deze link (selectie uit de Quest-tekst).

  6. Blijf uit de schaduw en vraag een correcte berekening

  Blijf met uw zonnepanelen uit de buurt van dakkapellen, schouwen en alles wat de panelen in de schaduw laat liggen. Een kleine schaduw kan grote gevolgen hebben.

  Tussen zuidoost en zuidwest presteren zonnepanelen het best. Een helling tussen 20 en 60 graden levert goede resultaten op.

  Vraag daarom aan de installateur een correcte berekening met een computerprogramma en vertrouw niet zomaar een gemiddeld cijfer.

  Enkele vaak gebruikte simulatieprogramma’s zijn:

  PVSYST
     • PVSOL
     • Suneye, speciale fotocamera met software voor berekening

  Een eerste schatting van de invloed van helling en oriëntatie kan gebeuren met een instralingsschijf, maar een verdere berekening blijft nodig

  7. Vraag veel van de installateur...

  Bij elk zonnepaneel hoort een informatieblad met gegevens over afmetingen, rendement, vermogen enz.

  Zonnepanelen moeten ook streng getest worden om op de markt en op het dak te komen. Vraag naar de testcertificaten voor zonnepanelen, met nummer IEC 61215 of IEC 61730 voor kristallijne zonnepanelen en IEC 61646 voor dunnefilmzonnepanelen.

  Testcertificaten kunnen alleen door erkende labo’s worden toegekend. De lijst daarvan staat op de website van het IEC (het Internationaal Elektrotechnisch Comité):

  8. Veiligheid boven!

  Veiligheid heeft zijn prijs: een installateur die correct de verplichte wettelijke veiligheidsmaatregelen toepast voor werken op daken kan daar een lichte meerprijs voor aanrekenen. Dat is wel levensbelangrijk, want nonchalant omgaan met veiligheid brengt levens in gevaar. Een inspecteur van de federale overheidsdienst voor welzijn op het werk kan ook de werf stilleggen bij overtredingen.

  Vraag uw installateur ook om de installatie elektrisch na te meten, om zeker te zijn dat de bekabeling in orde is. Het is al gebeurd dat een kabel tussen de zonnepanelen niet goed is vastgeklikt. Dat betekent minder zonnestroom en een onveilig elektrisch contact. Geef de voorkeur aan gekende Europese merken van stekkers. Ook de aansluiting van de zonnepanelen op de onderkant van de omvormer moet zeker klikvast zitten.

  Quest heeft in de code van goede praktijk een inspectielijst voor de oplevering van de installatie opgenomen – zie aparte tekst (bijlage 4 van de tekst).

  9. Bestel uw fotovoltaïsche installatie in het voorjaar

  De lentezon levert zonnepanelen een goede start op. Wie tijdig installeert, produceert snel zijn eigen groene stroom en bespaart op zijn elektriciteitsfactuur.

  10. Wacht niet op de perfecte zonnecel

  Wist u dat kwalitatieve zonnepanelen in België nu al per vierkante meter 120 tot 140 kWh bruikbare zonnestroom per jaar produceren? De huidige zonnepanelen werken al goed genoeg: het is een robuuste en bewezen technologie, met de nodige garanties. De techniek zal verder verbeteren, maar dat is geen reden om te wachten op de ultieme zonnecel. Het is nu al interessant om zelf zonnestroom te maken. Door de groei van de markt kunnen bedrijven bovendien investeren in onderzoek op betere zonnecellen voor onze kinderen.

 • angeltorrents.com