• Limetorrents TV Shows
 • Informatie

  Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

  Warmte uit zonlicht

  Actieve thermische zonne-energie
  Thermische zonne-energie heeft twee verschillende toepassingen, namelijk passieve en actieve thermische zonne-energiesystemen. Passieve thermische zonne-energie zet daglicht (afkomstig van de zon) om in warmte zonder extra technieken voor de verwarming van woningen en gebouwen en bespaart ook op kunstlicht.

  Actieve thermische zonne-energie maakt gebruik van een beetje hulpenergie voor het transport van zonnewarmte uit een zonnecollector naar een opslagvat voor de zonnewarmte.

  Wat doet een zonneboiler?
  Een zonneboiler zet daglicht om in warmte voor het verwarmen van sanitair water (vandaar de naam zonneboiler), woningverwarming en zwembadverwarming. Een zonneboiler is de aanduiding voor het systeem van een warmwaterboiler tezamen met een zonnecollector. Deze zonnecollector zet hoofdzakelijk de elektromagnetische straling van het zichtbare licht van de zon direct om in warmte. Het is dus geen zonnepaneel of PV-paneel.


  Hoeveel warmte levert de zon?
  Op elke vierkante meter in België valt per jaar bijna 1100 kilowattuur zonne-energie. Een zonnecollector haalt daar 400 kWh bruikbare warmte uit. De relatieve jaarlijkse bijdrage van de zon hangt af van de toepassing. Voor sanitair warm water kan de zon minstens de helft van de energie leveren, voor grotere systemen die woningverwarming ondersteunen is de bijdrage 15 à 25%. Een buitenzwembad blijft de hele zomer aangenaam warm dankzij een zonne-installatie en zonder naverwarming.

  Voordelen
  Een zonnecollector heeft een hoog rendement:  4 keer meer energie per vierkante meter in vergelijking met zonnestroom. Bovendien zijn er geen aansluitvoorwaarden met mogelijke problemen voor een net. Tenslotte wordt de zonnewarmte lokaal opgeslagen en blijft ze beschikbaar als de zon er niet meer is.

  Wordt warmte uit de zon al veel gebruikt?
  Zonnewarmte is de meest gebruikte hernieuwbare energiebron - maar we beseffen het vaak niet. Door vensters in woningen, in veranda's en serres vangen we al veel zonnewarmte op zonder extra technieken. De zonneboiler voor sanitair warm water en andere actieve toepassingen van zonne-energie zijn nog niet zo sterk ingeburgerd. Toch waren er eind 2010 in België al ongeveer 290.000 m² collectoren geïnstalleerd.

 • Latest 100