• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer
   

  Duidelijkheid nodig compensatie bestaande prosumenten bij invoering digitale meter

  vrijdag, 24 augustus 2018 15:09

  Minister Tommelein belooft dat eigenaars van bestaande PV installaties en nieuwe tot eind 2020, voor 15 jaar hun rendabiliteit behouden zoals onder de terugdraaiende teller. Op dit moment is er ongerustheid over de vraag of de Vlaamse regering en de VREG wel in staat zijn deze belofte na te komen. Nochtans is het bijzonder belangrijk om het draagvlak voor PV te behouden om de hernieuwbare energie doelstellingen te bereiken en de sluiting van de kerncentrales op te vangen. PV-Vlaanderen en Techlink overleggen met de VREG om zo snel mogelijk duidelijkheid te creƫren.

  Minister Tommelein heeft steeds aangegeven dat de rentabiliteit voor prosumenten die investeerden in zonnepanelen moet behouden blijven bij het invoeren van de digitale meter. Die uitrol begint in januari 2019. Maar op dit moment staat het nog niet vast hoe de elektriciteitsfactuur van bestaande prosumenten eruit zal zien. De Vlaamse regering is enkel bevoegd voor het gedeelte energie. In het ontwerpdecreet besliste ze om dit energiedeel virtueel te laten terugdraaien. Voor het onderdeel distributienettarieven is de Vlaamse regulator, VREG, bevoegd en daarnaast zijn er nog federale heffingen op de elektriciteitsfactuur. De VREG kan beslissen om ook het distributietarief terug te laten draaien, of om het distributietarief te laten betalen op de bruto afname. In dit laatste geval zou het prosumententarief wegvallen. Over de federale componenten blijft voorlopig nog onduidelijkheid.

  Het wel of niet virtueel terugdraaien van alle onderdelen van de elektriciteitsfactuur heeft een gevolg voor de terugverdientijd. Bij het niet terugdraaien van de distributienettarieven heeft de prosument financieel belang bij het zoveel mogelijk streven naar gelijktijdigheid in productie en consumptie.

  De VREG en Minister Tommelein moeten verduidelijken welke delen van het elektriciteitstarief zullen terugdraaien bij de invoering van de digitale meter, en welke gevolgen dit heeft voor het al dan niet aanrekenen van een prosumententarief. Uitgangspunt moet zijn dat de rendabiliteit van bestaande installaties niet mag verlagen. Aangezien de digitale meter vanaf 2019 ingevoerd wordt, dringen ODE en Techlink erop aan om snel duidelijkheid te brengen.

  Ontwerpdecreet

  Meer informatie

 • Latest 100