• Today torrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  De kosten voor het opwekken van elektriciteit van offshore windparken daalden scherp in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot onder de kostprijs van nieuwe kernreactoren, waardoor schone energie één van de goedkoopste manieren is om het net van elektriciteit te voorzien.

  In een overheidsveiling waar jaarlijks koopovereenkomsten worden afgesloten ter waarde van 176 miljoen pond (232 miljoen dollar) lagen alle biedingen om offshore windparken en andere hernieuwbare technologieën te bouwen lager dan de 92,50 pond per megawatt-uur prijs die werd toegekend aan de controversiële Hinkley Point die in het volgende decennium afgewerkt zal zijn.

  De winnaars zijn het Deense nutbedrijf Dong Energy A/S, met een aanbod van 57,50 pond per megawattuur voor de stroom van zijn Hornsea 2 offshore windpark, en EDP Renovaveis SA en Engie SA, die hetzelfde zullen krijgen voor hun Moray Fifth East project. Milieu- en hernieuwbare energie-organisaties gaven aan dat de kostendaling van 50 procent van stroom uit offshore windturbines er kwam omdat hernieuwbare windenergietechnologieën snel concurrentieel zijn geworden met traditionele vormen van opwekking zonder zware subsidies.

  "Dit is een doorbraak voor offshore windenergie," zei Matthew Wright, directeur van Dong in het Verenigd Koninkrijk in een verklaring. "Het zal ook hoogwaardige banen leveren."

  Het was de tweede veiling van CfD’s (contracts for differences) van het Verenigd Koninkrijk, waar zogenaamde ontwikkelaars meedingen naar projecten door het bieden van de prijs die zij zouden willen aannemen voor hun elektriciteit. De veiling was voor "minder gevestigde technologieën" zoals offshore wind, getijdenenergie en anaërobe vergisting.

  Goedkopere stroom

  De stroomafnameovereenkomsten zijn voor 15 jaar vastgelegd met een CfD-mechanisme. Als het groothandelspercentage lager ligt dan de vastgestelde prijs, betaalt de overheid de ontwikkelaar het verschil. Als deze hoger is, vergoedt het bedrijf de staat. De groothandelsprijzen in het Verenigd Koninkrijk bedroegen het afgelopen jaar gemiddeld ongeveer 47 pond per megawattuur.

  Volgens de overheid bewijst de veiling dat ze erin slaagt om investeringen aan te trekken die nodig zijn om verouderende krachtcentrales te vervangen door milieuvriendelijke productie-installaties.

  "In onze bedrijfsstrategie staat de groei van groene energie centraal zodat er zoveel mogelijk kansen worden benut en de koolstofemissies worden verminderd", aldus Richard Harrington, minister van energie en industrie. "Alleen al in de offshore windsector zal in het Verenigd Koninkrijk tot 2021 17,5 miljard pond investeren en zullen er duizenden nieuwe banen worden gecreëerd in Britse bedrijven door de projecten die vandaag worden aangekondigd."

  Andere winnaars

  Volgens een verklaring van het departement Ondernemingen, Energie en Bedrijfsstrategie zijn de andere projecten die contracten hebben ontvangen, twee biomassa-installaties en zes geavanceerde conversietechnologieën, waaronder afval naar energie. Innogy SE en Statkraft AS rijfden ook een contract binnen voor hun Triton Knoll offshore windpark, hoewel het over een hoger bod ging dan Dong's.

  Al de 11 geselecteerde projecten, met een totale capaciteit van 3 gigawatt, waren goedkoper dan de prijs voor de controversiële kerncentrale in Hinkley Point. Het duurste was 19 procent goedkoper en offshore windenergie ligt nu ruim een ​​derde goedkoper.

  Aangezien de hernieuwbare energie betaalbaarder wordt, krijgt de beslissing van de overheid over het nieuwe nucleaire project nog meer kritiek. Het werd goedgekeurd in september 2015 en de ontwikkelaar Electricite de France SA heeft de kostenraming verhoogd van 18 miljard pond tot meer dan 20 miljard pond.

  Dalende kosten

  De kosten van de offshore windindustrie daarentegen zijn gedaald, aangezien de capaciteit van de turbines is verdubbeld sinds 2007. Het zal tegen 2020 opnieuw verdubbelen, waardoor de kosten nog verder dalen, volgens onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

  "We zien een energierevolutie in het VK," zegt Hannah Martin, hoofd energie van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, dat zich decennialang heeft verzet tegen kernenergie. 'De overheid moet de kansen van deze belangrijke evolutie benutten.'

  Tot vorig jaar hadden de ontwikkelaars van offshore windontwikkelaars in Europa als doel hun kosten tegen 2020 te doen verminderen tot 100 euro per megawattuur. Deze doelstelling werd in juli 2016 door Dong Energy behaald, terwijl in april een veiling in Duitsland drie projecten opleverde die geen subsidies zullen nodig hebben van ​​zodra ze zijn afgerond.

  De Britse veiling leverde geen projecten op die zo goedkoop waren als in Duitsland, deels omdat de regering in Berlijn de kosten betaalt om windparken aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet. In Groot-Brittannië moeten de ontwikkelaars deze kosten betalen, zodat hun projecten duurder worden om rendabel te kunnen blijven.

  Het voorafgaandelijk faciliteren door de overheid ligt in sommige Europese markten hoger; kosten voor de selectie van mogelijke sites en sommige voorbereidende ontwikkelingskosten hoeven de kapitaalverstrekkers dan niet te dragen, wat leidt tot een lagere kapitaalkost (..;) ", aldus Rob Marsh, hoofd hernieuwbare energie in het advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP. " de diepte van het water is ook een factor."

  Bron: https://about.bnef.com

  Het SmartGeotherm en Warmtepompsymposium

  donderdag, 27 juli 2017 12:02

   Donderdag 7 September 2017 – Zaventem

  HetSmartGeotherm en Warmtepompsymposium

   “Doorbraken en versnellingen naar zero-carbon doorgrond”  

   

  De inschrijvingen zijn afgesloten

   

  Ontdek hier ons gedetailleerd programma! 

  Ontdek onze sponsorformules

    Het Warmtepompplatform van ODE (Organisatie Duurzame Energie) en het SmartGeotherm project organiseren op 7 september 2017 gezamenlijk het 10e warmtepompsymposium in het nieuwe Cultureel Centrum De Factorij in Zaventem.

  Internationale en lokale beleidsmakers, wetenschappers en actoren uit de warmtepompsector in debat over de integratie van warmtepompen in het energiesysteem van de toekomst, vakkundig in goede banen geleid door VRT nieuwsanker Goedele Wachters. ’s Avonds volgt een feestelijke afsluiter van het SmartGeotherm project met de uitreiking van de ‘Geothermische warmtepompaward 2017’ door Minister Bart TommeleinAlle deelnemers krijgen een boek over het SmartGeotherm project.

   

   

  Sponsors0109

   

   

    Praktische informatie

    Wanneer? U bent welkom op donderdag 7 september 2017 vanaf 9u.
    Waar? Het evenement vindt plaats in het Cultureel Centrum De Factorij, Willem Lambertstraat 10, 1930 Zaventem. Dit geothermisch project staat vlak naast het station van Zaventem.

   

   17 klein© Fien Cools

   19 klein© Fien Cools

  6 klein@Fien Cools

    Kostprijs?

  Enkel conferentie overdag

  Niet-leden

  €200

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €150

  Studenten

  €40

  Enkel feestelijke avond SmartGeotherm

  Niet-leden

  €65

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €55

  Conferentie overdag + feestelijke avond SmartGeotherm

  Niet-leden

  €235

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €185

   logos Partnerorganisaties SmartGeotherm def

  COGEN Vlaanderen is het expertisecentrum en de ontmoetingsplaats voor Warmte-Kracht Koppeling (WKK) in Vlaanderen. ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen, is de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen. Voor het domein Warmtepompen werkt ODE samen met ICS, de Belgische Unie van Installateurs van Centrale Verwarming, Sanitair, Klimaatregeling en Aanverwante Beroepen. ICS biedt specifieke, ondersteunende diensten aan voor de installatiebedrijven op technisch en bedrijfskundig vlak.

  ICS, COGEN en ODE willen installateurs van verwarming meenemen op het pad van innovatie. Het project Slagkracht moet hen vertrouwd maken met de opportuniteiten die de nieuwe technologieën, met name micro-WKK en warmtepompen bieden voor henzelf, hun klanten en de gemeenschap.

  De projectleider zal informatie op maat aanreiken, relevante voorbeeldprojecten beschrijven, een expertisecenter voor eerstelijnsondersteuning mee oprichten, ondersteunende keuzetools uitwerken en op maat van de installateur afgestemde vormingstrajecten opstellen.

  Taakomschrijving

  • Inhoudelijke verdieping van expertise over warmtepompen en micro-WKK, hun toepassing en voordelen, en de succesfactoren voor kwalitatieve installaties.
  • Uitwerken van informatie en vormingspakketten voor de doelgroep, onder begeleiding van experts uit de federaties ODE, ICS en COGEN.
  • Uitbouw en onderhoud van de netwerking met de betrokken organisaties, opleidingsinstellingen, installateurs en andere stakeholders.

  Profiel

  • Flexibele starter met technische achtergrond, enkele jaren ervaring en een natuurlijke aanleg voor communicatie en organisatie.
  • Hogere opleiding, bij voorkeur in een technisch-wetenschappelijke richting. Begrip van verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen en WKK.
  • Kennis van actuele trends in de hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
  • Vlotte communicatie- en netwerkvaardigheden, ervaring met projectcoördinatie en spreken in groep.
  • Rijbewijs B.

  Ons aanbod:

  • Een gevarieerde job in een boeiende werkomgeving in een sector midden de energietransitie.
  • Contract van bepaalde duur (2 jaar), voltijds. Competitieve verloning op basis van nuttige opleiding en ervaring, inclusief extralegale voordelen.
  • Plaats van tewerkstelling: hoofdzakelijk Brussel, deels in Leuven en Kortenberg.

  Procedure:

  Solliciteren kan door een gemotiveerde brief met CV te sturen ten laatste op 3/7/2017 naar ODE en COGEN via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Neem voor bijkomende informatie over de functie contact op met Bram Claeys, algemeen directeur ODE ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0474 59 46 70) of Jean-Pierre Boydens, gedelegeerd bestuurder COGEN ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0475 70 01 15)

  We nodigen geselecteerde kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. We contacteren enkel geselecteerde kandidaten.

  Hernieuwbare energie heeft een fundamenteel en groeiend aandeel in de wereldwijde energietransitie.

  Studienamiddag SAVE 10/05: energie slim aansturen

  donderdag, 06 april 2017 11:29

  Je zelf geproduceerde energie slim gebruiken is een grote uitdaging voor de toekomst.

  Hoe bereid je je bedrijf voor op nieuwe tariefstructuren en de uitrol van de digitale meters? Is batterijopslag iets voor jouw bedrijf? Wat kunnen we leren van praktijkvoorbeelden?

  Meer informatie kunt u hier terugvinden.

  De studienamiddag is volboekt! U kunt zich op een wachtlijst laten zetten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  banner def

  Vlaanderen heeft heel wat kansen met het gebruik van biomassa voor energie en materiaaldoeleinden. Het biomassaverhaal past perfect in een circulaire economie.

  Europa wil werk maken met het aanscherpen van de lidstaten zijn duurzaamheidscriteria. Eerder dan gepland doet Europa namelijk nieuwe voorstellen omtrent de duurzaamheid van vaste biomassa en installaties. We toetsen op de studiedag de voorgestelde duurzaamheidscriteria aan de praktijk. We nodigen een aantal Europese beleidsexperten uit om dit te belichten.

  In de namiddag komen de nieuwe evoluties met toepassingen met biomassa aan bod zoals het verbranden van houtstof en lokale warmtenetten.

  Het programma en de praktische informatie vindt u hier .

  Meer informatie over de bereikbaarheid van de Schorre en details van de bus en treinverbindingen

  Inschrijven kunt u hier

  Interesse in sponsoring van de studiedag?

  VWEA Studiedag “Ruimte voor Wind”

  vrijdag, 21 oktober 2016 09:25

   

  VWEA Studiedag “Ruimte voor Wind”

  Dinsdag 8 november 2016

  KBC Auditorium Brussel

   

  ODE VWEA contouren web 2012

   

   

  De verdere uitbouw van windenergie in Vlaanderen is cruciaal voor de realisatie van de transitie naar een klimaatvriendelijke energieproductie en voor de realisatie van de doelstellingen 2020 en verder. Het windaanbod in Vlaanderen is bij de betere in Europa, waardoor windenergie een waardevolle bijdrage kan leveren aan de elektriciteitsbevoorrading. Het Vlaams energiebeleid zet mee in op windenergie. Als sectororganisatie verwelkomt VWEA dit van harte en willen we dit omzetten in de realisatie van nieuwe windparken.

   

  Vanuit de praktijkervaringen van de VWEA leden en andere deskundigen brengen we elementen aan die een versnelling van het beleid kunnen betekenen en een aantal hindernissen kunnen omvormen tot opportuniteiten of zelfs helemaal wegwerken.

   

  Praktisch

  Datum

  Adres

  Deelname

   

  Dinsdag 8 november

  KBC Auditorium, Havenlaan 2, 1080 Brussel

  Gratis voor mandatarissen, overheidspersoneel, media en VWEA leden.

  Andere: 250 €

   

  Betaling voor aanvang van het evenement op het rekeningnummer IBAN: BE54 5230 8500 3397 - BIC: TRIOBEBB van ODE Vlaanderen met vermelding van “Studiedag ruimte voor wind”.

  Op vraag en mits opgave van uw BTW-nummer sturen we u een factuur na ontvangst van betaling.

   

  Annuleren kan tot en met 4 november 2016, na deze datum wordt de factuur aangerekend.

   

  Hier vindt u meer informatie.

   

  U kunt zich hier inschrijven (gebruik steeds het facturatieadres als inschrijfadres!)

  Sponsors

    KBC logosenvionSweco logo

  20 jaar duurzame energie - wissel op de toekomst

  dinsdag, 20 september 2016 12:32

  Donderdagnamiddag 20 oktober 2016 viert de Organisatie voor Duurzame Energie haar 20ste verjaardag.

  In 1996 stichtte een groep geëngageerde onderzoekers, universitairen en NGO-medewerkers ODE Vlaanderen vzw om duurzame energie initiatieven in Vlaanderen beter te coördineren. In 1997 publiceerde ODE haar eerste studie over het potentieel van hernieuwbare energie in Vlaanderen.

  Els Matthysen-VVH DSCF7072.jpg ingezoomd versie 2

  Tijd om te kijken hoe ver de realiteit van vandaag ODE’s voorspelling van 20 jaar geleden overtreft - vooral om zo met een helder hoofd de toekomst tegemoet te stappen.

  Een topspreker, een flitsend debat en de uitreiking van een gloednieuwe prijs voor hernieuwbare energie door Vlaams minister van energie Bart Tommelein, uiteraard gevolgd door een goed glas en lekkere duurzame hapjes...

   

  Copyright: Els Matthysen

   

   Programma

   

  15.00 u

  Welkom

  Christophe Galimont, voorzitter ODE

  15.10 u

  Inleiding

  Wat voorspelden we, waar staan we nu en hoe kijken we vooruit?

  Bram Claeys, algemeen directeur ODE; Jo Neyens, eerste coördinator ODE

  15.30 u

  Keynote speech

  De transitie van ons energiesysteem op een kantelpunt

  Geert Palmers, CEO 3E

  16.00 u

  Panel

  Transitie in principe en praktijk

  Stephan Windels, business unit manager, Eoly

  Mohamed Ridouani, schepen voor leefmilieu, Stad Leuven

  Danielle Devogelaer, expert Energie & Transport, Federaal Planbureau

  Peter Tom Jones, senior research manager, KULeuven

  Moderator: Sonja van Renssen, Energypost.

  16.30 u

  Slot

  Uitreiking van de Joule prijs voor duurzame energie

  Slotwoord

  Minister Tommelein, Viceminister-president, Vlaams minister voor Begroting, Financiën en Energie

  16.50 u

  Afscheid

  Christophe Galimont, voorzitter ODE

   

  Receptie

  Duurzame hapjes en tapjes, verzorgd door La Tricoterie

   

  Locatie

  Vlaams Parlement, Zaal De Schelp, Leuvenseweg 27, 1000 Brussel; ID-kaart verplicht.

   

   Inschrijven

   De deelname is gratis, wel graag voor 18 oktober inschrijven via deze link.

  De Joule Prijs voor de Duurzame Energie – 2016

  dinsdag, 16 augustus 2016 16:21

  De Joule Prijs voor Duurzame Energie erkent een individu, organisatie of bedrijf die het verschil maakt voor duurzame hernieuwbare energie in Vlaanderen. 

  Donderdag namiddag 20 oktober 2016 viert de Organisatie voor Duurzame Energie haar 20ste verjaardag in de Schelp van het Vlaams Parlement, in Brussel.

  Het thema van de namiddag is: “20 jaar duurzame energie: wissel op de toekomst”.

  Tijd om te kijken hoe ver de realiteit van vandaag ODE’s voorspelling van 20 jaar geleden overtreft. Vooral om zo met een helder hoofd de toekomst tegemoet te stappen. Zonnepanelen, warmtepompen en batterijen doen het oude energiesysteem kraken, maar barst het ook? Of evolueren we naar een nieuw evenwicht met een beetje vanalles?

  Een topspreker, een flitsend debat en de uitreiking van een gloednieuwe prijs voor de hernieuwbare energie. Uiteraard gevolgd door een goed glas en een lekkere duurzame hap.

  Wij kijken uit samen met u te vieren. Noteer het in uw agenda, en stuur ons een e-mail ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) zodat we u verder op de hoogte kunnen houden.

  Geniet ondertussen van de zomer.

  Pagina 1 van 16