• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Z-Energy: circulaire energie

  donderdag, 22 maart 2018 13:11

  Ons land staat niet alleen voor de uitdaging om zijn energiesysteem duurzamer te maken. Er is ook de ambitie om te evolueren naar een maximaal circulaire economie. Het omvormen van reststoffen tot nuttige grondstof is een belangrijke stap in die richting.

  Dit is een eerste aflevering in een reeks reportages die ODE en Edora produceren met Kanaal Z. Centraal staan drie leden van ODE: 2Valorise en Ecopower in Ham en Stroomop in Kuurne.

  Z-Energy

   

   

  Vacature Beleidsmedewerker Windenergie

  maandag, 19 februari 2018 10:35

  De Vlaamse Wind Energie Associatie is de sectororganisatie voor bedrijven actief in de ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen. VWEA behartigt de belangen van deze windenergiebedrijven vooral op Vlaams, maar ook Belgisch en Europees niveau.

  VWEA is een onderdeel van de Organisatie Duurzame Energie. ODE verenigt alle hernieuwbare energiesectoren en heeft als doelstelling de omslag naar een volledig hernieuwbaar energiesysteem te versnellen.

  Jij wil meewerken als

  BELEIDSMEDEWERKER WIND

  Als Beleidsmedewerker Wind werk je mee aan de vormgeving van het beleid rond windenergie in Vlaanderen en communiceer je de dossiers en standpunten voor kleinere en grote groepen, voor deskundigen en beleidsmakers.

  Wat behoort tot jouw takkenpakket

  • je verzamelt en verwerkt informatie waarbij je zelf inhoudelijke en technische inzichten en dossierkennis opbouwt, maar ook de knowhow van de leden valoriseert,
  • je bouwt een netwerk met de relevante beleidsinstanties en organiseert overleg met de leden van de sector om standpunten te vormen en op elkaar af te stemmen,
  • je kaart standpunten aan bij diverse beleidsinstanties om de belangen van de windenergiebedrijven te behartigen,
  • je koppelt de verworven informatie vlot terug naar de leden en verzekert de opvolging van de lopende dossiers,
  • je volgt proactief de actualiteit inzake energiebeleid en doet relevante suggesties om de doelstellingen van de organisatie mee te realiseren.

  Je werkt samen in een klein team van de andere ODE technologieplatformen, deskundigen bij de leden en gelijkaardige netwerken. De VWEA stuurgroep en de diverse werkgroepen zorgen mee voor de omkadering van jouw werk. Daarbij kan je ook zelfstandig de nodige informatie opbouwen, verwerken en communiceren.

  De vaste werkplaats is Brussel, met regelmatig verplaatsingen binnen België en occasioneel in Europa.

  Wat verwachten wij van jou

  • je volgde een Master opleiding (of gelijkwaardig door ervaring), bij voorkeur in een economische of technisch-wetenschappelijke richting,
  • jouw moedertaal is Nederlands, maar je bent ook vlot in het Frans en Engels (spreken en schrijven),
  • je hebt minimum 5 jaar werkervaring, bij voorkeur in beleidsgerichte activiteiten, bij voorkeur gerelateerd aan energieproductie en de energiemarkt,
  • je communiceert vlot schriftelijk en mondeling, je bent creatief, assertief en een teamspeler, je denkt oplossingsgericht en planmatig, en je bent stressbestendig.

  Wij bieden jou

  • een voltijds contract met een competitief loon en extralegale voordelen,
  • een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving hartje Brussel waar we kantoorruimte delen met diverse andere bevriende energiefederaties,
  • de nodige ondersteuning (opleidingen e.d.) en uitdagingen, afwisseling, verantwoordelijkheid, ruimte voor eigen initiatief.

  Jij wil solliciteren

  Als je nog vragen hebt contacteer dan gerust Bram Claeys, Algemeen Directeur van ODE ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0474 594 670) of Bart Bode, Directeur VWEA ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0485 522 947)

  Stuur jouw CV en motivatiebrief naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Als we jouw kandidatuur weerhouden, zullen we je uitnodigen voor een gesprek en praktische proef.

  Congres Warmtenetwerk Vlaanderen op 24 april

  dinsdag, 30 januari 2018 15:21

  Noteer alvast in uw agenda: op dinsdag 24 april gaat het congres van Warmtenetwerk Vlaanderen door in Eeklo.

  Dat is geen toeval, want de stad Eeklo werkt samen met Ecopower en Veolia aan een groot warmtenet. Deze projectpartners ondersteunen ook het congres, samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, het Interreg-project COBEN en ISVAG. Voor de inwoners van Eeklo gaat ’s avonds op dezelfde locatie een informatieve beurs door over het geplande warmtenet.

  WNVL Congres 2018 beeld V5

   

  Meer informatie over het programma volgt later nog.

  Studiedag PV-Vlaanderen 25/01/18

  woensdag, 20 december 2017 13:58

   

   

   

   

   

  Studiedag PV-Vlaanderen

  PV in Vlaanderen: Beleidsontwikkelingen, innovaties en pilootprojecten 

    25 januari 2018

  Ecohuis, Antwerpen

  ODE en Techlink (de fusiefederatie van Fedelec en ICS) organiseren op 25 januari 2018 een PV-Vlaanderen studiedag in het Ecohuis in Antwerpen.

   Kom naar Antwerpen voor de meest recente concrete ontwikkelingen in het beleid met een directe impact op de PV-sector. Toonaangevende bedrijven uit de sector presenteren innovaties en pilootprojecten.

     Hoe zal de steun voor PV op grote daken evolueren?

  Welke technologische evoluties zullen de PV markt beïnvloeden?

  Hoe zal het elektriciteitstarief evolueren voor eigenaars van zonnepanelen?

  Wat zijn de operationele business modellen voor PV?

  Programma

   Studiedag25.01(2)

   De inschrijvingen zijn afgesloten

   

   logo_rgb_wit-baseline_def.jpg

                                          logo ode

  Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert in Oostende de eerste “Techniekdag warmtenetten”.

  90% is het aandeel van biomassa als groene warmte in Vlaanderen! Warmtenetten voor lokale distributie van groene warmte worden terecht gestimuleerd omdat ze centrale hubs worden voor woonwijken en stadsontwikkeling. Negatief is dan weer dat de emissies van fijn stof hoger zijn dan bij fossiele brandstoffen, maar daar zijn technische oplossingen voor beschikbaar. Nieuwe technieken zijn in ontwikkeling en worden commercieel beschikbaar zoals gecombineerde warmte- en elektriciteitsproductie!

  Meer informatie vindt u in deze folder

  Interesse om ons event te sponsoren? Dan kan je hier alle info vinden.

  U kunt zich hier inschrijven voor de studiedag

   

  Hoofdsponsors

   

  Energielandschap Oost-VlaanderenKWB logo

  terrendis logo Q DONKERDER High resolution (002)

  VYNCKE LOGO CET gray C10K90

   

   

  Subsponsor

    CSB LOGO DEF

  De kosten voor het opwekken van elektriciteit van offshore windparken daalden scherp in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot onder de kostprijs van nieuwe kernreactoren, waardoor schone energie één van de goedkoopste manieren is om het net van elektriciteit te voorzien.

  In een overheidsveiling waar jaarlijks koopovereenkomsten worden afgesloten ter waarde van 176 miljoen pond (232 miljoen dollar) lagen alle biedingen om offshore windparken en andere hernieuwbare technologieën te bouwen lager dan de 92,50 pond per megawatt-uur prijs die werd toegekend aan de controversiële Hinkley Point die in het volgende decennium afgewerkt zal zijn.

  De winnaars zijn het Deense nutbedrijf Dong Energy A/S, met een aanbod van 57,50 pond per megawattuur voor de stroom van zijn Hornsea 2 offshore windpark, en EDP Renovaveis SA en Engie SA, die hetzelfde zullen krijgen voor hun Moray Fifth East project. Milieu- en hernieuwbare energie-organisaties gaven aan dat de kostendaling van 50 procent van stroom uit offshore windturbines er kwam omdat hernieuwbare windenergietechnologieën snel concurrentieel zijn geworden met traditionele vormen van opwekking zonder zware subsidies.

  "Dit is een doorbraak voor offshore windenergie," zei Matthew Wright, directeur van Dong in het Verenigd Koninkrijk in een verklaring. "Het zal ook hoogwaardige banen leveren."

  Het was de tweede veiling van CfD’s (contracts for differences) van het Verenigd Koninkrijk, waar zogenaamde ontwikkelaars meedingen naar projecten door het bieden van de prijs die zij zouden willen aannemen voor hun elektriciteit. De veiling was voor "minder gevestigde technologieën" zoals offshore wind, getijdenenergie en anaërobe vergisting.

  Goedkopere stroom

  De stroomafnameovereenkomsten zijn voor 15 jaar vastgelegd met een CfD-mechanisme. Als het groothandelspercentage lager ligt dan de vastgestelde prijs, betaalt de overheid de ontwikkelaar het verschil. Als deze hoger is, vergoedt het bedrijf de staat. De groothandelsprijzen in het Verenigd Koninkrijk bedroegen het afgelopen jaar gemiddeld ongeveer 47 pond per megawattuur.

  Volgens de overheid bewijst de veiling dat ze erin slaagt om investeringen aan te trekken die nodig zijn om verouderende krachtcentrales te vervangen door milieuvriendelijke productie-installaties.

  "In onze bedrijfsstrategie staat de groei van groene energie centraal zodat er zoveel mogelijk kansen worden benut en de koolstofemissies worden verminderd", aldus Richard Harrington, minister van energie en industrie. "Alleen al in de offshore windsector zal in het Verenigd Koninkrijk tot 2021 17,5 miljard pond investeren en zullen er duizenden nieuwe banen worden gecreëerd in Britse bedrijven door de projecten die vandaag worden aangekondigd."

  Andere winnaars

  Volgens een verklaring van het departement Ondernemingen, Energie en Bedrijfsstrategie zijn de andere projecten die contracten hebben ontvangen, twee biomassa-installaties en zes geavanceerde conversietechnologieën, waaronder afval naar energie. Innogy SE en Statkraft AS rijfden ook een contract binnen voor hun Triton Knoll offshore windpark, hoewel het over een hoger bod ging dan Dong's.

  Al de 11 geselecteerde projecten, met een totale capaciteit van 3 gigawatt, waren goedkoper dan de prijs voor de controversiële kerncentrale in Hinkley Point. Het duurste was 19 procent goedkoper en offshore windenergie ligt nu ruim een ​​derde goedkoper.

  Aangezien de hernieuwbare energie betaalbaarder wordt, krijgt de beslissing van de overheid over het nieuwe nucleaire project nog meer kritiek. Het werd goedgekeurd in september 2015 en de ontwikkelaar Electricite de France SA heeft de kostenraming verhoogd van 18 miljard pond tot meer dan 20 miljard pond.

  Dalende kosten

  De kosten van de offshore windindustrie daarentegen zijn gedaald, aangezien de capaciteit van de turbines is verdubbeld sinds 2007. Het zal tegen 2020 opnieuw verdubbelen, waardoor de kosten nog verder dalen, volgens onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

  "We zien een energierevolutie in het VK," zegt Hannah Martin, hoofd energie van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, dat zich decennialang heeft verzet tegen kernenergie. 'De overheid moet de kansen van deze belangrijke evolutie benutten.'

  Tot vorig jaar hadden de ontwikkelaars van offshore windontwikkelaars in Europa als doel hun kosten tegen 2020 te doen verminderen tot 100 euro per megawattuur. Deze doelstelling werd in juli 2016 door Dong Energy behaald, terwijl in april een veiling in Duitsland drie projecten opleverde die geen subsidies zullen nodig hebben van ​​zodra ze zijn afgerond.

  De Britse veiling leverde geen projecten op die zo goedkoop waren als in Duitsland, deels omdat de regering in Berlijn de kosten betaalt om windparken aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet. In Groot-Brittannië moeten de ontwikkelaars deze kosten betalen, zodat hun projecten duurder worden om rendabel te kunnen blijven.

  Het voorafgaandelijk faciliteren door de overheid ligt in sommige Europese markten hoger; kosten voor de selectie van mogelijke sites en sommige voorbereidende ontwikkelingskosten hoeven de kapitaalverstrekkers dan niet te dragen, wat leidt tot een lagere kapitaalkost (..;) ", aldus Rob Marsh, hoofd hernieuwbare energie in het advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP. " de diepte van het water is ook een factor."

  Bron: https://about.bnef.com

  Het SmartGeotherm en Warmtepompsymposium

  donderdag, 27 juli 2017 12:02

   Donderdag 7 September 2017 – Zaventem

  HetSmartGeotherm en Warmtepompsymposium

   “Doorbraken en versnellingen naar zero-carbon doorgrond”  

   

  De inschrijvingen zijn afgesloten

   

  Ontdek hier ons gedetailleerd programma! 

  Ontdek onze sponsorformules

    Het Warmtepompplatform van ODE (Organisatie Duurzame Energie) en het SmartGeotherm project organiseren op 7 september 2017 gezamenlijk het 10e warmtepompsymposium in het nieuwe Cultureel Centrum De Factorij in Zaventem.

  Internationale en lokale beleidsmakers, wetenschappers en actoren uit de warmtepompsector in debat over de integratie van warmtepompen in het energiesysteem van de toekomst, vakkundig in goede banen geleid door VRT nieuwsanker Goedele Wachters. ’s Avonds volgt een feestelijke afsluiter van het SmartGeotherm project met de uitreiking van de ‘Geothermische warmtepompaward 2017’ door Minister Bart TommeleinAlle deelnemers krijgen een boek over het SmartGeotherm project.

   

   

  Sponsors0109

   

   

    Praktische informatie

    Wanneer? U bent welkom op donderdag 7 september 2017 vanaf 9u.
    Waar? Het evenement vindt plaats in het Cultureel Centrum De Factorij, Willem Lambertstraat 10, 1930 Zaventem. Dit geothermisch project staat vlak naast het station van Zaventem.

   

   17 klein© Fien Cools

   19 klein© Fien Cools

  6 klein@Fien Cools

    Kostprijs?

  Enkel conferentie overdag

  Niet-leden

  €200

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €150

  Studenten

  €40

  Enkel feestelijke avond SmartGeotherm

  Niet-leden

  €65

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €55

  Conferentie overdag + feestelijke avond SmartGeotherm

  Niet-leden

  €235

  Leden partnerorganisaties SmartGeothermLeden WPP, Fedelec, ICS

  €185

   logos Partnerorganisaties SmartGeotherm def

  COGEN Vlaanderen is het expertisecentrum en de ontmoetingsplaats voor Warmte-Kracht Koppeling (WKK) in Vlaanderen. ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen, is de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen. Voor het domein Warmtepompen werkt ODE samen met ICS, de Belgische Unie van Installateurs van Centrale Verwarming, Sanitair, Klimaatregeling en Aanverwante Beroepen. ICS biedt specifieke, ondersteunende diensten aan voor de installatiebedrijven op technisch en bedrijfskundig vlak.

  ICS, COGEN en ODE willen installateurs van verwarming meenemen op het pad van innovatie. Het project Slagkracht moet hen vertrouwd maken met de opportuniteiten die de nieuwe technologieën, met name micro-WKK en warmtepompen bieden voor henzelf, hun klanten en de gemeenschap.

  De projectleider zal informatie op maat aanreiken, relevante voorbeeldprojecten beschrijven, een expertisecenter voor eerstelijnsondersteuning mee oprichten, ondersteunende keuzetools uitwerken en op maat van de installateur afgestemde vormingstrajecten opstellen.

  Taakomschrijving

  • Inhoudelijke verdieping van expertise over warmtepompen en micro-WKK, hun toepassing en voordelen, en de succesfactoren voor kwalitatieve installaties.
  • Uitwerken van informatie en vormingspakketten voor de doelgroep, onder begeleiding van experts uit de federaties ODE, ICS en COGEN.
  • Uitbouw en onderhoud van de netwerking met de betrokken organisaties, opleidingsinstellingen, installateurs en andere stakeholders.

  Profiel

  • Flexibele starter met technische achtergrond, enkele jaren ervaring en een natuurlijke aanleg voor communicatie en organisatie.
  • Hogere opleiding, bij voorkeur in een technisch-wetenschappelijke richting. Begrip van verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen en WKK.
  • Kennis van actuele trends in de hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
  • Vlotte communicatie- en netwerkvaardigheden, ervaring met projectcoördinatie en spreken in groep.
  • Rijbewijs B.

  Ons aanbod:

  • Een gevarieerde job in een boeiende werkomgeving in een sector midden de energietransitie.
  • Contract van bepaalde duur (2 jaar), voltijds. Competitieve verloning op basis van nuttige opleiding en ervaring, inclusief extralegale voordelen.
  • Plaats van tewerkstelling: hoofdzakelijk Brussel, deels in Leuven en Kortenberg.

  Procedure:

  Solliciteren kan door een gemotiveerde brief met CV te sturen ten laatste op 3/7/2017 naar ODE en COGEN via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Neem voor bijkomende informatie over de functie contact op met Bram Claeys, algemeen directeur ODE ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0474 59 46 70) of Jean-Pierre Boydens, gedelegeerd bestuurder COGEN ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0475 70 01 15)

  We nodigen geselecteerde kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. We contacteren enkel geselecteerde kandidaten.

  Hernieuwbare energie heeft een fundamenteel en groeiend aandeel in de wereldwijde energietransitie.

  Pagina 1 van 17
 • angeltorrents.com