• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Om warmtenetten te verduurzamen is bio-energie een logische optie, op voorwaarde dat het om duurzame grondstoffen gaat. Het lokale potentieel van biomassa kan een interessant aanbod opleveren. Daarover gaat deze infonamiddag van Warmtenetwerk Vlaanderen, het Bio-energieplatform van ODE en de Provincie Vlaams-Brabant. Niet toevallig in Bierbeek, want daar draait een klein warmtenet op een biomassaketel met lokale houtschilfers.

  Deze infosessie is bedoeld voor gemeenten en professionelen uit de sector.

  Meer info vindt u in deze folder

  U kunt zich hier inschrijven.

  Saartje De Boever nieuwe voorzitster ODE

  vrijdag, 27 april 2018 09:15

  ODE hield haar Algemene vergadering op 20 april in Poincaré 78, een zeer fijne locatie vlakbij het Zuidstation in Brussel. Een van de agendapunten was de verkiezing van een nieuwe Raad van Bestuur. Voor het eerst dienden zich daarvoor meer kandidaten aan dan het maximaal aantal van 18 bestuurders.

  Uit de geheime hoofdelijke stemming kwam de nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur hieronder.

  De nieuwe bestuurders kozen vervolgens uit hun rangen een nieuw Dagelijks bestuur. Uittredend voorzitter Christophe Galimont van Eneco kan deze opdracht niet langer combineren met zijn andere taken, en neemt dan ook met pijn in het hart afscheid van de voorzittersstoel. Hij blijft echter graag in de rol van ondervoorzitter de organisatie mee steunen. Saartje De Boever van Eoly stelde zich enthousiast kandidaat om de rol van voorzitster over te nemen, en kreeg daarvoor de steun van de voltallige nieuwe raad van bestuur. Filip Lesaffer van 2Valorise blijft ondervoorzitter en penningmeester. Bram Claeys vervolledigt als algemeen directeur en secretaris het dagelijks bestuur.

  De bestuurders bedankten Christophe Galimont nadrukkelijk en hartelijk voor zijn leiding en engagement de afgelopen bestuursperiode.

  saartje deboever

  Saartje De Boever is bij Eoly verantwoordelijk voor de cel business economics & policy. Naast bestuurder bij ODE sinds 2012, is ze sinds 2013 bestuurder bij EDORA, de Waalse federatie voor duurzame energie. Zij is ervan overtuigd dat ODE een belangrijke rol heeft om in Vlaanderen en België de transitie naar een meer duurzaam energiesysteem waar te maken.

  Zij wil mee de strategische lijnen voor ODE uittekenen. Daarnaast wil ze ook doelgericht zoeken naar oplossingen en nieuwe initiatieven ondersteunen om ODE nog meer op de kaart te zetten zodat ODE haar missie kan waarmaken. Dit vanuit een positieve kijk op de toekomst en in verbinding met andere partners.

  • Boydens Jean-Pierre, COGEN Vlaanderen
  • Boydens Wim, Boydens Engineering
  • De Boever Saartje, Eoly                    
  • De Schryvere Valérie, Aspiravi          
  • Derde Chris, Fortech – Wase Wind
  • Desmet Luc, Daikin                           
  • Dewallef Stefan, Soltech                   
  • Galimont Christophe, Eneco
  • Lesaffer Filip, 2Valorise                     
  • Lhoëst Jan, Techlink
  • Pattijn Pedro, Ingenium                     
  • Priem Nico, Engie
  • Prinzie Tom, Van Marcke                  
  • Schoonacker Frank, EDF Luminus
  • Schrijvers Kevin, Encon                    
  • Uytterhoeven Anke, KU Leuven
  • Van den Bossche Paul, WTCB
  • Vekemans Guy, Vito – Energyville

  Congres warmtenetten in Eeklo op 24/04

  dinsdag, 17 april 2018 12:42

  Voor de transitie naar duurzame warmte in Vlaanderen, richting 2050, zijn warmtenetten onmisbare bouwstenen. Ze bieden een collectieve en duurzame oplossing voor bestaande en nieuwe collectieve woonprojecten, en voor dicht bebouwde kernen met hoge warmtevraag in steden en gemeenten.

  Voor een ruime kijk op warmtenetten nodigen we u daarom graag uit op het vierde Vlaamse congres over warmtenetten, op dinsdag 24 april in Eeklo. Niet toevallig, want de Stad Eeklo heeft vergevorderde plannen voor een groot warmtenet met coöperatieve inbreng.

  Workshops

  In de namiddag kan u kiezen tussen diverse workshops: onder andere over de hervorming van de steun (door VEA), over burgerparticipatie in warmtenetten, een ruimere workshop over warmteplanning en een opleiding over EPB en warmtenetten. Alle workshops vindt u terug in het programma op de website.

  Primeurs

  Op het congres presenteren we u ook enkele primeurs: innovatieve projecten met zonnespiegels, de recent goedgekeurde beleidslijn warmte van de Provincie Oost-Vlaanderen en de nieuwe brochure “Leidraad warmtenetten” voor gemeenten. Meer daarover in de bijlage.

  Programma en inschrijvingen

  U vindt het volledige programma in deze folder (link naar PDF).

  Inschrijven kan via de website www.warmtenetcongres.be, waar u ook uw  persoonlijk menu van workshops kan kiezen, na invullen van uw gegevens.

  Z-Energy: circulaire economie

  donderdag, 22 maart 2018 13:11

  Ons land staat niet alleen voor de uitdaging om zijn energiesysteem duurzamer te maken. Er is ook de ambitie om te evolueren naar een maximaal circulaire economie. Het omvormen van reststoffen tot nuttige grondstof is een belangrijke stap in die richting.

  Dit is een eerste aflevering in een reeks reportages die ODE en Edora produceren met Kanaal Z. Centraal staan drie leden van ODE: 2Valorise en Ecopower in Ham en Stroomop in Kuurne.

  Z-Energy

   

   

   

  Vacature Beleidsmedewerker Windenergie

  maandag, 19 februari 2018 10:35

  De Vlaamse Wind Energie Associatie is de sectororganisatie voor bedrijven actief in de ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen. VWEA behartigt de belangen van deze windenergiebedrijven vooral op Vlaams, maar ook Belgisch en Europees niveau.

  VWEA is een onderdeel van de Organisatie Duurzame Energie. ODE verenigt alle hernieuwbare energiesectoren en heeft als doelstelling de omslag naar een volledig hernieuwbaar energiesysteem te versnellen.

  Jij wil meewerken als

  BELEIDSMEDEWERKER WIND

  Als Beleidsmedewerker Wind werk je mee aan de vormgeving van het beleid rond windenergie in Vlaanderen en communiceer je de dossiers en standpunten voor kleinere en grote groepen, voor deskundigen en beleidsmakers.

  Wat behoort tot jouw takkenpakket

  • je verzamelt en verwerkt informatie waarbij je zelf inhoudelijke en technische inzichten en dossierkennis opbouwt, maar ook de knowhow van de leden valoriseert,
  • je bouwt een netwerk met de relevante beleidsinstanties en organiseert overleg met de leden van de sector om standpunten te vormen en op elkaar af te stemmen,
  • je kaart standpunten aan bij diverse beleidsinstanties om de belangen van de windenergiebedrijven te behartigen,
  • je koppelt de verworven informatie vlot terug naar de leden en verzekert de opvolging van de lopende dossiers,
  • je volgt proactief de actualiteit inzake energiebeleid en doet relevante suggesties om de doelstellingen van de organisatie mee te realiseren.

  Je werkt samen in een klein team van de andere ODE technologieplatformen, deskundigen bij de leden en gelijkaardige netwerken. De VWEA stuurgroep en de diverse werkgroepen zorgen mee voor de omkadering van jouw werk. Daarbij kan je ook zelfstandig de nodige informatie opbouwen, verwerken en communiceren.

  De vaste werkplaats is Brussel, met regelmatig verplaatsingen binnen België en occasioneel in Europa.

  Wat verwachten wij van jou

  • je volgde een Master opleiding (of gelijkwaardig door ervaring), bij voorkeur in een economische of technisch-wetenschappelijke richting,
  • jouw moedertaal is Nederlands, maar je bent ook vlot in het Frans en Engels (spreken en schrijven),
  • je hebt minimum 5 jaar werkervaring, bij voorkeur in beleidsgerichte activiteiten, bij voorkeur gerelateerd aan energieproductie en de energiemarkt,
  • je communiceert vlot schriftelijk en mondeling, je bent creatief, assertief en een teamspeler, je denkt oplossingsgericht en planmatig, en je bent stressbestendig.

  Wij bieden jou

  • een voltijds contract met een competitief loon en extralegale voordelen,
  • een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving hartje Brussel waar we kantoorruimte delen met diverse andere bevriende energiefederaties,
  • de nodige ondersteuning (opleidingen e.d.) en uitdagingen, afwisseling, verantwoordelijkheid, ruimte voor eigen initiatief.

  Jij wil solliciteren

  Als je nog vragen hebt contacteer dan gerust Bram Claeys, Algemeen Directeur van ODE ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0474 594 670) of Bart Bode, Directeur VWEA ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0485 522 947)

  Stuur jouw CV en motivatiebrief naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Als we jouw kandidatuur weerhouden, zullen we je uitnodigen voor een gesprek en praktische proef.

  Congres Warmtenetwerk Vlaanderen op 24 april

  dinsdag, 30 januari 2018 15:21

  WNVL congres2018 web home

  Op dinsdag 24 april gaat het congres van Warmtenetwerk Vlaanderen door in Eeklo.

  Dat is geen toeval, want de stad Eeklo werkt samen met Ecopower en Veolia aan een groot warmtenet. Deze projectpartners ondersteunen ook het congres, samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, het Interreg-project COBEN en ISVAG. Voor de inwoners van Eeklo gaat ’s avonds op dezelfde locatie een informatieve beurs door over het geplande warmtenet.

   

  U vindt het volledige programma in deze folder. U kan Inschrijven via de website www.warmtenetcongres.be, en uw keuze maken voor uw persoonlijk menu van workshops, na betaling. Vul eerst uw gegevens en een zelf gekozen paswoord in.

  Studiedag PV-Vlaanderen 25/01/18

  woensdag, 20 december 2017 13:58

   

   

   

   

   

  Studiedag PV-Vlaanderen

  PV in Vlaanderen: Beleidsontwikkelingen, innovaties en pilootprojecten 

    25 januari 2018

  Ecohuis, Antwerpen

  ODE en Techlink (de fusiefederatie van Fedelec en ICS) organiseren op 25 januari 2018 een PV-Vlaanderen studiedag in het Ecohuis in Antwerpen.

   Kom naar Antwerpen voor de meest recente concrete ontwikkelingen in het beleid met een directe impact op de PV-sector. Toonaangevende bedrijven uit de sector presenteren innovaties en pilootprojecten.

     Hoe zal de steun voor PV op grote daken evolueren?

  Welke technologische evoluties zullen de PV markt beïnvloeden?

  Hoe zal het elektriciteitstarief evolueren voor eigenaars van zonnepanelen?

  Wat zijn de operationele business modellen voor PV?

  Programma

   Studiedag25.01(2)

   De inschrijvingen zijn afgesloten

   

   logo_rgb_wit-baseline_def.jpg

                                          logo ode

  Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert in Oostende de eerste “Techniekdag warmtenetten”.

  90% is het aandeel van biomassa als groene warmte in Vlaanderen! Warmtenetten voor lokale distributie van groene warmte worden terecht gestimuleerd omdat ze centrale hubs worden voor woonwijken en stadsontwikkeling. Negatief is dan weer dat de emissies van fijn stof hoger zijn dan bij fossiele brandstoffen, maar daar zijn technische oplossingen voor beschikbaar. Nieuwe technieken zijn in ontwikkeling en worden commercieel beschikbaar zoals gecombineerde warmte- en elektriciteitsproductie!

  Meer informatie vindt u in deze folder

  Interesse om ons event te sponsoren? Dan kan je hier alle info vinden.

  U kunt zich hier inschrijven voor de studiedag

   

  Hoofdsponsors

   

  Energielandschap Oost-VlaanderenKWB logo

  terrendis logo Q DONKERDER High resolution (002)

  VYNCKE LOGO CET gray C10K90

   

   

  Subsponsor

    CSB LOGO DEF

  De kosten voor het opwekken van elektriciteit van offshore windparken daalden scherp in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot onder de kostprijs van nieuwe kernreactoren, waardoor schone energie één van de goedkoopste manieren is om het net van elektriciteit te voorzien.

  In een overheidsveiling waar jaarlijks koopovereenkomsten worden afgesloten ter waarde van 176 miljoen pond (232 miljoen dollar) lagen alle biedingen om offshore windparken en andere hernieuwbare technologieën te bouwen lager dan de 92,50 pond per megawatt-uur prijs die werd toegekend aan de controversiële Hinkley Point die in het volgende decennium afgewerkt zal zijn.

  De winnaars zijn het Deense nutbedrijf Dong Energy A/S, met een aanbod van 57,50 pond per megawattuur voor de stroom van zijn Hornsea 2 offshore windpark, en EDP Renovaveis SA en Engie SA, die hetzelfde zullen krijgen voor hun Moray Fifth East project. Milieu- en hernieuwbare energie-organisaties gaven aan dat de kostendaling van 50 procent van stroom uit offshore windturbines er kwam omdat hernieuwbare windenergietechnologieën snel concurrentieel zijn geworden met traditionele vormen van opwekking zonder zware subsidies.

  "Dit is een doorbraak voor offshore windenergie," zei Matthew Wright, directeur van Dong in het Verenigd Koninkrijk in een verklaring. "Het zal ook hoogwaardige banen leveren."

  Het was de tweede veiling van CfD’s (contracts for differences) van het Verenigd Koninkrijk, waar zogenaamde ontwikkelaars meedingen naar projecten door het bieden van de prijs die zij zouden willen aannemen voor hun elektriciteit. De veiling was voor "minder gevestigde technologieën" zoals offshore wind, getijdenenergie en anaërobe vergisting.

  Goedkopere stroom

  De stroomafnameovereenkomsten zijn voor 15 jaar vastgelegd met een CfD-mechanisme. Als het groothandelspercentage lager ligt dan de vastgestelde prijs, betaalt de overheid de ontwikkelaar het verschil. Als deze hoger is, vergoedt het bedrijf de staat. De groothandelsprijzen in het Verenigd Koninkrijk bedroegen het afgelopen jaar gemiddeld ongeveer 47 pond per megawattuur.

  Volgens de overheid bewijst de veiling dat ze erin slaagt om investeringen aan te trekken die nodig zijn om verouderende krachtcentrales te vervangen door milieuvriendelijke productie-installaties.

  "In onze bedrijfsstrategie staat de groei van groene energie centraal zodat er zoveel mogelijk kansen worden benut en de koolstofemissies worden verminderd", aldus Richard Harrington, minister van energie en industrie. "Alleen al in de offshore windsector zal in het Verenigd Koninkrijk tot 2021 17,5 miljard pond investeren en zullen er duizenden nieuwe banen worden gecreëerd in Britse bedrijven door de projecten die vandaag worden aangekondigd."

  Andere winnaars

  Volgens een verklaring van het departement Ondernemingen, Energie en Bedrijfsstrategie zijn de andere projecten die contracten hebben ontvangen, twee biomassa-installaties en zes geavanceerde conversietechnologieën, waaronder afval naar energie. Innogy SE en Statkraft AS rijfden ook een contract binnen voor hun Triton Knoll offshore windpark, hoewel het over een hoger bod ging dan Dong's.

  Al de 11 geselecteerde projecten, met een totale capaciteit van 3 gigawatt, waren goedkoper dan de prijs voor de controversiële kerncentrale in Hinkley Point. Het duurste was 19 procent goedkoper en offshore windenergie ligt nu ruim een ​​derde goedkoper.

  Aangezien de hernieuwbare energie betaalbaarder wordt, krijgt de beslissing van de overheid over het nieuwe nucleaire project nog meer kritiek. Het werd goedgekeurd in september 2015 en de ontwikkelaar Electricite de France SA heeft de kostenraming verhoogd van 18 miljard pond tot meer dan 20 miljard pond.

  Dalende kosten

  De kosten van de offshore windindustrie daarentegen zijn gedaald, aangezien de capaciteit van de turbines is verdubbeld sinds 2007. Het zal tegen 2020 opnieuw verdubbelen, waardoor de kosten nog verder dalen, volgens onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

  "We zien een energierevolutie in het VK," zegt Hannah Martin, hoofd energie van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, dat zich decennialang heeft verzet tegen kernenergie. 'De overheid moet de kansen van deze belangrijke evolutie benutten.'

  Tot vorig jaar hadden de ontwikkelaars van offshore windontwikkelaars in Europa als doel hun kosten tegen 2020 te doen verminderen tot 100 euro per megawattuur. Deze doelstelling werd in juli 2016 door Dong Energy behaald, terwijl in april een veiling in Duitsland drie projecten opleverde die geen subsidies zullen nodig hebben van ​​zodra ze zijn afgerond.

  De Britse veiling leverde geen projecten op die zo goedkoop waren als in Duitsland, deels omdat de regering in Berlijn de kosten betaalt om windparken aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet. In Groot-Brittannië moeten de ontwikkelaars deze kosten betalen, zodat hun projecten duurder worden om rendabel te kunnen blijven.

  Het voorafgaandelijk faciliteren door de overheid ligt in sommige Europese markten hoger; kosten voor de selectie van mogelijke sites en sommige voorbereidende ontwikkelingskosten hoeven de kapitaalverstrekkers dan niet te dragen, wat leidt tot een lagere kapitaalkost (..;) ", aldus Rob Marsh, hoofd hernieuwbare energie in het advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP. " de diepte van het water is ook een factor."

  Bron: https://about.bnef.com

  Pagina 1 van 17
 • angeltorrents.com