• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

   

  OPEN

  donderdag, 29 juni 2017 16:03

  Ik kreeg ooit de vraag of men in onze hoofdstad extra op de hoede is voor inbrekers. Ik brak bijna mijn hoofd over waar nu de strik zat in die queeste, tot de West-Vlaamse clou onthuld werd: omdat er op de deuren van winkels en horecazaken een bordje hangt met “ferme gesloten”. Ten minste gedurende de sluitingsuren, want anders zijn ze “ouvert/open”. Bij dit laatste komt er geen woordspelletje aan te pas. Op zich is dat jammer, want een dubbele openheid is welkom in deze wereld.

  Openheid is een kunst. Het nieuwe of onbekende doet ons in een verdedigingsreflex nogal snel een deur dicht gooien en pas daarna, met heel veel aarzeling, op een kier zetten. Dit zijn menselijke reflexen en dus valt er geen verwijt te maken. Naarmate er meer nieuwe en onbekende zaken op ons afkomen, moeten we dus de kunst van de openheid meer gaan oefenen. Dit vraagt flexibiliteit en het vermogen om snel te selecteren. De hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen, wordt altijd maar groter. Via het internet beschikken we over een oceaan aan mogelijkheden. Je kan de deur zomaar openzetten en de informatie stroomt naar binnen, altijd maar sneller. Naar de duiding van die informatie moet je zelf op zoek, een handleiding moet je zelf vinden. En dat is niet altijd gemakkelijk. Ik hanteer daarbij een korte checklist – zeg maar de deurposten – vooraleer ik de deur openzet: weet ik waar de info vandaan komt? Is die informatie onderbouwd? En wie wordt daar beter van? Mocht ik het kunnen, ik zou hier een app van maken.

  Het zijn vooral de veranderingen in onze nabije omgeving die onze openheid aftasten. Alles wat vertrouwd is, willen we in principe zo houden. De volgende generaties zullen daar anders op reageren, want het vertrouwde situeert zich meestal in het nu. Protest tegen windturbines komt onder meer uit de houding van het behoud van de vertrouwde omgeving. Die windturbines zijn bedoeld om hernieuwbare energie te leveren, zodat de komende generaties niet – of minder – opgezadeld zitten met een onoverkomelijk klimaatprobleem (kwestie van te weten wie er beter van wordt). Die komende generaties zullen windturbines in hun omgeving als geheel normaal, ja vertrouwd beschouwen. Het is zoals ex-president Obama het verwoordde: we zijn wellicht de laatste generatie die de klimaatopwarming kan tegengaan, maar misschien de eerste generatie die de mogelijke gevolgen zal ondervinden.

  Voor de aanpak van de energietransitie in het kader van die klimaataanpak zullen we moeten blijven openstaan voor nieuwe ideeën. Enkele weken geleden heb ik met open mond (excuseer, want dit overkomt me niet vaak) zitten luisteren naar de auteur van de Blauwe Economie 1.0 en 2.0 die als een bruistablet het ene innovatieve idee na het andere debiteerde. De clou van de innovatie bestaat meestal uit de openheid om verder te denken dan wat we gewoon zijn of zelfs het denkproces om te draaien. Om maar één voorbeeld te noemen: kunnen we drinkwater genereren bij het kweken van tomaten in plaats van ettelijke duizenden liters nodig te hebben tijdens die teelt? Ja, dat kan. Onder meer door het aanwenden van hernieuwbare energie.

  Die open houding hebben we ook nodig bij de beleidsmakers. Verder durven denken dan de volgende verkiezingen. In Vlaanderen zijn we al aardig op weg. Zo realiseren we dit jaar de 1000ste Megawatt geïnstalleerde windenergie, dankzij onder meer de openheid bij beleidsmakers. Die openheid en verantwoordelijkheid zien we bij voorkeur op alle beleidsniveaus, van federaal tot lokaal. Want we staan nog maar aan het begin van de energietransitie. De deur staat nog maar op een kier, terwijl hij ferme moet opengaan.

  Bart Bode

 • angeltorrents.com