• Limetorrents TV Shows
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Hernieuwbare energiebronnen

   

  De hernieuwbare energiebronnen leveren na omzetting elektriciteit, warmte of een (transport)brandstof. Gekoppeld aan een rationeel energiegebruik kunnen ze het verbruik van klassieke brandstoffen terugdringen, en bijgevolg ook de milieueffecten en het sociaal-economisch impact van onze energiebehoeften verminderen.  

  Duurzame energiebronnen hebben grote voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen.

  De bronnen geraken allereerst nooit op: wind, zonlicht en warmte diep onder de aardkorst, zijn er altijd. Energie uit biomassa maakt gebruik van organische materialen zoals groente-, fruit- en tuinafval, hout en palmolie. Het kost wat tijd om die te telen of te produceren, maar in principe groeien die 'bronnen' in relatief korte tijd weer aan. De vorming van de fossiele brandstoffen daarentegen kost miljoenen jaren. Daarom heten ze in de praktijk eindige bronnen: als ze op raken, kunnen we niet wachten op de vorming van nieuwe olie, aardgas of steenkool.

  Ander voordeel is dat bij de productie of omzetting van duurzame energie netto geen CO2 vrijkomt. Het omzetten van zonlicht of wind in elektriciteit, of het opwarmen van water met warmte uit de aardkorst, levert helemaal geen CO2 op. Bij het gebruik van biomassa komt enkel de CO2 vrij die eerder door de planten uit de lucht werd gehaald, daarom is het resultaat een netto nul uitstoot. Enkel voor de constructie van de installaties is (voorlopig) energie nodig uit fossiele brandstoffen. Maar deze energie wordt in de levenscyclus snel terugverdiend.

 • Latest 100