• Limetorrents
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief
  1. Ongeldige invoer
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Beveiligingscode Ongeldige invoer

   

   

  WNVL logo VL 143x80 dpi zondertekst

  ODE header nieuw

  Zonnestroom

  Nieuwsberichten over Zonnestroom

  Tesla start productie van langverwacht zonnedak

  Foto TeslaTesla is gestart met de productie van zijn langverwachte zonnedak: een dak met geïntegreerde zonnecellen, in staat om energie op te wekken.

  De productie van de glazen tegels met geïntegreerde zonnecellen ging vorige maand van start in de Gigafactory 2 van Tesla, in Buffalo, New York. Dat meldt Bloomberg New Energy Finance.

  Zonne-energie

  Het zonnedak van Tesla werd vorig jaar gepresenteerd, wat gepaard ging met een aantal opzienbarende claims. Zo zou de total cost of ownership van Tesla’s zonnedak lager zijn dan die van een traditioneel dak. In deze berekening is de energiebesparing die het zonnedak oplevert, meegenomen. Elon Musk claimde daarnaast dat het dak de zonne-energiesector op zijn kop zou gaan zetten.

  Het zonnedak moet huishoudens overtuigen om over stappen op zonne-energie, die dat vooralsnog niet deden uit esthetische overwegingen. Daarnaast is het dak een interessante optie voor huishoudens waarvan het dak aan vervanging toe is. Het zonnedak is in ieder geval populair: het zonnedak was vanaf april 2017 te bestellen, maar was al snel uitverkocht tot ver in 2018.

  Zonnedak

  Tesla biedt op zijn website een stroomgarantie en een garantie op weerbestendigheid aan van dertig jaar. De garantie op de dakpannen zelf is oneindig, stelt Tesla: “Solar Roof-dakpannen zijn gemaakt van gehard glas en zijn meer dan drie keer sterker dan normale dakpannen.”

  Hoeveel zonne-energie een zonnedak van Tesla kan opwekken, is vooralsnog onbekend.

  Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

  Dit drijvende apparaat op zonne-energie maakt waterstof uit zeewater

  Drijvend apparaat

  Onderzoekers aan de Colombia University hebben een drijvend apparaat ontwikkeld, aangedreven door zonne-energie, dat waterstof extraheert uit zeewater.

  Waterstof

  Om waterstof uit water te winnen wordt een methode gebruikt die elektrolyse heet, waarin H2 en O2 van elkaar gescheiden worden door middel van een elektrische lading en een membraan. Niet alleen is deze methode erg kostbaar en intensief, het membraan is ook nog eens erg delicaat.

  Het drijvende apparaat van Colombia University maakt echter geen gebruik van een membraan, wat het weerbaar genoeg maakt voor de open oceaan.

  Drijvend apparaat 2

  Zonne-energie

  Jack Davis, coauteur van het wetenschappelijke paper over het apparaat, in het persbericht: “Vanwege de zonne-energiegeneratoren op het apparaat hebben we eigenlijk een kunstmatige vorm van fotosynthese ontwikkeld, zoals je dat terugziet in planten. Dit apparaat opent daarmee allerlei nieuwe deuren om duurzame energie op te wekken.”

  Daniel Esposito, hoofdonderzoeker van het project: “De uitdaging die we aangegaan zijn, is het vinden van een schaalbare en economisch interessante technologie om zonlicht om te zetten in een bruikbare vorm van energie. Omdat we er waterstof van maken, kan het ook nog eens gemakkelijk opgeslagen worden.”

  Het apparaat staat momenteel nog in de kinderschoenen. Of en wanneer het zijn weg naar de markt vindt, is vooralsnog onbekend. 

  Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

  Eerste grote zonnepark sinds 2013 in Lommel

  Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, heeft in een ministerieel besluit de voorlopige bandingfactor van 0,8 vastgelegd voor een nieuw grootschalig zonneproject in Lommel: het Kristal Solar Park. De bandingfactor is noodzakelijk voor de berekening van de Vlaamse overheidssteun. De bouwaanvraag werd door de initiatiefnemers, de Limburgse Investeringsmaatschappij en Stad Lommel, een maand geleden ingediend. Zodra het project volledig vergund is, berekent het Vlaams Energieagentschap de definitieve bandingfactor. Minister Tommelein: “Vlaanderen heeft dringend nood aan grote PV-projecten zoals dit in Lommel. De Vlaamse overheid komt tegemoet met steun om zulke projecten rendabel te maken. We rekenen erop dat het Lommelse voorbeeld navolging krijgt”, zegt Minister Bart Tommelein.

  Vlaanderen heeft dringend nood aan grote zonneprojecten met een vermogen groter dan 750 KW. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 is er geen enkel groot zonnepark meer gebouwd. Toen is beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring.

  Het VEA besliste dat het Kristal Solar Park voorlopig de maximale bandingfactor van 0,8 krijgt, wat overeenkomt met ongeveer 74 euro per MWh. De  steunperiode zou 15 jaar duren. In maart kan dan de definitieve bandingfactor worden aangevraagd.

  Grootste zonnepark van de Benelux

  Het Kristal Solar Park in Lommel zal – met een piekvermogen van bijna 100 MW – meteen het grootste zonnepark van de Benelux worden. De zonnepanelen zullen in eerste instantie op de grond worden geplaatst. Later kunnen ze op de daken van nieuwe bedrijven terechtkomen. Het zonnepark kan 83 GWh per jaar produceren, dat komt overeen met het jaarverbruik van 24.000 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal volledig door het nabijgelegen zinkelektrolysebedrijf Nyrstar worden gebruikt. Nyrstar is één van de elektro-grootverbruikers in Vlaanderen.

  Als de timing wordt aangehouden, zal de bouw in september 2018 van start gaan. Negen maanden later zouden de werken klaar moeten zijn.

  Minister van Energie Bart Tommelein: “Vlaanderen heeft projecten als het Kristal Solar Park nodig. Dit zonnepark produceert energie goed voor 6 procent van onze Vlaamse  energiedoelstellingen uit zon, die we nog moeten realiseren tegen 2020. De elektriciteit wordt bovendien lokaal verbruikt, wat past binnen het nieuwe energiemodel.”

  Bron: www.tommelein.com , www.emis.vito.be

  Australische universiteit stapt volledig over op zonne-energie

  De University of New South Wales (UNSW) in Australië stapt volledig over op zonne-energie. De universiteit wordt daarmee naar eigen zeggen als eerste universiteit ter wereld volledig CO2-neutraal in zijn energievoorziening.

  Zonne-energie

  De UNSW heeft een power purchase-overeenkomst van vijftien jaar gesloten met de Chinees-Australische zonne-energieontwikkelaar Maoneng Australia en nutsbedrijf Origin Energy. De overeenkomst verzekert UNSW vanaf 2019 van 124.000 megawattuur aan zonne-energie per jaar. Dit moet genoeg zijn om in alle energiebehoeftes van de universiteit te voorzien.

  De zonne-energie is afkomstig van een nabij gelegen zonnepark, genaamd Sunraysia Solar Farm. Dit zonnepark is momenteel nog in ontwikkeling en krijgt een capaciteit van 200 megwatt.

  Zonnepanelen

  “Dit is een belangrijke stap in het behalen van onze doelstelling om CO2-neutraal te worden in ons energieverbruik”, stelt Ian Jacobs, president van UNSW, in het persbericht.

  De universiteit heeft al enige ervaring met zonne-energie. Zo beschikt de instelling al over eigen zonnepanelen, geïnstalleerd op de daken van de universiteit zelf. 

  Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

  Binnenkort kan iedereen ‘zonnedelen’

  De distributienetbeheerders Eandis en Infrax starten met het project ‘zonnedelen’. Wie mee investeert in een zonnepaneleninstallatie van een bedrijf, een coöperatie, een stad of gemeente, een vereniging,… zal dit onmiddellijk verrekend zien op de eigen energiefactuur.

  De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er nog heel wat grote bruikbare daken in Vlaanderen beschikbaar. Om de productie van hernieuwbare energie een boost te geven en wie zelf geen zonnepanelen heeft te laten meegenieten van het rendement, maakt Vlaams minister van Energie ‘zonnedelen’ mogelijk. Wie mee investeert in een zonnepark, zal dit verrekend zien in de eigen individuele energiefactuur. 

  Meer en grotere zonnepanelen-installaties 

  In februari zullen Eandis en Infrax een oproep lanceren naar de energieleveranciers om mee in het project te stappen. De distributienetbeheerders beheren immers ook de energiedata en kunnen zo de link vormen tussen het zonneproject en de leverancier van diegene die mee investeert. De netbeheerders en de leveranciers zullen samen deze nieuwe datadienst uittesten om de technologie te verfijnen en op punt te zetten. De bedoeling is om ‘zonnedelen’ in het najaar in heel Vlaanderen mogelijk te maken.

  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Zonnedelen is de volgende en logische stap om ervoor te zorgen dat er nog meer zonnepanelen en vooral ook grotere PV-installaties bijkomen. Er staat in Vlaanderen heel veel geld op spaarboekjes dat amper iets opbrengt. Wie mee investeert in een zonnepark zal onmiddellijk resultaat zien op zijn of haar eigen energiefactuur.’

  +BRqbR

  Bron: Persbericht kabinet minister Tommelein

  Zonne-energie belangrijk in uitbouw energieneutrale commerciële gebouwen

  Foto Energyville

  Binnen het EFRO/SALK onderzoeksproject SolSThore onderzoekt EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec en UHasselt) de mogelijkheden en meest efficiënte opstellingen van grote dakoppervlaktes.

  In dit project werden panelen hiervoor in verschillende opstellingen (bijvoorbeeld invalshoek, oost-west oriëntatie) geplaatst en gelinkt aan een eigen energiemanagementsysteem op gebouwniveau.

  EnergyVille wil daarmee commerciële en publieke gebouwen zoveel mogelijk ondersteunen en input geven bij het implementeren van PV-systemen.

  De energie-ambities van de Europese Unie (Energy Performance of Building Directive EPBD (2010/31/EU)) en hun implementatie in de nationale/regionale wetgeving sporen gebouwontwikkelaars en -eigenaars aan vanaf 2020 tot het nemen van maatregelen om nieuwe of te renoveren commerciële en publieke gebouwen zoveel mogelijk energieneutraal te maken door gebruik te maken van energiebronnen dichtbij het betreffende gebouw.

  In de meerderheid van de gevallen is de lokale opwekking van zonne-energie de meest voor de hand liggende oplossing om dit te realiseren. Het blijkt namelijk dat in veel gevallen een aanzienlijk aandeel van de energienoden in het gebouw kunnen gedekt worden door integratie van zonnecelsystemen (PV-systemen) op het dak of in de gevel, vaak tot meer dan 50%.

  Om de eigenaars en ontwikkelaars van gebouwen de nodige input te geven over de prestaties en efficiëntie van PV-systemen werd in EnergyVille een grote dakopstelling van 300 kWp in gebruik genomen evenals een testopstelling.

  Deze laten toe bestaande en nieuwe zonnecelmodules uit te testen in “real-life” condities. De testopstelling maakt het mogelijk om deze modules te testen in verschillende montagecondities om een generatieprofiel te bekomen dat beter past bij het energieconsumptieprofiel in het gebouw.

  Bij het testen van nieuwe moduletechnologie laat de meetopstelling toe dit te doen met een grotere nauwkeurigheid van de output-energie en een betere tijdsverspreiding doorheen de dag. Zonnepanelen die in verschillende opstellingen geplaatst worden kunnen inspelen op de draaiende zon en kunnen transiënte effecten opvangen zoals bijvoorbeeld bij voorbijdrijvende wolken of veranderlijke windsnelheid.

  Op die manier kan beter omgegaan worden met de variabele energieopbrengst van PV-systemen en kan deze gekoppeld worden aan een eigen energiemanagementsysteem op gebouwniveau.

  Dit laat toe de energieopbrengst op korte en lange termijn correcter in te schatten en is op die manier van grote waarde voor de gebouwontwikkelaar, de systeemuitbater en voor de opbouw van een energiemanagementsysteem op het niveau van een gebouw.

  Bron: Engineeringnet.be

  Stroomversnelling: word stroomversneller!

  foto stroomversneller

  Nomineer een dak dat zonnepanelen verdient zodat er overal zonnepanelen komen

  Het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein pakken uit met de campagne ‘Stroomversneller’. Met een eerste uitdaging ‘Leg zonnepanelen op het dak van een ander’ roepen ze iedereen op om via www.stroomversneller.be een groot dak te nomineren dat zonnepanelen verdient. Je kan op die website ook stemmen op de genomineerde daken. De daken met de meeste stemmen krijgen hulp van het Vlaams Energie Agentschap om een zonneproject te realiseren.

  Eind 2017 voerde onderzoeksbureau Indiville in opdracht van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) een onderzoek uit bij meer dan duizend Vlamingen. Daaruit blijkt dat 39% van de Vlamingen verschillende daken van bedrijven of organisaties kent in zijn of haar gemeente waar zonnepanelen op zouden kunnen worden geplaatst. Op de expliciete vraag ‘Zou u zelf een aandeel kopen in een energiecoöperatie indien er in uw buurt één wordt opgericht?’ antwoordde 41% positief. 

  Deze cijfers tonen aan dat een groot deel van de Vlamingen gemotiveerd is om verder te kijken dan de eigen woning om stappen vooruit te zetten op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

  Burger als ‘stroomversneller’

  Enerzijds zijn er heel wat Vlamingen die graag willen investeren in hernieuwbare energie, omdat ze zelf geen geschikt dak hebben of omdat ze op zoek zijn naar een mooi rendement voor hun spaargeld. Anderzijds zijn er een pak gebouwen met een enorm potentieel die vandaag onbenut blijven. De eerste uitdaging ‘Leg zonnepanelen op het dak van een ander’ in de campagne ‘Stroomversneller’ wil de missing link zijn tussen beide. Deze campagne past in het traject ‘Stroomversnelling’ van het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om onze klimaat- en energiedoelstellingen voor 2020 en daarna te realiseren. 

  ‘De burgers hebben de laatste twee jaren gretig zonnepanelen gelegd op hun eigen daken. Nu vragen we hun hulp om er samen voor te zorgen dat er ook grotere zonneprojecten bijkomen. We dagen iedereen uit om grote daken te nomineren die geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen. De burger kan zo als ‘stroomversneller’ de omslag naar hernieuwbare energie een boost te geven’ zegt Bart Tommelein.

  Via www.stroomversneller.be kan je een groot dak nomineren dat zonnepanelen verdient. Je kan op die website ook stemmen op de genomineerde daken. Per provincie krijgt het dak met de meeste stemmen hulp van het Vlaams Energie Agentschap om een zonneproject te realiseren. ‘We zullen de eigenaars zoveel mogelijk begeleiden. Ook voor de projecten die niet als winnaar uit de bus komen zijn er heel wat mogelijkheden’ zegt Administrateur-generaal van het VEA Luc Peeters.

  Een zonneproject realiseren, hoeft immers niet enkel op de schouders van de gebouweigenaar te gebeuren. Steeds meer mensen slaan nu al de handen in elkaar om samen een groter zonneproject op poten te zetten, bijvoorbeeld via een coöperatieve vennootschap. Met een rendement dat vaak een pak hoger ligt dan een spaarboekje. ‘Participatie is volgens mij dé sleutel om de energieomslag te laten slagen. Door een dak te nomineren daag je de eigenaar van een gebouw uit en kan je misschien wel samen een mooi project verwezenlijken’ aldus Bart Tommelein. Voor wie het populairste dak in elke provincie nomineerde is er nog een mooie extra beloning: hij of zij wint een aandeel van 250 euro in een energiecoöperatie. ‘Voor wat hoort wat’ besluit de minister.

  Bron: Persbericht kabinet minister Tommelein

  Zonnepanelen met perc-zonnecellen winnen terrein, wattpiekvermogen stijgt snel

  Een A-, B- of C-merk zonnepaneel. Scheelt het nu echt zó veel? Consumenten letten in supermarkten, kledingwinkels en woonwarenhuis al jarenlang op de prijs.

  De omzet van goedkope huismerken stijgt daardoor veelal sneller dan die van A-merken. Maar in de wereld van zonnepanelen is er iets anders aan de hand: de klant – of het nu om ondernemers, bestuurders of consumenten gaat die zonnepanelen willen kopen – kent de merknamen van de zonnepanelen simpelweg niet. Prijs lijkt daardoor te vaak van doorslaggevend belang te zijn geworden. Tegelijkertijd blijft de efficiënte en het vermogen van zonnepanelen maar toenemen, onder meer door de opmars van perc-technologie.

  Waar in 2015 de jaarproductie van zonnepanelen met perc-zonnecellen slechts 5 gigawattpiek bedroeg, laat de meest recente schatting van GTM Research een productiecapaciteit van 35 gigawattpiek zien per eind 2017. ‘Daarmee is grofweg een derde van de wereldwijde productiecapaciteit gebaseerd op perc-zonnecellen’, aldus de onderzoekers. Het lijkt volgens GTM Research dan ook slechts een kwestie van tijd voordat zonnepanelen met perc-zonnecellen een adoptiegraad van boven de 50 procent zullen krijgen.

  Lees meer

  Bron: Solar Magazine

  Power to School brengt zonnepanelen naar scholen

  powertoschool

  Het project 'Power to School', een fotovoltaïsch project van Luminus en Goodplanet, omvat de financiering en plaatsing van zonnepanelen op de daken van Brusselse en Waalse scholen.

  Daarnaast omvat het project ook een educatief programma om de leerlingen en hun ouders te sensibiliseren voor de uitdagingen op het vlak van duurzame ontwikkeling.

  Luminus staat in voor de uitvoering van de haalbaarheidsstudie, het ontwerp, de plaatsing, de inwerkingstelling en het onderhoud van de fotovoltaïsche installatie.

  Die installatie wordt volledig gefinancierd door de elektriciteitsproducent, die groene­stroom­certificaten zal ontvangen en eventueel een huur over een periode van 10 jaar om de investering te dekken.

  De school zal de stroom kunnen gebruiken, die ze dankzij de zonnepanelen zelf produceert.

  Dankzij het educatieve programma van GoodPlanet zullen de leerlingen van de betrokken klassen gesensibiliseerd worden voor het thema ‘energie’ en voor de problematiek van de klimaatverandering.

  De leerlingen vormen de drijvende kracht om gedragsveranderingen op het vlak van energiegebruik op school teweeg te brengen. Ze zullen een audit en concrete acties uitvoeren om iedereen op school aan te sporen rationeler om te gaan met energie.

  Met deze pedagogische begeleiding wil men de gewoonten van scholen veranderen, om zo de fotovoltaïsche installaties optimaal te benutten.

  Onlangs werd een eerste fotovoltaïsche installatie van 100 kWc, hetzij 370 zonnepanelen, geplaatst in een school uit het Brussels Gewest. Op die manier zal de school jaarlijks minstens 8.000 euro kunnen besparen.

  Bron: Engineeringnet.be

  Nieuwe toetreders of niet, binnenlandse montagesysteemfabrikanten domineren zonnepanelenmarkt

  zonnepanelenmarkt

  Daar waar de verkoop van zonnepanelen en omvormers in de Benelux gedomineerd wordt door buitenlandse fabrikanten, is dat in de wereld van montagesystemen volledig anders.

  Want of het nu om montagematerialen voor zonneparken, schuine of platte daken of schroeffunderingen voor zonnepark gaat, het zijn veelal de Vlaamse en Nederlandse producten die de markt domineren. Het aantal Nederlandse en Vlaamse fabrikanten is inmiddels talrijk. Het gaat om bedrijven als Allimex, Avasco, Esdec, Solar Construct Nederland, Solarstell, Sunbeam en Van der Valk Solar Systems. Bovendien zijn er ook buitenlandse fabrikanten die hun montagesystemen in Nederland laten produceren; zoals TRITEC dat SolarToday onder licentie inlegprofielen voor de Nederlandse markt laat produceren. Voor grondgebonden zonneparken zijn bovendien specialistische bedrijven als TerraTechs en Weenk Schroeffunderingen opgestaan. Bovendien is er een groot aantal bedrijven dat enkel voor zichzelf een montagesysteem op maat laat produceren.

  ‘Door de explosieve groei van de zonne-energiemarkt is er voor installateurs en projectontwikkelaars meer en meer behoefte aan betrouwbare leveranciers’, stelt Denis de Vette, commercieel directeur bij Van der Valk Solar Systems. ‘Voor grote projecten is leveringszekerheid cruciaal. In de projectenmarkt neemt de complexiteit daarbij hand over hand toe. In feite geldt dat er geen enkel dak meer standaard is.’

  Lees verder

  Bron: Solar Magazine

  Transparante fotovoltaïsche zonnepanelen zullen ongebruikte energie benutten

  foto zonnepanelen

  Onderzoekers anticiperen op 'goedkope, wijdversprijde toepassing van zonne-energie op kleine en grote oppervlaktes die voorheen ontoegankelijk waren'.

  Onderzoekers van de Michigan State University zijn van mening dat zonnepanelen het potentieel hebben om evenveel fotovoltaïsche zonne-energie te produceren dan zonnepanelen op het dak. Wanneer ze efficiënt worden gebruikt, kunnen ze instaan voor 40 procent van de elektriciteit in de VS.

  TRANSPARANTE ZONNEPANELEN

  Zonnepanelen en fotovoltaïsche vensters geproduceerde ramen zijn een paar voorbeelden van zaken die mensen hebben uitgevonden om gebruik te maken van de zon, maar nu heeft een team van ingenieurs van de Michigan State University (MSU) transparante zonnepanelen voorgesteld. Dit in combinatie met zonnepanelen op het dak zou onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk kunnen verminderen en we zouden dicht in de buurt komen om te voldoen aan de hoge vraag naar elektriciteit in de Verenigde Staten.

  Onder leiding van Richard Lunt, Professor Chemische Engineering en Materiële Wetenschappen van aan het MSU, creëerde het team een ​​transparante lichtgevoelige zonne-concentrator die zonne-energie kon opwekken. In theorie zou het kunnen worden toegepast op mobiele telefoons, ramen, gebouwen en auto's.


  "De zeer transparante zonnecellen vertegenwoordigen de golf van de toekomst voor nieuwe toepassingen op zonne-energie," zei Lunt. "We analyseerden hun potentieel en we laten zien dat deze systemen door het oogsten van enkel maar onzichtbaar licht een vergelijkbaar elektriciteitsopwekkingspotentieel kunnen bieden als zonnepanelen op het dak terwijl ze extra functionaliteit bieden om de efficiëntie van gebouwen, auto's en mobiele elektronica te verbeteren."

  GROOT POTENTIEEL

  Momenteel wordt slechts 1,5 procent van de elektriciteit in de VS opgewekt door zonne-energie. Transparante zonnepanelen kunnen 40 procent van de elektriciteit uitmaken, op voorwaarde dat ze worden gebruikt op de glasoppervlakte van 5-7 miljard vierkante meter in het land - iets wat waarschijnlijk niet snel zal gebeuren.

  Voordat ze kunnen worden overwogen, moeten ze efficiënter zijn. Vergeleken met de efficiëntie van 15 procent van een zonnepaneel, hebben transparante panelen een efficiëntie van slechts 5 procent. Lunt beweert dat transparante panelen na vijf jaar onderzoek slechts ongeveer een derde van hun volledige potentieel hebben. In de toekomst zal worden gewerkt aan het verbeteren van de mogelijkheden van het paneel, maar er wordt niet verwacht dat ze de traditionele zonnepanelen die we gewoon zijn, zullen overtreffen of vervangen.

  "Uiteindelijk is deze technologie veelbelovend als goedkope, wijdverbreide toepassing van zonne-energie op kleine en grote gebieden die voorheen ontoegankelijk waren", voegde Lunt eraan toe.

   

  Bron: https://www.nbcnews.com

   

   

  Bovenkant formulier

  Schiphol opent mortuarium met zonnepanelen

  Schiphol heeft een nieuw mortuarium geopend dat volledig duurzaam gebouwd is en uitgerust is met zonnepanelen. In het mortuarium faciliteert men overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland bereiken.

  Schiphol heeft een nieuw mortuarium geopend dat volledig duurzaam gebouwd is en uitgerust is met zonnepanelen. In het mortuarium faciliteert overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten.

  Het mortuarium bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen door Zorg Diensten Groep direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden.

  Het nieuwe mortuarium vervangt het voormalige mortuarium dat plaatsmaakt voor de nieuwe pier van Schiphol. Schiphol bouwde het nieuwe gebouw volgens het cradle-to-cradle principe. Dat betekent dat de materialen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object kunnen worden gebruikt. Het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat cradle-to-cradle is.

  Ook voldoet het aan de BREEAM Outstanding criteria. Dit bouwniveau wordt behaald met isolerende en energieopwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem dat regenwater uitgebreid filtert en opslaat voor gebruik waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van led-verlichting. Daarnaast draagt aan het bouwniveau BREEAM Outstanding ook de toevoeging van ENS-technologie bij, die fijnstof – een vorm van luchtvervuiling- opvangt en daardoor zorgt voor een gezondere (werk)omgeving.

  De bouw van dit mortuarium draagt bij aan Schiphol’s ambitie om in 2030 een zerowaste-luchthaven te worden.

  Bron: SolarMagazine.nl

  8 GW meer zonne-energie in België tegen 2040

  De Belgische netbeheerder Elia verwacht dat er tegen 2030 11,6 GW aan zonne-energie kan worden gerealiseerd , vooral als de decentrale opwekking en opslag zich sterk begint te ontwikkelen.

  Volgens een rapport van de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia kan de cumulatief geïnstalleerde PV-capaciteit van België groeien van ongeveer 3,43 GW vandaag de dag tot 18 GW in 2040.

  De studie, die zowel de korte termijn- als de langetermijnbeleidsopties voor de toekomstige energiemix voor België op het pad naar 2050 analyseert, biedt drie verschillende scenario's: een "basisscenario" dat in overeenstemming is met het huidige beleid om de Europese 2030 klimaatdoelstellingen te bereiken; een "decentraal" scenario met de grootste penetratie van zonnecapaciteit dat onder meer extra productie van hernieuwbare energie via gedecentraliseerde bronnen omvat, zoals een groot aantal PV-installaties (tot 11,6 GW in 2030 en 18 GW in 2040) in combinatie met opslagsystemen (van 3 GW in 2030 tot 5 GW in 2040); en een "grootschalig" scenario met aanvullende hernieuwbare energieopwekking via grootschalige projecten in voornamelijk onshore en offshore windenergie.

  Het "basisscenario" voorspelt een groei van PV-installaties van slechts 100 MW per jaar, tot 6 GW in 2040, terwijl het "grootschalige" scenario 300 MW per jaar voorspelt en extra PV-vermogen van 10 GW. Het "decentrale" scenario daarentegen verwacht ongeveer 600 MW aan nieuw geïnstalleerde PV-capaciteit per jaar.
  De studie voorspelt ook dat de CAPEX voor nieuw gebouwde PV-capaciteit zal verbeteren van 1.700 €/ kW in 2016 tot € 1.000 €/kW in 2030 en 800 €/kW in 2040. De LCOE van PV, anderzijds, zal naar verwachting afnemen van ongeveer 200 €/MWh tot waarden rond 100 € /MWh in 2040.

  Elia verwacht ook dat er ten minste 3,6 GW aan nieuwe thermische opwekkingscapaciteit moet worden ontwikkeld in België om de geplande steile daling in thermische opwekking te compenseren na de verwachte ontmanteling van oude gaseenheden en het nucleaire uitdoofscenario, dat gepland is in 2025.

  Volgens gegevens verzameld door de lokale hernieuwbare energievereniging Apere heeft België eind 2016 3,42 GW aan geïnstalleerde PV-capaciteit bereikt,

  Bron: PV Magazine

   

  Zonne-energie groeit sneller dan alle andere energiebronnen

  De opmars van zonne-energie versnelde vorig jaar met 50 procent. Voor het eerst groeide de sector sneller dan om het even welke andere energiebron, inclusief steenkool, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

  Alle hernieuwbare energiebronnen deden het bijzonder goed in 2016. Van de 165 gigawatt aan nieuwe productiecapaciteit maakte bijna twee derde gebruik van hernieuwbare energie. Het IEA verwacht dat die sterke groei zal aanhouden en de hernieuwbare capaciteit in de volgende vijf jaar zal blijven groeien, met 43 procent.

  ‘We verwachten dat zonne-energie minstens tot 2022 sneller zal blijven groeien dan eender welke andere energiebron.’

  ‘We zien de hernieuwbare energiebronnen groeien met 1000 gigawatt tegen 2022’, zegt Fatih Birol, de directeur van het IEA. ‘Dat is vergelijkbaar met de helft van de huidige productiecapaciteit aan steenkool – waaraan tachtig jaar werd gebouwd.’

  Birol spreekt over een ‘nieuw tijdperk’ wat zonne-energie betreft. ‘We verwachten dat zonne-energie minstens tot 2022 sneller zal blijven groeien dan eender welke andere energiebron.’

  De voorspellingen van het nieuwe IEA-rapport liggen 12 procent hoger dan die in de vorige editie, omdat ze zijn bijgesteld na de enorme groei in China en India. Samen met de VS zijn beide landen goed voor twee derde van de groei aan hernieuwbare energie tot 2022.

  Over vijf jaar zullen hernieuwbare energiebronnen zo meer dan 8.000 terrawattuur produceren – het equivalent van de totale energieconsumptie van China, India en Duitsland samen.

  De belangrijkste reden voor de snelle opmars van zonne-energie is de daling van de kostprijs. Grote zonneprojecten zijn steeds vaker goedkoper dan nieuwe gas- of steenkoolcentrales.

  China, India en de VS

  China, dat volop op zoek is naar oplossingen voor de enorme luchtvervuiling in het land, is de onbetwiste leider als het aankomt op de expansie van hernieuwbare energiebronnen. China haalde zijn 2020-doelstelling voor zonne-energie drie jaar te vroeg en zal naar alle verwachting ook de doelstelling voor windenergie al in 2019 halen.

  Ook India wordt in sneltempo een belangrijke speler. Het IEA verwacht dat het land zijn capaciteit in vijf jaar zal verdubbelen, genoeg om de Europese Unie in te halen.

  Ondanks de “beleidsonzekerheid” op federaal niveau blijft de VS de tweede grootste groeimarkt voor hernieuwbare energie. Maar het IEA waarschuwt ook dat de onzekerheid over de belastinghervorming, internationale handel en het energiebeleid de groei van hernieuwbare energiebronnen kunnen hinderen.

  Bron: MO, IPS

  Wetenschappers Zuyd Hogeschool verbeteren opbrengst zonnepanelen met 5 tot 10 procent

  Wetenschappers van Zuyd Hogeschool hebben een flowreactor ontwikkeld voor de productie van een specifieke soort nanomateriaal, waarmee de lichtopbrengst van zonnepanelen 5 tot 10 procent verhoogd kan worden.

  Het nanomateriaal wordt verwerkt in de folie van de zonnepanelen en kan mogelijk ook toegepast worden in de glastuinbouw. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijke flowreactor ontwikkeld is.

  De doorbraak werd kortgeleden gepresenteerd door Pascal Buskens, lector Nanostructured Materials van Zuyd Hogeschool en principal scientist bij Brightlands Materials Center en TNO. Buskens ontwikkelde de flowreactor in nauwe samenwerking met collega’s uit het bedrijfsleven, collega-lectoren Gino van Strijdonck (Material Sciences) en Zeger Vroon (Zonne-energie in de gebouwde omgeving), docenten en studenten van Zuyd. De reactor maakt het mogelijk om snel en gecontroleerd een nanomateriaal te produceren dat de lichtopbrengst in zonnepanelen kan verbeteren. Dit materiaal zal worden toegepast in zonnepanelen om een hogere lichtopbrengst te genereren en daardoor meer stroom.

  4 studenten werken aan de synthese van het nanomateriaal en er is een team van studenten gestart om met docenten en gespecialiseerde bedrijven te bedenken hoe het nanomateriaal het best in de folie geïntegreerd kan worden. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat onderzoeken of hetzelfde nanomateriaal in de glastuinbouw kan worden ingezet om de lichtinval in kassen, en daaruit voortvloeiend de gewasopbrengst, te verbeteren. 

  Bron: Solarmagazine.nl

  ’s Werelds eerste rapport over digitalisatie en zonne-energie nu beschikbaar!

  cover solar power reportVandaag heeft de werkgroep ‘digtalisatie en zonne-energie’ van Solar Power hun historisch rapport gepubliceerd, genaamd "Digitalisation & Solar".

  Het rapport, een diepgaande analyse van de digitale technologie in zonne-energie in de wereld, is erop gericht om uit te leggen hoe zonne-energie de marktmogelijkheden van digitalisering zo goed mogelijk kan benutten. Het gaat om nieuwe en verbeterde bedrijfsmodellen, de digitalisering van de volledige waardeketen van productie naar O&M, en digitale integratie van PV in het net.

  De werkgroep heeft de belangrijkste spelers in digitale zonne-energie in kaart gebracht.

  Voorbeelden van de onderwerpen die in het rapport zijn behandeld, zijn slimme zonne-gebouwen, peer-to-peer handel in elektriciteit, gedigitaliseerde productie en hoogtechnologisch O&M.

  Het rapport bevat ook een reeks advertenties over baanbrekende case studies in Europa en daarbuiten die het potentieel van het digitale in zonne-energie illustreren, waaronder:

  • Het energiebeheerplatform van ENnexOS van SMA Solar Technology en het Informatiesysteem van de Werknemers
  • Tesla's aggregatie van Powerwalls en Powerpacks voor een schoner en efficiënter net
  • Het gebruik van SolarCoin's van de blockchain-technologie
  • Het micro-net op zonne-energie van Siemens op een blockchain-platform in Brooklyn
  • Het Alectris 'ACTIS-platform om de ondermaats presterende biaxiale tracking-systemen te optimaliseren
  • BayWa r.e. infrarode inspecties met drones voor een verbeterde prestatie analyse
  • Alpiq's Gridsense-energiediensten die PV, opslag, warmte en e-mobiliteit combineren

  Bron: Zonne-energie

  Nederland installeert geluidspanelen op zonne-energie

  PV autostrade Nederland

  De Nederlandse bouwbedrijf Heijmans heeft aangekondigd dat ze geluidspanelen op zonne-energie gaat installeren op de A50- autoweg op een strook van 400 meter lang, dicht bij de zuidoostelijke stad Uden.

  Er worden in totaal 68 geluidspanelen op zonne-energie geïnstalleerd, die volgens Heijmans genoeg stroom zullen genereren voor 40 tot 60 huishoudens. Het project is de grootste tot nu toe in zijn soort in Europa en zal worden getest en gecontroleerd zodra het voltooid is, om de waarde van toekomstige soortgelijke initiatieven in te kunnen schatten.

  De installatiewerkzaamheden zullen begin 2018 aanvangen en de geluidspanelen moeten tegen eind 2018 op het net zijn aangesloten. De panelen zullen vijf meter hoog zijn, met in de bovenste vier meter dubbelzijdige zonnecellen geïntegreerd in het glas.

  De locatie werd gekozen omdat de geluidspanelen aan vervanging toe zijn en door de richting van de weg, waardoor de dubbelzijdige panelen in een oost/west oriëntatie kunnen worden geïnstalleerd.

  Het ministerie van Infrastructuur en Milieubeheer (Rijkswaterstaat) zal met dit project onderzoeken of het haalbaar is om andere geluidspanelen op zonne-energie te installeren over het hele land.

  Voor dit project nam Heijmans deel aan een veldstudie, waaruit blijkt dat het gebruik van geluidspanelen op zonne-energie op wegen en spoorwegen een effectieve manier kan zijn om elektriciteit op te wekken. Alhoewel Nederland een laatkomer is op gebied van zonne-energie in vergelijking met andere Europese landen, heeft Nederland onlangs een aanzienlijke vooruitgang geboekt in hernieuwbare energie en aangekondigd dat het al haar kolencentrales tegen 2030 zouden sluiten.

  Bron: PV magazine

  Half miljoen Vlamingen bezocht zonnekaart

  Een half jaar geleden lanceerden Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en het Vlaams Energie Agentschap (VEA) de zonnekaart. Daarop kan je zien of je dak geschikt is voor zonne-energie. Vandaag kreeg de zonnekaart de 500.000e unieke bezoeker.

  Sinds de lancering van de zonnekaart in maart dit jaar, bezochten reeds een half miljoen Vlamingen www.energiesparen.be/zonnekaart. Die toepassing van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) maakt een inschatting van hoe goed de 2,5 miljoen Vlaamse daken scoren voor zonne-energie. De zonnekaart koppelt nauwkeurige data van de zoninstraling aan een berekening van de installatiegrootte, kostprijs en verwachte winst. 

  Uit onderzoek uitgevoerd afgelopen zomer, blijkt dat één op de tien Vlaamse gezinnen zijn woning al heeft opgezocht. 15% van die gezinnen heeft ondertussen al een offerte aangevraagd en nog eens 29% overweegt om dat alsnog te doen (Bron: Het energiebewustzijn en -gedrag van de Vlaamse huishoudens 2017. Enquête uitgevoerd door Kantar TNS, in opdracht van het VEA).

  ‘Tegen eind 2020 mikken we op een totaalvermogen van 3.700 MW zonnepanelen in Vlaanderen. De zonnekaart toont aan dat dit wel degelijk mogelijk is, want dat er op de Vlaamse daken plaats is voor ruim 57.000 MW’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Vandaag liggen er op 4 procent van de meest geschikte daken zonnepanelen. Als we aan 6,5 procent geraken, dan halen we onze subdoelstellingen voor zonne-energie.’

  Bron: Persbericht kabinet Minister Tommelein

  En dat is zeven! Solar Team TU Delft wint opnieuw WK voor zonneauto's in Australië

  foto tu DelftMet overmacht heeft het Nuon Solar Team uit Delft voor de zevende keer de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Tijdens het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto's kwam de Nuna9 na vijf dagen als eerste over de finish in Adelaide.

  Tijdens de laatste racedag bouwde het Nuon Solar Team de voorsprong op de belangrijkste concurrenten uit de VS, Japan en België verder uit. De coureurs Tim van Leeuwen en Lisanne de Rooij reden met de Nuna9 de race uit. Volgens derde coureur Sharon van Luik was het team ondanks de koppositie nog erg nerveus. 'Er kan altijd iets gebeuren. De zenuwen gierden bij iedereen door de keel. Maar het ging top. We tikten vandaag de maximumsnelheid van Nuna9 aan, 110 km per uur.'

  Ondanks dat het Delftse team de gedoodverfde favoriet was, was de uitkomst van de race volgens teamleider Sander Koot onvoorspelbaar. 'Door nieuwe wedstrijdregels zijn de auto's dit jaar heel verschillend van elkaar. Gelukkig hebben onze keuzes voor een compact ontwerp en gallium zonnecellen bijzonder goed uitgepakt."

  Afgebroken wielophanging

  Een afgebroken onderdeel van de wielophanging zorgde op de tweede racedag nog voor spannende momenten, maar na een pitstop veroverde het Nuon Solar Team de koppositie terug.

  De derde en vierde racedag bleken vervolgens beslissend, toen het weer in Australië omsloeg. Ondanks donkere wolken, harde wind en regen bouwde het Nuon Solar Team toen de opgebouwde voorsprong uit. 'Omdat Nuna9 zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken', zegt aerodynamicus Jasper Hemmes.

  Onder de indruk

  Voormalig hockeycoach Marc Lammers, die het Nuon Solar Team tijdens de race coachte, is onder de indruk van het team. 'De focus was tijdens heel de race goed en daardoor kwam het team in een goede flow. Dat leidt nu tot dit prachtige resultaat.'

  Ook Het Belgische Punch Powertrain Solar Team verdient een dikke pluim voor hun prestatie! Na een start in pole positie en een intensieve vijfdaagse race, eindigde de Powertrain Solar Team Punch op het podium, op de 3e plaats. Naast de bronzen medaille brengen zij ook de innovatieprijs mee voor hun innovatie waarmee ze in zijwind kunnen "zeilen". Meer informatie over het Belgische Punch Powertrain Solar Team.

   

  Bron: Omroepwest.nl

  Waarom zonne-energie onderschat blijft

  Er zijn uiteenlopende ideeën over welke de beste technologieën zijn om het energiesysteem zo snel mogelijk koolstofvrij te maken. Sommige scenario's benadrukken de rol van koolstofopvang en opslag om kolen- en gaskrachtcentrales klimaatvriendelijker te maken. Anderen wijzen op kernenergie en een derde groep is optimistischer over hernieuwbare energiebronnen. Maar het is aannemelijk dat zelfs deze meer optimistische prognoses het potentieel van zonne-energie sterk onderschat hebben, aldus Dr Felix Creutzig van de Technische Universiteit Berlijn.

  In een analyse, net gepubliceerd in Nature Energy, vragen Dr. Felix Creutzig en zijn collega’s zich af waarom dit gebeurd is en hoeveel zonne-energie kan bijdragen aan de klimaatvermindering.

  Zonnescenario's

  Screen-Shot-2017-08-24-at-17.17.23 PV underestimatedEr is een grote variabiliteit in de verwachte bijdrage van hernieuwbare energiebronnen aan de toekomstige energiemix. In een scenariovergelijkingsstudie die het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC) heeft uitgevoerd, bleek dat door scenario’s met een jaarlijkse wereldwijde elektriciteitsopwekking d.m.v; zonne-energie van 8 tot 35 exajoules (EJ) in 2050, de temperaturen onder de 2C kunnen worden gehouden.

  Dit komt overeen met ongeveer 5-17% van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening., In dezelfde studie daarentegen, leveren projecten op basis van bio-energie jaarlijks 0-90EJ in 2050.

  Er worden regelmatig energieprognoses geanalyseerd in scenario's van het International Energy Agency (IEA) en modellen van de energiesystemen die worden ingezet om het IPCC te informeren. Belangrijk om weten is dat IEA-scenario's vaak gebruikt worden om de IPCC-scenario’s af te stemmen. De resulterende projecties wijzen op een grote rol voor kolen, gekoppeld aan het vastleggen en opslaan van CO2 onder de grond, kernenergie en biomassa.

  Maar historisch gezien lijken deze studies gekant tegen zonne-energie. In de analyse in Nature Energy laten Dr. Creutzig en zijn collega’s zien dat zowel het IEA (zwarte lijnen in de grafiek hieronder) en Greenpeace (groene lijnen) - die zeker niet schuldig zijn aan een afkeer van zonne-energie – voortdurend de realiteit van implementatie (rode lijn) hebben onderschat.

  Consumenten bleken bereid te zijn om een ​​premie te betalen voor groene technologie op hun eigen daken

  De echte groei van de zonne-energiecapaciteit (gigawatt, rode lijn) heeft voortdurend de resultaten van het IEA (zwarte lijnen), de Duitse Adviesraad voor Globale Wijziging (WGBU, blauwe lijn) en zelfs Greenpeace (groene lijnen) overtroffen. Bron: Creutzig 2017.

  Het IEA, een belangrijke referentie voor alle modellen, heeft tussen 1998 en 2010 een jaarlijks groeipercentage van 16-32% voorspeld. In feite varieerde de reële groei tussen de 20-72%, met een jaargemiddelde van 38%. Dit verschil zorgde voor veel te lage voorspellingen over het aantal geïnstalleerde zonne-energie-installaties.

  Terwijl een gemiddeld groeipercentage van 19% leidt tot een groei van 470% in 10 jaar, kan een groei van 38% leiden tot een capaciteitsgroei van 2500% in een decennium. Zelfs de meest optimistische scenario's, gepubliceerd door Greenpeace vanaf 2007-2010, onderschatten de zonnegroei. In eerste instantie werd verwacht dat de hoge groeipercentages terug gingen vallen tot 24-32% per jaar, een percentage dat werd overtroffen door wat er effectief globaal werd ontwikkeld..

  Modellen en scenario's hebben de groei van zonnecapaciteit niet éénmalig, maar herhaaldelijk, onderschat, zodat de kloof tussen voorspelling en realiteit niet kleiner wordt.

  Ontbrekende modellen

  Waarom is er zo'n kloof tussen verwachting en realiteit? De groei van zonne-energie, die weliswaar begon vanuit een minimale basis, is spectaculair. Slechts weinig technologieën hebben zich zo snel ontwikkeld.

  Consumenten bleken bereid om een ​​premie voor groene technologie op hun eigen daken te betalen, terwijl ambitieuze beleidsinstrumenten zoals het Duitse Feed-in-tarief en de Renewable Portfolio Standard van Californië hernieuwbare energie veel sneller hebben doen ontwikkelen dan verwacht.

  Dit proces is tot nu toe slecht vastgelegd door de energiesysteemmodellen, die de complexe mix van verschillende soorten klimaatbeleid op een vereenvoudigde en gestileerde manier dienen weer te geven, bijvoorbeeld als een enkele, economische koolstofprijs. Deze modellen gaan er ook van uit dat de maatschappij altijd zal proberen om kosten te minimaliseren, waarbij de potentiële rol van een persoonlijke voorkeur wordt genegeerd.

  De resultaten waren opmerkelijk. Zonne-energie levert wereldwijd 30% elektriciteit in concurrerende markten (zonder subsidie), in pessimistische aannames over kostendrempels tot 50% onder meer optimistische aannames.

  Belangrijker nog, een snellere implementatie zorgde ervoor dat de kosten snel en consequent daalden. In feite daalden de kosten van zonne-modules met ongeveer 23% bij elke verdubbeling in geïnstalleerde capaciteit, een fenomeen genaamd technologisch leren. Traditioneel gezien wordt technologisch leren onvoldoende gereflecteerd in veel modellen.

  De gemiddelde kosten van zonne-energie zijn nu lager dan die van fossiele brandstoffen op concurrerende markten. Op locaties zoals Dubai, Mexico en Chili, verkopen de beste PV-projecten hun elektriciteit voor minder dan 0,03 dollar per kilowattuur (kWh). In India of Zambia produceren sommige PV-projecten stroom aan of lager dan 0,06/kWh dollar, waardoor kolen niet concurrentieel meer zijn.

  Een laatste factor die verklaart waarom modellen zonne-energie hebben onderschat, zijn hun kostenprognoses voor andere technologieën. Als gevolg daarvan hebben ze niet alleen de kosten van zonne-energie overschat, ze zijn ook te optimistisch geweest over de kostenverminderingen voor de alternatieven of hielden zelfs geen rekening met kostenverhogingen.

  Realistisch potentieel

  In deze analyse hebben we nieuwe schattingen gemaakt van het realistisch potentieel van de zonne-energie d.m.v. van een globaal model van het energiesysteem, economie en klimaat, REMIND , van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

  We hebben dit model aangesloten op de waargenomen ontwikkeling van zonnecapaciteit en de kosten ervan, samen met een herziene aanpak van de schatting van technologische leerpercentages. Een cruciale parameter hiervoor is de drempelkost, met andere woorden de kost waarbij het technologisch leren in PV zich stabiliseert.

  Onze resultaten waren opmerkelijk. Zonne-energie levert wereldwijd 30% elektriciteit in concurrerende markten (zonder subsidie), onder pessimistische veronderstellingen over drempelkosten en tot 50% onder meer optimistische aannames.

  Met andere woorden, onze elektriciteitssystemen zullen worden getransformeerd van een consistent afhangen van "baseload" kool naar variabele zonne-energie. Dit biedt een enigszins positief vooruitzicht voor de beperking van de klimaatverandering, maar verandert ook het landschap en de eisen van de globale elektriciteitsmarkten.

  De batterijkosten dalen zelfs sneller dan die van zonne-energie. Dat is een gelukkig toeval.

  Het realiseren van dit zonnepotentieel zal afhangen van cruciale beleidsplannen en ondersteuning. Steenkool en andere fossiele brandstoffen zijn diep verankerd en hebben een aanzienlijke politieke macht achter zich. Bovendien kunnen fossiele brandstoffen energie leveren wanneer er vraag naar is, terwijl de zon misschien niet schijnt op het moment dat consumenten elektriciteit vragen.

  Aangezien zonne-energie centraal staat in energievoorziening, worden accu systemen en opslag steeds belangrijker. Sommige staten zoals Vermont implementeren al thuisbatterijsystemen van Tesla om het netwerk te stabiliseren. En in Minnesota suggereert een studie dat zonne-energie samen met batterijopslag een meer kosteneffectieve manier is om het net te balanceren dan aardgas.

  De batterijkosten dalen zelfs sneller dan die van zonne-energie. Dat is een gelukkig toeval, omdat de opslagkosten in plaats van fotovoltaïsche kosten de bepalende factor zijn voor zonne-investeringen. Een andere nieuwe studie, die net gepubliceerd is in Nature Energy, constateert dat een combinatie van zonne-, wind- en batterijopslag waarschijnlijk rechtstreeks kan concurreren met elektriciteitsopties gebaseerd op fossiele brandstoffen.

  Natuurlijk is een effectieve klimaatvermindering niet verzekerd, zelfs als het elektriiciteitsgebruik uit zonne-en windenergie stijgt. Bij gebrek aan solide maatregelen om kolen, gas en olie uit het energiesysteem te verwijderen, zouden fossiele brandstoffen nog ​​in een ongelukkig evenwicht met hernieuwbare energieën kunnen blijven bestaan voor de komende decennia. Het uit de markt prijzen van vervuilende steenkool door middel van een koolstofbelasting zou het beleid aanvullen dat is ontworpen om het aandeel van de zonne-energie in de wereldwijde elektriciteitsmix te versterken.

  Bron: Energypost.eu

 • angeltorrents.com