Ode
Op 24 juni vierde ODE zijn 25e verjaardag

Op 24 juni vierde ODE zijn 25e verjaardag

27 juni 2022

Vorige vrijdag verzamelden tal van ODE-leden en stakeholders zich in Technopolis te Mechelen om de 25e verjaardag te vieren van ODE-Vlaanderen. Organisatie Duurzame Energie vierde deze verjaardag door 25 jaar vooruit te blikken.

Het was geen academische zitting maar een dynamische programma waarin je zelf keuzes kon maken en zelf inbreng kon doen. Het event vulde zo ook de dagelijkse doelstellingen van ODE in: inspireren, informeren, innoveren, kennis delen, verbinden…

Er was een koffiehuis waar een aantal bijzondere mensen uit de wereld van duurzame energie aanspreekbaar waren. Daarnaast konden deelnemers plaatsnemen in de speakers’ corners waar vernieuwende en uitdagende ideeën werden uitgewisseld. Of had je de keuze om deel te nemen aan de ontwerptafels om mee de toekomst van ODE te ontwerpen voor de komende 25 jaar.

Een ludieke noot in het geheel waren onze muzikanten op stelten die elke sessie afsloten.

Aan het einde van programma overhandigde onze uittredend voorzitter, Saartje De Boever, de Joule prijs aan de winnaar van de nominaties, namelijk de onderzoeksgroep Thermal Systems Simulation van de KULeuven, met als coördinator professor Lieve Helsen. Bij de motivering voor de Jouleprijs werd onder meer vermeld dat de onderzoeksgroep zich niet laten leiden door de hot topics van het moment, maar telkens stappen vooruit aan het onderbouwen zijn vanuit hun wetenschappelijk onderzoek. Ze analyseren de noden van morgen en overmorgen, vanuit een sterk maatschappelijk strategisch denken, en werken verbindend en integrerend aan de wetenschappelijke basis van wat in het evoluerend energielandschap een groot en versnellend verschil blijkt te maken.

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, leverde een zeer inspirerende keynote speech, waarna Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE, het inhoudelijk programma afrondde.

We sloten de avond af met een hapje en een tapje onder de genodigden. Het ODE-team kreeg van de deelnemers de nodige inbreng om er weer tegen aan te gaan voor de volgende 25 jaar!