Ode
POM Antwerpen trekt eerste energiegemeenschap van burgers (EGB) op gang

POM Antwerpen trekt eerste energiegemeenschap van burgers (EGB) op gang

28 februari 2023

Er beweegt wat op Terbekehof in Wilrijk. De laatste jaren heeft het bedrijventerrein een enorme boost gekregen. Nu de wegen en riolen zijn heraangelegd en het warmtenet in de grond zit, staat POM Antwerpen op de eerste rij om het voortouw te nemen rond thema's die de volgende jaren alle aandacht zullen (blijven) krijgen: energie, duurzaamheid, klimaat en circulariteit.

Bedrijventerreinvereniging Handel en Industrie Werkt (HIW) zet samen met POM Antwerpen deze grote woorden om in daden. De volgende jaren zullen op Terbekehof verschillende projecten rond het uitwisselen van energie en materialen het levenslicht zien, die zullen aantonen dat ecologie en economie hand in hand gaan.

Samen met de bedrijven onderzocht POM Antwerpen in 2022 wat een energiegemeenschap op Terbekehof zou kunnen betekenen. Bedrijven deelden ideeën over bijkomende zonnepanelen, (snel)laders voor elektrische voertuigen, batterijen, kortom, alles om het bedrijventerrein op de kaart te zetten als een duurzame en aantrekkelijke locatie.

POM Antwerpen gaf opdracht aan studiebureau Sweco en Transition Stories om effectief een energiegemeenschap in de steigers te zetten. Dit werk is nu afgerond en HIW staat klaar om in 2023 de energiegemeenschap op te richten en van start te gaan met het delen van zonnestroom.

Bron: persbericht Kennisnetwerk BTM
(bekijk ook de interviews)