Ode
Verslag O(DE)ntmoeting februari 2023 met Jos Delbeke

Verslag O(DE)ntmoeting februari 2023 met Jos Delbeke

28 februari 2023

De inschrijvingen voor de O(DE)ntmoeting van februari hebben met 134 deelnemers opnieuw gepiekt.

Dat verbaast niet, we hadden immers weer een topspreker kunnen strikken in de persoon van Jos Delbeke, die een bijzonder actueel en interessant onderwerp aansneed: Carbon Pricing 2.0.
Als voormalig hoofd van het klimaatdirectoraat van de Europese Commissie heeft Jos een unieke en diepe kijk op het thema van en de evolutie van de koolstofprijszetting.

Jos schetste het ontstaan van het centrale instrument inzake de CO2-kost van Europa, het ETS en plaatste het in de context van de politieke antwoorden op de klimaatuitdagingen.

De verschillende stappen in de uitbouw van het Europese klimaatbeleid, waar Jos gerust de architect van genoemd mag worden, kwamen aan bod.

Maar vooral de nieuwe evoluties trokken de aandacht: de dag voor het webinar was de prijs van één emissierecht, dus van 1 ton CO2, voor het eerst door de grens van 100 € gebroken. Dat levert een heel nieuw economisch kader op voor investeringen in hernieuwbare energie en in decarbonisatie-maatregelen.

Daarnaast werkte Europa een ETS 2 uit, dat van toepassing zal worden op de gebouwen en het transport. Om de effecten van niet-Europese concurrentie op te vangen en delocalisatie van industrie of activiteiten te vermijden, wordt ook aan CBAM gewerkt, het Carbon Border Adjustment Mechanism.

We waren verheugd en vereerd om al die belangrijke ontwikkelingen toegelicht te krijgen van een echte insider als Jos Delbeke.

Zoals gebruikelijk vond het webinar plaats van 15:30 tot 16:30, een meer leerzaam uurtje dan de O(DE)ntmoeting is moeilijk te vinden in een maand. Deelname aan de O(DE)ntmoetingen is gratis, maar inschrijven verplicht.

Wilt u op de hoogte blijven van komende sessies?
Stuur dan een berichtje naar info@ode.be en we voegen uw mailadres toe aan de mailinglijst.