Ode
Studiedag EU Green Deal was groot succes

Studiedag EU Green Deal was groot succes

30 november 2023

Op 21 november organiseerde ODE in samenwerking met Cogen Vlaanderen een studiedag in het Consciencegebouw van de Vlaamse overheid in Brussel. Thema was een blik op enkele cruciale elementen van het enorme Europese wetgevingspakket dat bekend staat als de Green Deal.

Doel van de studiedag was om onze leden en de bedrijven in Vlaanderen te informeren en te activeren rond bepaalde evoluties die hun werkzaamheden in de toekomst zullen beïnvloeden en zelfs sturen.

Na een algemene inleiding over de Green Deal door DG klimaat van de Europese Commissie, werd dieper gefocust door het VEKA op het huidige Europese Emissiehandel systeem ETS, dat in de komende jaren steeds strakkere quota voor de CO2 uitstoot van oa de industrie en de elektriciteitsproductie zal opleggen. Vanuit Regulatory Assistance Project werd daarna ingegaan op het toekomstige emissiehandel systeem ETS 2, dat vanaf 2027 een gelijkaardig effect zal hebben op sectoren die niet onder ETS vallen, zoals gebouwen en transport. ETS 2 zal een gamechanger blijken te zijn, door een CO2-prijs te kleven op stookolie, aardgas en autobrandstoffen.

Dan werd ingegaan op de Energie Efficiëntie Richtlijn of EED, meer bepaald wat deze richtlijn zal betekenen voor warmtenetten en warmtekrachtkoppelingsinstallaties. Toelichting werd verzorgd door EU ASE (Alliance to Save Energy) en Cogen Europe.

Vanuit Sweco kregen we een overzicht van wat de Corporate Sustainability Reporting Directive meebrengt voor onze bedrijven. Hoewel deze verplichting grote bedrijven direct aanbelangt, zal ze ook indirect gevolgen meebrengen voor alle bedrijven die leveren aan die grote bedrijven. Daarnaast past CSRD in een bredere context van ESG (Environmental, Social and Governance) doelstellingen, waarmee op termijn alle bedrijven geconfronteerd zullen worden.

Die presentatie was de ideale opstap naar het afsluitende panelgesprek, waarin we vier financiële instellingen, KBC, BNP Parisbas Fortis, ING en Belfius hun visie hoorden geven op de nieuwe context waarin de financiering van projecten in de sectoren van hernieuwbare energie en duurzame energietoepassingen zal verlopen.

Dank aan iedereen die deze studiedag mogelijk maakt en aan VEKA voor het ter beschikking stellen van de accommodatie.

Volgende afspraak: Energy Transition Congress 2 op 11 december in het BEL gebouw (Turn & Taxis-site)