Ode
ODE beloont Colruyt met eerste prijs voor duurzame energie

ODE beloont Colruyt met eerste prijs voor duurzame energie

21 oktober 2016

Minister van Energie Bart Tommelein reikte op donderdag 20 oktober de eerste editie van de Joule Prijs voor Duurzame Energie uit aan Jef Colruyt, voor Colruyt Groep. ODE Vlaanderen erkent met deze prijs een individu, organisatie of bedrijf die het verschil maakt voor duurzame hernieuwbare energie in Vlaanderen.

Hernieuwbare energie staat wereldwijd op een kantelpunt. Investeringskosten dalen en het aantal projecten neemt pijlsnel toe, maar tegelijk doet hernieuwbare energie het bestaand systeem kraken in zijn voegen. Bram Claeys, Algemeen Directeur van ODE: “Individuele inspanningen van burgers, bedrijven of organisaties zullen beslissen of hernieuwbare energie doorstoot en domineert, dan wel of hernieuwbare energie gewoon een plaatsje inneemt naast fossiele en nucleaire energie.”

De Joule jury over haar keuze voor Colruyt als winnaar van de eerste editie: “Voor Jef Colruyt en de Colruyt Groep is aandacht voor duurzaamheid en hernieuwbare energie een tweede natuur. Ze tonen in hun hele bedrijfsproces dat dit kan in alle sectoren, zelfs in de retail. Colruyt is een positieve trendsetter en verlegt zo grenzen voor de hele Vlaamse bedrijfswereld.”

Bij deze eerste editie van de Joule prijs blikt ODE ook terug naar de beginjaren. De indrukwekkende inspanningen door Vlaamse hernieuwbare energie pioniers verdient de erkenning van alle bedrijven die vandaag actief zijn in de hernieuwbare energie sector. Een tweede ODE prijs voor Pioniers van Duurzame Energie gaat dan ook naar Reinilde Willems, weduwe van stichtend lid Jan Daneels en drijvende kracht van ODE, in naam van alle pioniers uit de beginjaren van de Vlaamse duurzame energie.

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie: “Al 20 jaar lang verricht ODE Vlaanderen pionierswerk rond duurzame initiatieven. Vandaag blikken we terug op de voorbije 20 jaar maar kijken we vooral ook naar de toekomst. We staan immers voor een transitie waarin ons oude energiesysteem aan vervanging toe is door een systeem op basis van hernieuwbare energie. We laten het verleden achter ons en gaan met nieuwe energie de toekomst tegemoet.”

De prijsuitreiking is de afsluiter van de viering van 20 jaar ODE. In het Vlaams parlement verzamelt ODE de Vlaamse en Belgische energiewereld om te ontdekken hoe ver de realiteit vandaag ODE’s voorspelling uit 1996 over de evolutie van hernieuwbare energie in Vlaanderen overtreft - vooral om zo met een helder hoofd de toekomst tegemoet te stappen.